Papa jelentkezik! - 2019/06

Írta Papa Dátum 2019-06-30 12:57 Hozzászólás 0 Olvasta 1583 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Három szó: Papa is back!

ELSŐ POSZT

Papa jelentkezik! Bizony, jól olvastátok. Már ha tudtok olvasni és tényleg azt olvastátok, hogy "Papa jelentkezik". Hosszas kihagyás után újra itt, szóval nem is vesztegetném az időt semmire, hanem rá is térek a mai különleges kiadásra. Igen, rögtön egy nem szokványos írással jelentkezem, mert az elkövetkező két alkotás közül egyiket sem fejeztem be és ezért pontot sem fogok rájuk adni! Az első a SyFy Channel saját sorozata, a pár évvel ezelőtt megjelent és a második évaddal meg is bukó Helix. Nem is tudom már pontosan melyik TV csatornán kaptam el az első részt egy szombat éjszakán és egészen megtetszett a dolog. Járványügyeseket küldenek egy sarkköri kutatóbázisra, ahol valami fura, embereket átalakító, új vírus szedi az áldozatait és persze senki sem az, akinek látszik és mindenki gyanús és stb. Meg sem lepődtem, mikor kis utánajárás eredményeként megtudtam, hogy eredetileg egy 6-8 részes minisorozat lett volna, ami a Carpenter féle The Thing-nek lett volna egyfajta remake-e. Ez hellyel-közzel egyébként sikerült is, mert az első évad első fele nagyon hozta is azt a hangulatot, aztán az egész ment a levesbe.


Spoilerek nélkül, tessék elképzelni a Lost minden évadát, csak 13 részbe sűrítve. A vírus és a fertőzöttek a nyolc-kilencedik rész magasságára már nem is számítottak. Annyi fordulat és titok és felfedezés van benne, hogy az már átesett a nevetséges oldalra. Amikor pedig megtudtam, hogy a második évad hasonlóan halad, csak ráadásként három különböző idősíkban és egyáltalán nincs lezárása és nem is lesz, mert elkaszálták, hát akkor bizony nem kezdtem bele és nem is ajánlom másnak sem. Egy feszes tempójú, nyomasztó minisorozatként tökéletes lett volna. Annyit kellett volna tenni, hogy az eredeti felállásra, a fura vírusra és az arról mindent tudó titokzatos cégvezetésre koncentrálnak. Halál komolyan mondom, hogy fel sem tudnám sorolni a fordulatokat, de ha elkezdeném, nem is kellene befejeznem, mert a többség azt mondaná, hogy oké, ennyi baromság elég is lesz. Nagy kár érte, de teljes mértékben megérdemelte a kaszát!

A másik delikvens egy anime, mégpedig a B: The Beginning című, ha jól rémlik Netflix-en kiadott csoda, amit még a kis kihagyásom előtt kezdtem el és körülbelül a hatodik részig jutottam vele. Őszintén szólva, nagyon jól indult, tetszett is, aztán részről-részre kezdett elveszíteni engem és most már semmi esélyét sem látom, hogy valaha is be fogom fejezni. Ha sokan azt mondják, hogy egy időtlen klasszikus, amit muszáj látni, akkor talán majd megint előveszem, de erre kevés esélyt látok. Mármint arra, hogy nagy rajongótábora lenne az ismerőseim körében.


És ennyi. Hamarosan visszatérünk a szokásos kerékvágásba. Talán. Remélhetőleg. Mittudomén.

MÁSODIK POSZT

Papa jelentkezik! Mert a vonat nem vár, hanem közlekedési jármű, de azt hiszem ez elég egyértelmű és egyébként sincs semmi köze az "I Am Mother"-hez, ami ennek a szösszenetnek a témája. Adott Mother, aki egy droid és kiolvaszt magának egy emberi embriót, hogy aztán találóan Daughter néven nevelgesse. Az ifjú hölgy a robotdajkával egyedül tengeti a napjait, szépen cseperedik és hát nem mehet ki a bunkerből a kinti világvége után maradt fertőzésveszély miatt. Aztán megjelenik egy névtelen nő és kiderül, hogy talán mégsem minden úgy van, ahogy Mother állítja... mert nyilván nem úgy van, hatmillió ilyen filmet láttunk már.


