Az Utolsó Jedi(k)

Írta Papa Dátum 2017-12-23 10:05 Hozzászólás 0 Olvasta 1247 | Rovat: Kritika »

Hát ez nehéz lesz. De most komolyan, tényleg nehéz lesz, mert még én sem egészen tudom, hogy mit is mondhatnék a legújabb Star Wars filmről. Ahogy az egyensúly fontos az Erőben és az életben, ez a film is leginkább középre helyezte magát.

Spoiler mentes sorok következnek.

Őszinte leszek, nem először, de most egyáltalán nem tudtam elképzelni, hogy mit is írjak, hogyan is építsem fel az ide vetett gondolataimat. Végül úgy döntöttem, meg sem próbálok hagyományos utakat követni és egyszerűen leírom, mit is éreztem a moziban és utána. Kezdjünk is neki!

Ez nem az a film, amit nagyon sokan kerestek. Ez az a film, aminek lényege, hogy elfelejtsük a múltat, mindazt, amit eddig Star Wars néven ismertünk és ezt Kylo Ren szájába is adják, nem is egy alkalommal. Ezzel tulajdonképpen semmi problémám, hiszen tény, ami tény, itt az ideje a régi karaktereket és a már valós időben is évtizedekkel ezelőtti történeteket elengedni és teret hagyni az új kalandoknak. Azonban fontos, hogy aki beül a moziba az tudja, hogy erre számítson. Én nem így voltam vele és ez némi disszonanciát, mondhatni zavart okozott az Erőben.


Végig úgy éreztem, hogy a film küzd ennek a váltásnak a megvalósításával és ezért tulajdonképpen azt mondhatom, minden epikus jelenetre jutott valami olyasmi, amit teljesen stílusidegennek éreztem. Egy konkrét példát elővéve, térjünk rá a humorra. Mert hát a Marvel hősöknek bejött, szóval a Star Wars-ba is kell egy adag. Vagy nem.

Én leszek az első, aki büszkén bevallja, hogy itt-ott bizony felnevettem és szerintem tökéletesen illett a csattanó az adott helyzethez. DE! Néhány esetben a Family Guy Star Wars paródiájába illő jeleneteket kapunk, néha pedig a Thor: Ragnarok-hoz hasonlóan, az igazán jelentős, epikus pillanatok vannak teljesen elrontva egy oda egyáltalán nem illő, gyerekes poénnal. És ez utóbbi nagyon nem az a Star Wars, amit vártam.

Beszéljünk egy kicsit a karakterekről és a történetről, természetesen spoiler-mentesen. A sztori egy meglehetősen rövid időhatárt szab meg arra, hogy megtörténjen minden, aminek meg kell történnie és ez, szerintem, az egyik legnagyobb hiba volt, az egész filmben. Egy új Star Wars elindítása, új karakterek megteremtése, bemutatása, nem történhet meg ilyen keretek között és nem is sikerült megvalósítani a lehetetlent. Sok új szereplő teljesen súlytalan, sokan vannak jelen, akikkel semmit sem tudtak kezdeni a készítők.

A film hosszú, a leghosszabb a sorozatban, de még így sem képes egy kalap alá hozni mindazt, amit kijelölt magának. Persze van még egy rész ebben a trilógiában, tehát az sok mindent elvarrhat, kiteljesedhetnek a karakterek, ám ez nem teszi jobbá azt a tényt, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint, két film után, nehéz bárkiért is igazán rajongani. Nem merem kijelenteni, hogy az újak legendássá fognak válni.

Fontos kitérni arra is, hogy a filmet körülövező hype és az előzetesek, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy végül felemás érzésekkel távozzak a vetítésről. Mindenről, amit elképzeltem, mindenről, amit tűkön ülve vártam, kiderült, hogy egyáltalán nem úgy lett. Akkora szakadék van aközött, amit az előzetesek alapján lehetett sejteni és aközött, ami ténylegesen a vászonra került, hogy az már túllépett a pozitív meglepetésen és inkább zavaróan hatott.

Végezetül pedig a CGI-ről is szót kell ejteni, mert noha ebben a filmben a Star Wars Saga legepikusabb pillanatai közé illő jeleneteket kapunk, sok esetben annyira elképesztően béna az animáció, hogy teljesen ledöbbentett és egy az egyben kiragadott a filmből. Spoilerek nélkül nehéz részletekbe bocsátkozni, de sok helyen a kellékek a legolcsóbb, legócskább műanyagból fröccsöntött játékokat idézték, a CGI pedig évekkel ezelőtti szintet mutatott, ami egyszerűen elfogadhatatlan egy ekkora volumenű film esetében.


Mit is mondhatnék összességében? Abszolút érdemes megnézni, élveztem és a következő részt is, amint lehet, megtekintem, azonban rengeteg negatív érzelem is csapódott hozzá, amiket leginkább a megmagyarázhatatlan rendezői döntéseknek és a saját elvárásaimtól való nagyfokú eltérésnek tudok be. Be kell látnunk, hogy az a Star Wars, amin generációk nőttek fel, az véget ért. Ez nem baj, erre szükség van! Csak szeretném, ha a búcsúztatása méltó lenne elődjeihez és olyan stabil alapot adna az új Saga-nak, hogy az már újra elvarázsolhassa generációk sokaságát.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!