Papa jelentkezik! - 2018/09 - Első rész

Írta Papa Dátum 2018-09-29 10:08 Hozzászólás 0 Olvasta 1756 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Eljött a hónap vége, ideje Papa Facebook rovatának összegzőjével elkészülnöm, és mivel emberünk szeptemberben nézett ezt is, meg azt is, ismét két részre vágom az írások folyamát. Az első részben két mozifilm és egy sorozat került az ítélőszék elé.

ELSŐ POSZT

Papa jelentkezik! Ezúttal pedig, a szokásostól eltérően, egy filmsorozatról lesz szó, ami nem más, mint a Netflix-es Iron Fist második évada (az elsőről itt tudtok olvasni - Pactolous)! Danny Rand még mindig agresszió kezelési problémákkal küzd, visszatér Davos és az Iron Fist-et akarja, kitör a háború a triádok között, visszatér mindenki kedvenc testvérpárja és még egy új karakterre is van idő. És ennél nem is mennék bele részletesebben, mert nem igazán érdemes, a következő pontokban pedig úgyis vissza-visszatérek majd ahhoz, mi történik (persze spoiler mentesen).


A jó:
Davos az elején pont az a hős, akire szükségünk volna egy jó sorozathoz. Typhoid Mary megjelenése égi adomány és abszolút az évad fénypontja, mind karakterben, mind pedig színészi teljesítményben. Ráadásul elejtenek egy nem is kicsi utalást Bloody Mary-re és elég jól felvezetik az esélyét annak, hogy nem most láttuk utoljára. Remélem a többi sorozatba is átteszik, például ugye a Daredevil-ben képregényileg több értelme lenne. Ezen kívül néhány akciójelenet egészen korrekt.

A rossz:
Huh! Danny Rand még mindig egy gyerek, a karakter abszolút a legsemmilyenebb az egész évadban, sőt, szerintem messze a legkevesebbet őt látjuk. Értem én, hogy a sorozat címe Iron Fist és ezért oké, hogy ha magáról a képességről szól, de én a Danny Rand-féle Iron Fist-et szerettem volna látni. Most megint nem azt kaptuk.

Az Iron Fist képessége egyébként a végére úgy ugrál emberről-emberre, mintha forró krumplit játszanának vele. Maga a történet is eléggé elsutásodik a lezárás felé, az utolsó jelenet pedig annyira borzalmasan gagyi, hogy egy középszerű vígjátékban még meg is mosolyogtam volna (többek között a majd tíz éve elavult CGI miatt is). Hiába vették át elvileg a Black Panther koreográfusát, sok esetben a karakterek egy még el nem indított támadásra reagálnak, két-három esetben bődületesen látványos a harminc centi, ami egy bot és a megütött emberke között van, ergo jó-jó, csak gyakran nagyon amatőr, lehet a vágás miatt. A mellékszereplők még mindig eszméletlenül nagy szerepet kapnak és természetesen visszatért a totálisan szükségtelen szex is, ezúttal azonban minden eddigi határon túlléptek a készítők, így már ZS kategóriás erotikus filmbe illő baszást, és fojtogatós szexet is láthatunk, mert hát mindenki erre gondol, mikor az Iron Fist szóba kerül (hát, nekem speciel az öklözés jut eszembe... - Pactolous). Nem tudom, hogy a nézők többsége vágyik-e ilyesmire, vagy csak a készítők perverziója, de lassan ki kellene nőni a játszótérből és hihető, érdemi párkapcsolatokat írni, nem pedig gyenge szexfilmeket.


A verdikt:
Mert azért összességében elmondható, hogy szórakoztatott. Sosem fogom még egyszer megnézni és jónak sem igazán nevezném, de nem mondom azt sem, hogy nem volt érdemes megnézni. Viszont ezzel most már tényleg, hivatalosan is, elvesztettem minden reményemet a Netflix-es Marvel sorozatokkal szemben. Ezentúl nem várok tőlük semmit, csak megnézem őket, mert rajongó vagyok. Az meg, hogy a Daredevil harmadik évada megint arról fog szólni, hogy Murdock nem tudja ki is ő és hogy Daredevil legyen, vagy ügyvéd, meg emo útkeresés... az nevetséges. Egyrészt tessék megnézni ez mennyire jött be a DC-s filmeknek, illetve sorozatoknak, másrészt pedig ha a harmadik évadban a főszereplő még mindig magát keresi, akkor ott szerintem van baj rendesen.


