Indi? Á! Na, Jones!

Írta Papa Dátum 2008-06-01 11:17 Hozzászólás 1 Olvasta 2696 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

És a Kristálykoponya királysága. A film már egy ideje a hazai mozikban is elérhető, de nekem csak a tegnapi este folyamán volt alkalmam megtekinteni, a szokásos családias közegben. Sok kritikát és véleményt olvastam el a filmről, mielőtt beültem rá, most pedig megosztom veletek, hogy nekem mi a véleményem róla!

Kezdjük az egészet talán a pozitívumokkal (persze csak azért, hogy utána könnyebb legyen megírni minden rosszat). Harrison Ford a mai napig is tökéletesen, hibátlanul hozza, Indy figuráját, ahogy egy ilyen remek színésztől el is vártuk! Tény, hogy öregecske, de még nem vén kecske. Az alakítása egyértelműen a film legnagyobb pozitívuma! A mellékszereplők közül Karen Allen (a visszatérő Marion szerepében) és John Hurt (mint a nem kissé kattant Oxley professzor) nyújt maradandót. A technikai trükköktől a bemutatóban látott, kissé gagyi megjelenítés után joggal tartottam, de a végeredmény elég meggyőző. Persze akadnak kisebb-nagyobb dolgok, amiknek a megjelenítése hát… leginkább vicces, de viszont például a film utolsó jelenetei, vagy az elején az atombomba felrobbanása, odaszögeztek a székhez és csak ámultam és bámultam. Egyértelműen moziban érdemes megnézni, mert monitor, vagy egyszerű televízió nehezen adja vissza ezt az élményt. A szinkron, manapság szinte már meglepően, de tökéletesen rendben van! Harrison magyarhangja is a megszokott Csernák János, így még tovább erősödik a nosztalgikus érzése a honi nézőnek. Még egy jó pont, ezúttal a szinkronstábnak! A filmben most jóval nagyobb szerepet kapott a humor, a viccelődés, az élcelődés, és szerencsére sikerült az alkotóknak úgy összehoznia, hogy egyáltalán nincs izzadságszaga. Sean Connery pedig legalább egy képen feltűnik (és már ennyivel lejátszik néhány embert a színről)! És körülbelül ennyi!

A negatívumok oldalán említsük meg azt rögtön, hogy a fent említett színészeken kívül mindenki más szerepét eljátszhatta volna egy kezdő, teljesen amatőr emberke is! Nem az ő színészi munkájukat fogom kritizálni, mert biztos tökéletesen eljátszották, amit megírtak nekik, csak hát amit megírtak nekik, az nem éppen jó! Jellegtelen, semmilyen karakterek, akiken vagy jóízűen, vagy szánalmunkban nevethetünk! Az új ellenség, az oroszok, teljesen érthetetlen módon, annyira tűnnek veszélyesnek, vagy gonosznak, mint egy kétnapos mongúz (ami nem épp egy agresszív, vagy gonosz teremtés)! Nem tudom, hogy az első három rész után miért kellett ilyen szánalmas, vagy inkább Szánalmas, ellenfeleket adni Indy-nek, de szerintem ez egyértelműen egy rossz döntést volt. Idióta, semmilyen, sablon karakter mind! Az első „párbeszéd” ami kedvenc régészünk és a Cate Blanchett által „alakított” Irina Spalko között „zajlik”, az majdnem rávett arra, hogy kimenjek a teremből! És sajnos az ilyen, részeg csöves által írt, beszélgetések még néhány helyen előfordulnak a film során, de az ember túl tudja tenni magát rajta. Irina egyébként Sztálin szeretője volt, és pszichotikus erőket kutat, hogy egykori szerelmének világuralmi terveit beteljesíthesse. 1957-ben. Ergo ő és a csapata renegát KGB ügynökök. Aki szerint ez kreatív, vagy méltó egy Indiana filmhez, az jelentkezzen nálam egy alapos fejmosásért (persze a nácik sem voltak túl eredeti ötlet, de azokat legalább jól összehozták az első és a harmadik filmben)!

És még több negatívum, csak most már egy új bekezdésben. A film nemhogy humoros, hanem néhol egyszerűen átmegy egy blőd vígjátékba! A humor már nem csak fűszer a kalandhoz, hanem cél (és néhol annyira beteges, hogy inkább csak elhúztam a számát és leírtam, hogy igen, ezt valaki viccnek szánta)! Ez tehát egy Indiana Jones light. Szem becsuk, most egy spoiler jön: A kristálykoponya tulajdonosai pedig UFO-k. Most nem fogok kifakadni azon, hogy mi a frászt keresnek ezek itt, mert egyértelmű, hogy csak Spielberg UFO mániája miatt kerültek ebbe a filmbe. Spoiler off. Valahogy az egész történet olyan bumm, itt vagyunk, megyünk, kalandozgatunk, röhögcsélünk, hopp vége! Van kb két fordulat, ami közül az egyik sablon, a másikat meg úgy is tudni fogja mindenki, mielőtt a professzor megtudná. Akadnak logikai bakik is jócskán! Abba most nem menjünk bele, hogy Indy hogyan él túl egy atomrobbanást egy hűtőben (pedig ez megérne egy pár misét). A kedvenc ilyen bakim, hogy a filmben Indy háromszor említ egy spanyol conquistadort, és hat társát, akik az aranyvárost keresték, de eltűntek. A dolog pikantériája, hogy mind a háromszor Shia LaBeouf (Mutt Williams) karakterének említi a dolgot, aki minden alkalommal ugyanúgy meglepődik rajta! Pedig úgy összességében nem tűnik hülyének a karaktere. Persze van még egy vagonnyi olyasmi, amit még Superman sem élne túl, de ez belefér. Az oroszok ugyanolyan bénán bánnak a fegyverrel, mint egykoron a németek, de még ez is elmegy.

Tudom hogy most elég sötét képet festettem róla, de összességben egy kifejezetten szórakoztató mozi (ha az ember nem vár tőle sokat)! Egyértelműen nem klasszikus Indiana Jones film, és még ha kedvem lenne beilleszteni a sorozatba, akkor is talán a leggyengébbnek mondanám, pedig én köztudottan nem rajongok a második részért. Ez egy vígkaland, sok sablonnal, kevés újdonsággal, gyökér ellenfelekkel. De az biztos, hogy a két óra, míg tart, az teljesen lefoglalja az embert. Mindenkinek ajánlom, ám csak akkor, ha úgy ülünk be rá a terembe, hogy nem várjuk el tőle a sorozat folytatását! És Spielbergnek üzenem, hogy az ötödiket tutira nem fogom megnézni!

Számokban kifejezve talán egy erős 7-es a 10-ből.


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2008-06-01 11:45
Felkeltette az érdeklődésemet ez az Indi János film (nem indiános!), lehet, hogy még megnézem :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!