A jó:
Meglehetősen klisés felállást sikerült helyenként elismerésre méltóan ügyesen átdolgozni. Nem olyan hű de nagyon, javarészt mindent előre lehet látni, csak hiába tudjuk, hogy mi jön, sikerül néha úgy megoldani, hogy ne zsörtölődjünk a meglepetés hiánya miatt. A színészi játékokra pedig abszolút nem lehet panasz, talán ez lehet a film legerősebb pontja.

A rossz:
Sok ilyen filmet láttunk már, a trailer megtekintése pedig csak ront a helyzeten, de ez inkább a marketing hibája, mintsem az alkotóké. Az viszont már enyhe túlzás, hogy ennek a filmnek majdnem két órára lett volna szüksége, mert nincs. A legnagyobb probléma azonban, hogy ha megkérdezik tőlem milyen filmről van szó, hogy horror-e, vagy micsoda, nem tudnék rá válaszolni. Nem féltem, nem volt igazán akciódús, nem nagyon gondolkodtatott el, egyszerűen csak néztem és úgy voltam vele: "oké". Szórakoztató az biztos, de semmilyen mély benyomást nem fog rajtam hagyni és noha van az a pénz, amiért megint megnézném, csak senki nem fogja nekem kifizetni.

A verdikt (ezt szoktam írni a végére? Fene se néz most utána) (majd én, oké? Ezt szoktad írni - Pactolous)
Az a fajta teljesen korrekt film, amit még jónak is neveznék, de őszintén szólva senkinek sem tudom ajánlani. Elismerem, hogy technikailag és úgy mindent egybevetve jobb az átlagnál egy picivel, csak számomra akkor is... oké. Ez a legjobb szó rá: oké.


HARMADIK POSZT

Papa jelentkezik! Ezúttal pedig az Active Raid-ről, vagy leánykori nevén az Active Raid: Kidou Kyoushuushitsu Dai Hachi Gakari-ról lesz szó... mert nem is japán lenne, ha a cím nem lenne egy egész sor. (Angol fordításban így is lehet keresni: Active Raid: Special Public Security Fifth Division Third Mobile Assault Eighth Unit, csak hogy valami hosszabbat is mutassak) Az AR, mert én bizony rövidíteni fogok, egy akció-sci-fi-vígjáték-mecha-powerranger-kenyérpirító-42 sorozat. A meglehetősen megváltozott közeli jövőben az úgynevezett Willwear-ek segítségével, a legtöbb ember kiélheti gyerekkori robotos, power rangers-ös fantáziáját. Azonban ahogy megjelentek a szuper robotruhák, úgy a bűnözők is elkezdték őket használni és itt jön képbe a címszereplő Nyolcas Egység, akik szintén speckó öltözékek segítségével küzdenek ezen újfajta bűnözés ellen.


A jó:
A humor teljesen rendben van. Nincs túlerőltetve, de szinte mindig el tudtam mosolyogni rajta. A történet nem rossz, tetszett, ahogy a háttérben tartva derült ki egyre több mindent, tehát nem volt leülünk és félórát beszélgetünk expozíció. A néhány drámai elem is meglepően ügyesen lett megoldva, nem számítottam rájuk és nem hittem volna, hogy ilyen jól sikerül majd megoldaniuk. A karakterek nem egyediek, nem is ismerjük meg őket igazán, de jól szórakoztam rajtuk. Külön öröm volt, hogy a beöltözős részeket is sikerült feldobni, csak az első néhány alkalommal mutatták ugyanazt az animációt, ugyanazzal a szöveggel, később vagy rövidítettek rajta, vagy releváns szöveget mondtak rá.

A rossz:
A két évad alatt semmivel sem tűnik ki az átlagból. Sosem lépi át azt a bizonyos küszöböt, ami ahhoz kellene, hogy igazán jó legyen. A végső lezárás el lett kapkodva és a második évadra durván észrevehetően zuhant az animáció minősége is. Ezt figyelembe véve, plusz a tény, hogy három éve vége, kizárt a folytatás esélye.

A verdikt:
Igazából ez a tökéletes, teljesen átlagos anime, tehát 5-öst kellett volna kapnia, de tényleg egészen jól szórakoztam rajta. Viszont holnap ilyenkor már semmire sem fogok belőle emlékezni és nem hiszem, hogy esélyes lenne egy újrázás. Azt kell mondjam, mindent összevetve, tudom ajánlani, csak nem kell sokat várni tőle. Amolyan nyári limonádé érzés.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!