Ez ebben az életben is jó (Tinlicker - In Another Lifetime)

Írta Pactolous Dátum 2022-04-29 19:59 Hozzászólás 0 Olvasta 1027 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Micha Heyboer és Jordi Van Achthoven párosa már tíz éve tevékenykedik az elektronikus zene műfajában, de szerintem nyugodtan állíthatjuk, hogy most vannak igazán elemükben. Távol álljon tőlem, hogy egyes műfajokat lenézzek, de szerintem a megfelelő döntést hozták meg a srácok akkor, amikor a minimál és tech house világát lecserélték a sokkal érzelmesebb és több lehetőséget magában hordozó deep illetve progresszív house/trance stílusra.

A 2019-es This is Not Our Universe az én kedvelt lemezeim közé is bekerül annak idején, bár kicsit furcsállottam (és bele is piszkított a végeredménybe), hogy egy remix is beékelődött a saját számok gyűjteményébe. A fiúk ezúttal tudatosabbak voltak, vagy csak nem érezték már szükségét, az In Another Lifetime egy összeszedettebb válogatás és kétség nélkül egy profi szerzői lemez. De vajon a gondos kimunkáltság mellett helyet kaptak az érzelmek is?


Ezt a kérdést rögtön eloszlatja a lágy kezdőszám, a Mesmerized, ami szerencsére nem „csak” egy intró, egy szolidabb lecsapás után kiteljesedik a dal. Sokszor emlegetem majd fel az isteni a vonós hangszereket, egyrészt mert imádom őket, másrészt a Tinlicker is és előszeretettel használják is őket. Gyönyörű, filmzenés hangulatot adnak a Be Here and Now című számnak és bár egy kicsit talán elvontabb az összkép, én imádom az ilyen darabokat! A némileg klubosabb Healing Forest becsapósan, isteni harmóniákkal indít, hogy utána egy príma riff vegye át a főszerepet. Elsőre talán monotonnak tűnhet, de véleményem szerint ebben rejlik az ereje. Mindenképp ott lesz a kedvenceim között év végén. Meglehetősen szép és letisztult hangzású a Come Back Home, ám az andalító atmoszférát a következő szám, a Just to Hear You Say oszlatja szét feszes, régi house számokat idéző groove-jával. Az ember teste szinte önkéntelenül is mozgásba lendül! Ismét a visszafogottság jegyében startol el az Always Will, a vonósok egészen elképesztőek, aztán jön a harmadolás. Manapság már nem a kedvenc ritmusképletem, itt is egy kicsit rátelepszik a dalra; kérve kérek valakit, hogy remixelje át ezt a számot!


A Xanadu erénye az érdekes harmóniák, a kiállások során szépen bővítgetik, de maga a dal egy arpeggio menetre épül. Érzésem szerint még elfért volna ide valami vezérmelódia. A Röyksopp I Had This Thingjéből is ismerős Jamie Irrepressible énekel két dalban is ezen a lemezen, elsőként a You Take My Hand című számban. Érdekes választás, furcsán, bár meglehetősen karakteresen használja a hangját. A Röyskopp számban szerettem, itt viszont nem érzem annyira indokoltnak az éneket, nélküle is működne a nóta. Az Under the Stars egy árnyalatnyival techesebb, mint a többi tétel, a tempó feszes, a basszus zaklatott. Nem maradunk dallamok nélkül sem, de azok igazából csak a kiállásban kaptak szerepet. Egyke gyermekként, albumon simán elfér egy ilyen alkotás is, de az tény, hogy nem lesz a favoritom. Az őt követő Light Beam viszont könnyen lehet, hogy azzá válik. Visszatértek az imádott vonósok, a zongorát is betolták a stúdióba és legnagyobb meglepetésemre mintha egy csipetnyi Chicane avagy classic trance hangulat uralkodna a dalon. Igazi, nagy dobás! Szinte egyedüli break dalként tündököl az I am Free, amiben ismét Jamie énekel. Ebbe a számba valahogy jobban passzol őkelme és úgy alapból a dal is sokkal érdekesebb, mint a másik, amiben ő danolászik, arról nem is beszélve micsoda katarzis bontakozik ki a végén. Végezetül a Rebirth érkezik meg, mintegy búcsúzásképpen. Végtelenül nyugodtan kezdődik, az ének kellemes, a hangulat igazán szépséges. Nem csak lezárásként ragyog, de önálló dalként is magas minőséget képvisel.


Nincs okom panaszra, de tényleg. Amellett, hogy erről a lemezről lekúszik pár kedvenc is, elenyésző azok száma, amik nem annyira jönnek be. Ahogy írtam feljebb is: a Tinlicker most van a csúcson, minden értelemben. A nagy kérdés már csak az, hogy innen lefelé visz majd az útjuk vagy az ég felé törnek? Bízom benne, hogy az utóbbi lesz, mert azzal mi is jól járunk majd!

01. Mesmerized
02. Be Here and Now (feat. Nathan Nicholson)
03. Healing Forest
04. Come Back Home (feat. Roos Jonker)
05. Just to Hear You Say
06. Always Will (feat. Nathan Nicholson)
07. Xanadu
08. You Take My Hand (feat. Jamie Irrepressible)
09. Under the Stars
10. Light Beam
11. I am Free (feat. Jamie Irrepressible)
12. Rebirth (feat. Hero Baldwin)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!