Hazai pályán és idegenben is nyerő (Pókember: Idegenben)

Írta Pactolous Dátum 2019-07-11 18:20 Hozzászólás 0 Olvasta 1273 | Rovat: Játék »

Nincsenek kétségeim: a Marvel Cinematic Universe Pókembere áll hozzám a legközelebb ebből pedig egyenesen következik, hogy ez az újraértelmezett szuperhős tetszik a legjobban nekem. A második rész arról is meggyőzött, hogy Tom Hollandot én még nagyon sokáig szeretném piros-kék ruhában felhőkarcolók közt lengedezni!

Remélem téged, drága Olvasó nem szükséges milliónyi előzetes infóval traktálnom, hiszen ha rákattintottál a cikkre akkor már vagy láttad a filmet vagy pedig hamarosan megnézed. Elképesztő jóstehetség vagyok, nem? Szóval én úgy gondolom, hogy képben vagy a Marvel filmes univerzumának a részleteivel, tudod mi történt a Polgárháború során, milyen következményekkel járt a Végtelen Háború és a Végjáték illetve ki is ez a barátságos és közkedvelt Pókember, aki már egyszer hazatért. Az én véleményemet különböző fifikásan elhelyezett linkek segítségével elolvashatjátok, de annyit leírok röviden: Tobey Maguire és Andrew Garfield nálam nem egyenlők Peter Parkerrel, Tom Holland viszont elég közel jár hozzá. Az, amit én elvárok ettől a szuperhőstől azt gyönyörűen hozta az első rész és most az Idegenben alcímet viselő folytatás sem okozott csalódást.


A Végjáték után járunk, Petert értelemszerűen megviselték a történtek, de akár csak a Sam Raimi trilógia második részében, most is próbálja megtalálni a hősködés és a magánélet közötti kényes egyensúlyt. Szerencsére a készítők ezt most frappánsabban oldották meg: fogták Petert, Nedet, MJ-t valamint tanárjaikat és osztálytársaikat és átreptették őket Európába. Remek elgondolás! Az USA, mint helyszín kezd már unalmas lenni, Pókember végre olyan városokban osztja az öklös simogatást, mint Velence, Prága vagy London. De hogy ne csak egy tini-vígjáték legyen az egész (nyugalom, kapunk abból is épp eleget), a háttérben már mozgolódnak a sötét erők: veszélyes elementálok törnek át egy másik dimenzióból, akik annyiban rosszabbak az embernél, hogy gyorsabban pusztítanák el a Földet. Szerencsére Quentin Beck alias Mysterio is átjött velük, így a S.H.I.E.L.D. és Pókember nem marad támogatás nélkül.

"Micsoda? Megjelenik végre egy Marvel filmben a Multiverzum? Ez mennyi lehetőséget rejt magában, te jó ég!" - gondolta majdnem mindenki az előzetesek alapján és anélkül, hogy elspoilerezzek én itt bármit, csak annyit mondok: hmmm! Számomra a film legnagyobb erőssége azt volt, hogy meg tudott lepni. Tényleg nehéz erről úgy írnom, hogy nem lövök le semmit, de hát na. Persze a kifejezetten jó sztori mellett az elképesztő látvány is ott szerepel a kiemelendő elemek listáján. Olvastam olyan kritikákat, hogy a CGI-nél több helyen kilógott a lóláb, én akkor ezek szerint a szerencsések közé tartoztam, abszolút élvezetes és megdöbbentő volt az, amit a vásznon láthattam. De hagyjuk is el a számítógépes trükköket, mert nem csak azok tartoznak ide! A harcjelenetek rendezői tanultak az első rész bakijaiból és most igazán emlékezetes és kreatív adok-kaPÓKkal készültek. Abszolút Pókemberes hangulatú volt az egész, mintha egy képregény képkockái elevenedtek volna meg; egy kicsivel több vicces beszólás elkélt volna még főhősünktől, de amúgy le a kalappal! És még egyszer kitérnék a helyszínválasztásra: üdítő volt elhagyni az amerikai felhőkarcolókat és helyettük különböző európai műemlékek pusztulásában gyönyörködni. Ezt ne értelmezze senki úgy, hogy a valóságban erre lenne hajlamom!


SPOILERES előzetese a Pókember: Idegenben című filmnek... már ha a Bosszúállók: Végjátékot még nem láttad

Történet pipa, látvány pipa, mi a helyzet a hangulattal? Összességében bejövős, de azért a készítők néhol egy-két ciccel átestek a pók túloldalára (aki látta, érti). A szokásos Marvel humor nem maradhatott el, az esetek túlnyomó részében működik is a jól bevált módon. Egy-két helyen éreztem csak, hogy elbagatellizálja a dolgokat, például amikor a Végtelen Háború/Végjáték egyes eseményeiről és hatásairól szó esik. És persze a tinédzser-lamúr... Elfogadom, ha valakinek ez a gimis atmoszféra túl sok, voltak egyes szereplők közt olyan pillanatok, amikor már én is majdnem feszengtem a székben (Cic!), Flash Thompson még mindig egy "elföldelni-letagadni" kategóriás pöcs, de legalább May néni szexibb lett. Hála a póknak, Peter és MJ románca aranyos, nem kínos és úgy általában kevés olyan momentum akad, amikor kínunkban felhörgünk (bár persze ez ízlés kérdése). Azért remélem a harmadik részre már rálépünk a felnőtté válással együtt a komolyodás útjára is és azért erre - a stáblistás jelenet után meg főleg - van esély.

És amúgy a szereplők? Nincs sok kifogásom. Tom Holland lubickol a szerepben és Papával nagyon szeretnénk, ha láthatnánk még több részen át, ahogy felnő Pókember és Peter karakterével. Zendaya, mint MJ (nem Mary-Jane) hozza a szokásos beszólogatós formáját, de mellette egy sérülékenyebb, emberibb oldala is megmutatkozik. A többiek tisztességgel helytállnak (Samuel L. Jackson, Jon Favreau, Jacob Batalon), de legnagyobb meglepetést számomra Jake Gyllenhaal hozta. Elismerem, hogy remek színész és több filmben kiemelkedő alakítást nyújtott, csak én azokat nem láttam. Ám itt, egy kommersznek mondható blockbusterben sem ripacskodott, szerintem még élvezte is, hogy kiléphetett a komfortzónájából. Lássuk be, azért Mysterio nem egy álomszerep kinézetre (gyerekkorában biztos sokat csúfolták, hogy "hülye akváriumfej" vagy "mi van, beleragadt az arcod a bóléstálba?") mégis sikerült a készítőknek viszonylag képregényhűen visszaadni a karakter lényegét.


A Pókember: Idegenben nem hibátlan film és az MCU filmjeit nem kedvelők (vagy DC-sek) nem most állnak át majd a fényes oldalra. Ellenben egy száz százalékban szórakoztató, tipikus nyári mozifilm, ami még maradandó élményt is nyújt egy nagyobb egész részeként. A Marvel filmek harmadik fázisa ezennel lezárult, hamarosan megtudjuk, mit hoz a jövő, én pedig már most vágom a centit a következő filmig. Vajon olyasvalaki jön, akit ismerek? Vagy olyan, akit nem? Újracsizmázzák (reboot... bocs!) a Fantasztikus Négyest és az X-Ment? Most akkor lesz Venom a Pókember harmadik részében? És mi van Deadpoollal? Ki lesz Stan Lee helyett állandó cameo-s? Egy biztos, én a Thor 2 óta nem csalódtam MCU filmben, szóval bizakodva és reménnyel feltöltve várok és nézek előre.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!