Napfény mindenkinek! (Dennis Sheperd - Find the Sunrise)

Írta Pactolous Dátum 2021-02-11 18:36 Hozzászólás 0 Olvasta 1396 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

A trance stílus egyáltalán nincs kritikus állapotban, mégis szüksége van olyan kiváló zenészekre, producerekre, akik életben tartják, akik megmutatják néha, milyen is az igazán kidolgozott, minőségi trance muzsika. Dennis Sheperd is ilyen ember; a kisujjában van az egész műfaj, pocsék számot én még nem hallottam tőle és ráadásul az albumjain is remekel. Legújabb lemeze sem törte meg ezt a sikerszériát, mégis úgy érzem, hogy egy nagyon kevés még hiányzik az igazán zseniális szint eléréséhez.

Megpróbálom kevésbé bonyolult mondatokban megfogalmazni benyomásaimat a Find the Sunrise című albumról, ugyanis az előző Dennis dobásnál, a Fight Your Fears kritikámnál maga a dalszerző is megosztotta a bejegyzést és el is olvasta (gondolom a Google Fordító segítségével). Ennek fényében remélem, hogy ez ismét megtörténik (Hallo Dennis!), de ettől még maradok őszinte (Vergib mir Dennis!). Mondjuk aggodalomra nincs ok, a lemezt nem döngölöm a földbe, hiszen remek dalválogatás, profin előadva, szóval emberünk büszke lehet rá. A katarzis nálam elmaradt, de ettől még kihagyhatatlan pillanata a 2021-es évnek!


Meglepő módon nem kifejezetten trance-es dal indulunk el, a lemez címét is szolgáltató Find the Sunrise egyfajta poposabb, future bass stílusú szám, Ferry Corsten Blueprintjén hallhattunk ilyeneket. Az ének rendben van, a gitárnak örültem, összességében fülbemászó, talán kezdésnek mégsem ezt választottam volna ki. Eszeveszett tempót az I Can Feel sem diktál, de deep/progresszív hangulatával, gyorsan váltakozó basszusaival és a Sunlounger védjegyének számító gitárokkal nálam már tavaly elfoglalt egy előkelő pozíciót, itt is örültem jelenlétének. Szintén 2020-ból ismerős a When I'm Alone, ami egy finom, progresszív dal, remek énekkel, mindenféle hatásvadász megoldások nélkül. Leginkább az elegáns jelzővel tudnám illetni. Mostanság az Eric Lumiere által énekelt számokkal sem voltam túlzottan megelégedve (legutóbb pont Steve Brian lemeze kapcsán, ugyebár), de Dennis valahogy képes volt arra, hogy meglepjen. Az In Your Hands nem csak hangszerelésében, de az ének terén is maradandóként tündököl. Az Imagination szintén a profi megszólalás mintapéldája, nincs semmi hivalkodó, semmi, ami lerontaná az összképet. Igaz, híján vagyunk egy megjegyezhető, karakteres szintetizátor szólamnak is, amit én egy kicsit sajnálok; vérprofi a dal, de dobhatott volna az összhatáson. Patentül kidolgozott a Miss You is, de ennek ellenére nem túl kiemelkedő, hirtelen vissza sem tudnám idézni magamban. Korrekt iparos munka, vannak nála jobbak is.


A "When I'm Alone" című szám dalszöveg videója

A How Does It Feel sem ad sok okot a panaszra, talán csak a szokványos akkordok miatt morgok egy picikét, ellenben az ének szépen passzol rá. A Playing with Fire már megismertette magát velem, és valahol ezt a szintet kéne megütnie az összes producernek. Karakteres ének, príma hangszerelés, és trance a javából: nem pop, nem funky, nem dance. Ugye, hogy lehet ezt így is! Végre egy teljesen mértékben szintetizátor központú dal a South East Love: egyszerű, de nagyszerű. Korrekt számként követi őt a Burning Flame, de úgy igazából nem tudott lenyűgözni. Jókor érkezik a When Our Worlds Collide, breakbeat alapjával kellemesen felráz minket és a változatosságnak is előnyére válik. Fun fact: a dal szövegét 90%-ban Dennis írta! Újabb instrumentális tétel követi őt, a Hamsa. Szépen adagolja az újabb és újabb hangszíneket, ezzel fenntartva az érdeklődést. Jól is teszi, mert a fődallamot annyira nem érzem erősnek, mégis, a megszólalás képes elfeledtetni ezt a bakit. Kétség sem férhet hozzá, hogy a lemez legerősebb száma a Losing My Mind, amit már tavaly is a kedvenceim közé választottam. A pazar kíséret mellé egy igazán príma ének is társul; nem kell tovább ragozni, 2020-2021 legnagyobb Dennis Sheperd dala számomra mindenképp ez! Érdekes választás a szaxofon az Omid című dalban, de örültem volna, ha nem csak ilyen keveset szerepel. A dallamvilág sem tartozik a kedvenceim közé: epikus trance a szokásos klisékkel. Egyetlen uplifting dalként és zárásként funkcionál a We are One, amibe ismét Roger Shah társult be, ezúttal a saját nevén. Nem rossz, nem rossz, kicsit talán túl szokványos, Dennistől és Rogertől is.


A "Losing My Mind" című szám videoklipje

Fogalmam sincs milyen végszót írjak! Dennis Sheperd a trance stílus egyik legszimpatikusabb arca, főképp azért, mert még itt van velünk! Nem nyargalt át a big room világába, nem popsztárokkal készít számokat, nem tol az arcunkba minősíthetetlen dalokat a kísérletezés zászlaja alatt és nem is tűnt el szürke szamárként a ködbe (ezt egy élvezet lehet németül olvasni). Az énekes, slágeres trance az ő prezentálásban szinte hibátlan: végletekig kimunkált, profi, ízléses, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek mennyire dicséretes és becsülendő dolgok! Azt a bizonyos szikrát viszont szeretném több dalban is felfedezni és ez az, ami egy leheletnyit bánt. Kéne még több plusz, valami bizsergető, amitől igazán emlékezetessé válnak a számok. Végig az volt az érzésem, hogy ehhez nem kellene már sok, de mégsem történt meg, csak egy-két dalnál. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb eljut ide Dennis, teljes szívemből szurkolok neki, de addig sajnos a Find the Sunrise is „csak” egy szerethető dalokból álló csokor, nem pedig egy zseniális album. Viszont az is igaz, hogy ezt nem sok előadó mondhatja el magáról, és ha ez a szint lenne az állandó minimum, akkor mi trancerek sosem panaszkodnánk többet! Tudjátok mit, ne is figyeljetek rám, tessék meghallgatni a lemezt!

01. Find the Sunrise (with Katty Heath)
02. I Can Feel (with Sunlonger)
03. When I’m Alone (with Joston & Clementine Douglas)
04. In Your Hands (with George Jema & Eric Lumiere)
05. Imagination (with Katty Heath)
06. Miss You
07. How Does It Feel (with Chloe Kay)
08. Playing with Fire (with EKE)
09. South East Love
10. Burning Flame (with George Jema & Sean Ryan)
11. When Our Worlds Collide (with Sarah Russell)
12. Hamsa
13. Losing My Mind (with Katty Heath)
14. Omid (with RELEJI)
15. We are One (with Roger Shah & Adam is a Girl)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!