MÁSODIK POSZT

Papa jelentkezik! Ezúttal pedig továbbra sem a szokott műsorral, de most még nem is egy sorozattal, hanem egy filmmel, mégpedig a Solo: Egy Star Wars történettel (vagy mi lett végül a magyar címe) (ez lett - Pactolous). Han és életének értelme Qi'ra a Corellia nevű bolygó legalsóbb rétegében, fiatalkorú bűnözőként tengetik életüket és egy jobb sors után ácsingóznak. Mikor úgy tűnik elérik céljukat, bekerül az a bizonyos dolog a palacsintába és csak Han tud elmenekülni. A most már Solo néven futó srác pilóta akar lenni, hogy a saját hajójával térhessen vissza szerelméért. Belép hát a Birodalmi Hadseregbe, a légierőtől azonban kivágják és mezei talpasként egy sárbolygó frontvonalában találja magát. Itt találkozik Chewbacca-val és egy bűnöző csapattal, akikkel közösen elszúrják első akciójukat és az adósságuk kiegyenlítése érdekében be kell vállalniuk a Kessel futamot. Amihez kell a Millenium Falcon. Megjelenik hát Lando és Qi'ra is előkerül, aztán kalandoznak egy jót és még a lázadókat is segítenek megalapítani.


A jó:
Han és Chewie kapcsolata teljesen jól működik, öröm őket nézni. Rengeteg érdekesség és eddig csak háttérinformációként létező dolog kerül bemutatásra és ez megint csak remek. A történet nem nagy valami, de működik, ahogy a mellékkarakterekért sem voltam oda, azonban bajom sem volt velük. Hála a modern technológiának és az ilyen filmeknek, betekintést nyerhetünk a bővebb Star Wars univerzumba, amiért én hálás vagyok.

A rossz:
Alapjában nagyon felejthető film. Nincs igazán jelentős, vagy emlékezetes pillanata, legalábbis szerintem. Összességében azonban nem mondanám, hogy számottevően észrevehető hibái lennének.

A verdikt:
Szerény véleményem szerint a Solo egy jó film. Akció-kaland kategóriában teljesen vállalható, szórakoztató, látványos és Star Wars filmként sincs miért szégyenkeznie. A legnagyobb baja, hogy egyszeri élvezetnél nem több. Nem fogok idézgetni belőle és a legtöbb karakter nevére egy hét múlva sem fogok már emlékezni. Nem hiszem, hogy rászolgál arra a negatív hangvételre, ami övezi. Sokkal egyértelműbben élveztem ezt nézni, mint Az Utolsó Jedi-t. Az pedig külön érdekesség, hogy ez bizony egy olyan Star Wars film, ami bukott a kasszáknál, ami nagy kár, mert nagyon sok királyságot felvezet, amiket nagyon jól meg lehetett volna csinálni és most már semmi sem lesz belőlük.


HARMADIK POSZT

Papa jelentkezik! Igen-igen, tudom, megint. Így van. Tessék átlendülni ezen, mert most a legújabb Predator filmről lesz szó! Adott egy mesterlövész, aki egy akció során szemtanúja lesz egy Predator megérkezésének. Az egységét elveszíti ugyan, de sikerül ellopnia ezt-azt a Ragadozótól, amit egy postafiókba küld, ahonnan az autista fiához kerül, aki véletlenül aktiválja a jeladót és az elsőként érkezett Predator is a nyomába ered, meg egy szuper Predator is, aki az első Ragadozót akarja likvidálni és... és még egy nagy rakás minden történik, teljesen feleslegesen. Csak emlékeztetőül: az első Predator teljes története egy mondat. Kommandósok mentőakcióra indulnak egy dzsungelben, azonban rá kell jönniük, hogy valami földönkívüli vadászik rájuk. Ennyi. És nem is lesz belőle több soha. Nem is akar más lenni, nem úgy, mint ez a film.


A jó:
Nehéz ide találni valamit. Nagyon ritkán egy-egy jelenet, vagy poén betalál, de hát ha valaki helikopterágyúval lövöldözik, akkor óhatatlanul is betalál. Vizuálisan egészen meggyőző, habár néhol ott is kilóg a Predator bakancs.

A rossz:
Te szent ég, a humor! Vagyis inkább a "humor". Valami borzalmasan erőltetett és fejcsóválásra kényszerítő. Végtelen túlzásokba estek vele, pedig alapvetően belefért volna a filmbe. A nagyobb gond, hogy az akciójelenetek sem az igaziak. Szerintem nagy tévedés volt, hogy a Ragadozók ebben a filmben körülbelül senkire sem vadásznak, csak beállnak a reflektor elé, lepattan róluk egymillió golyó, aztán közben széttépnek ezt-azt. Semmi feszültség, semmi hangulat.


A verdikt:
Ez bizony nem egy jó film. Túl sokat akartak a készítők tőle és minden próbálkozásuk elbukott. Ha minden karaktert meghagynak, de a történetet egyetlen helyszínre helyezik és nem mutogatják állandóan a sebezhetetlen Predator-t, akkor ki merem jelenteni, hogy visszahozták volna a klasszikus film hangulatát. Arról nem is beszélve, hogy a legutolsó jelenettel egy akkora ziccert hagytak ki, amivel egy másik, klasszikus, idegenlényes franchise-t is újra elő lehetett volna hozni. Az a tipikus helyzet, amikor a készítők nem igazán értik miért lett sikeres az, amiből remake-t készítenek. Kár érte, volt benne potenciál, de így nem tudom ajánlani senkinek sem. Rajongóknak abszolút kihagyható, új nézőknek pedig semmit sem fog nyújtani.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!