Péntek 13 avagy a nem monstre hanem monster saga-értékelés

Írta Papa Dátum 2017-10-13 17:05 Hozzászólás 0 Olvasta 1051 | Rovat: Kritika »

Papa úgy döntött pár hónapja, hogy kiértékeli a teljes Péntek 13 filmsorozatot Jason-östül, mindenestül. A feladat nem volt kis léptékű, de sikeresen abszolválta és hát mikor is lenne aktuálisabb a honlapon is megjelentetni ezeket a Facebook posztokat, ha nem ma, péntek 13-án? Dőljetek hátra, nasit készítsetek elő, hosszú lesz!

ELSŐ RÉSZ

Mivel csak annyi mindent szeretnék megnézni, hogy felsorolni sem tudnám őket, ezért úgy döntöttem, hogy megnézem újra a teljes Péntek 13 filmsorozatot... Aki most ebben elkezdett logikát keresni, annak van egy rossz hírem, nincs benne. De ez van, hát vágjunk bele. Hehe. Mindegy. Arra még kevesebb időm van, hogy bármiből is maratont rendezzek, ezért "mikor hogy" alapon fogom betermelni a filmeket, most pedig csakis az első részről értekezem, ígérem röviden (és persze abszolút spoileresen. Több, mint harminc éves film, aminek a "poénját" még a Sikolyban is elspoiler-ezték, szóval ja).


Az 1980-as első rész különlegessége, hogy az ikonikus, hokimaszkos Jason csakis az utolsó egy-két percben tűnik fel, alig néhány másodpercre, ráadásul akkor sem hasonlít későbbi önmagára. Igen, ebben a részben a tragikus körülmények között elhunyt Jason anyukája a gyilkos, aki a Kristálytó Tábor újranyitását igyekszik megakadályozni. Nos, őszintén szólva, szánom-bánom, de nem olyan kiterjedt a slasher filmek kapcsán a tudásom, mint elvárható lenne, így nem tudom, hogy a Péntek 13 teremtette-e ezt a rengeteg klisét, vagy csak felhasználta őket, de mindenesetre a karakterektől kezdve minden teljesen kiszámítható mederben halad a végkifejlet felé.

A színészek jelentős többsége nem vitte túl sokra, legalábbis a filmiparban, a kamerák előtt, leszámítva egy roppant fiatal Kevin Bacon-t. Bizony, ahogy Johnny Depp a "Rémálom az Elm utcában"-ban, úgy a Péntek 13-nak is megvan a maga későbbi nagy sztárja, akiről kevesen tudják, hogy brutális halált halt egy slasher-ben (Bacon karakterének a halála egyébként szerintem a második legjobb, a baltás jelenet után). Mindenképp érdemes megemlíteni Betsy Palmer-t, aki ugyan csak a film legvégén jelenik meg, de akkor nagyon élvezetesen alakítja a totálisan becsavarodott, skizofrén anyukát, akit halott (?) gyermekének hangja loval gyilkolásba. A gyilkosságok POV stílusban vannak rögzítve, így sosem láthatjuk a gyilkost, plusz nem kell azon gondolkodnunk, hogy miként tudta a fizikális különbségeket ily könnyedén legyőzni. A későbbi filmekben, Jason esetében, ezzel ugye nincs probléma, ezért is kerül ő majd premierplánba, a POV kamerakezelés helyett.


Összességében a Péntek 13 mára már inkább csak a rajongóknak adhat néhány kellemes percet, mert bizony eléggé megkopott (ha egyáltalán mondhatjuk azt, hogy anno igazán ragyogott). A legnagyobb fegyverténye az, hogy "megágyazott" a horror történelem egyik legikonikusabb karakterének, aki a második részben már jóval aktívabb szerepet fog vállalni. Ezzel fogom folytatni, amint elérek odáig!

MÁSODIK RÉSZ

Érdekes, hogy míg az első részben Jason nem szerepel, addig a másodikban a Kristálytavi Tábor marad ki, ugyanis most egy másik helyen játszódik a ramazuri. Azért persze a bevált recept megmaradt: nem túlságosan szerethető, ifjú legények és lányok, akik csúnyán meg fognak halni. Mivel az első rész végére Voorhees mama kicsit elvesztette a fejét, ezúttal már a "kis" Jason áll bosszút (igen, a bosszú már csak ilyen körforgásos dolog). A nagy és számomra igencsak örvendetes változás abban merül ki, hogy most a kivégzések elkezdték elnyerni azt a változatos formát, ami jellemző lesz az egész sorozatra. Senki sem veszti életét ugyanúgy és ez jó dolog, ha slasher filmről van szó.


Egyébként, szerintem, mindenben rátettek az első részből egy lapáttal. Az operatőri munka és az egész hangulata gyakran sokkal klausztrofóbiásabb, fullasztóbb, mint előtte, az effektek egy nagyon picit jobbak, a zenék pedig továbbra is működnek. Összességében határozottan jobb, mint az első rész és mivel hatpercnyi visszaemlékezéssel indít, érdemes lehet rögtön ezzel kezdeni, ha valaki szeretné beleásni magát ebbe az egész Péntek 13 dologba. A következő epizódban pedig végre előkerül az a bizonyos Hokimaszk, szóval én már macsetéken ülve várom!


HARMADIK RÉSZ

Elérkeztünk hát a Péntek 13 sorozat harmadik epizódjához, ami telis-tele van érdekességekkel, szóval kezdjük is a nyiszatolást! Hiszitek, vagy sem, a 3D-s technológia ugyan manapság éli fénykorát a mozikban, de már jóval régebb óta létezik (tudom, hogy a többség tudta, csak kellett egy felvezető mondat). A Péntek 13 Part 3 pedig egyike ezen filmeknek! Bizony-bizony, anno 1982-ben, az emberek 3D-ben láthatták Jason és barátainak legújabb kalandját. Ami az utolsó epizódnak készült!


Az eredeti ötletet kukába kellett dobni, de azon nem változtattak, hogy eredetileg trilógiának szánták ezt az egészet és ezzel a résszel akarták lezárni. Mi történt? Nos, a rettentő negatív kritikák ellenére, a kevesebb, mint 3 millió dollárból készült film több, mint 35 milliót hozott. Igen, ez most is szép összeg, de ne felejtsük el, 82-ben járunk és így is, úgy a költségek tizenkétszeres megtérüléséről van szó. Értelemszerűen ezt nem lehetett annyiban hagyni. Hogy perspektívába helyezzük az anyagi sikerességét, meg kell említenem, hogy ez a film volt az, ami elsőként letaszította az E.T.-t a toplisták éléről. Ja, őrült idők voltak a nyolcvanas évek! Mellesleg még így is csak az év második legtöbb pénzt hozó horrorja lett, mert természetesen a Poltergeist-ot nem bírta leküzdeni.

Egy másik roppant fontos és filmtörténeti jelentőségű pillanat, hogy Jason ebben az epizódban ölti magára azt a bizonyos hokimaszkot. És miért? Lustaságból. Igen. Történt ugyanis, hogy a rendező világításpróbát írt elő, de a stábnak semmi kedve sem volt a Jason-t játszó Richard Brooker-t kisminkelni, ezért inkább úgy döntöttek, hogy dobnak rá valami álarc félét. A 3D-s effektekért felelős tanácsadó, Martin Jay Sadoff, hatalmas hokirajongó révén rendelkezett némi jégkorongos relikviákkal, így előkapott egy kapusmaszkot, amibe aztán a rendező, Steve Miner, azonnal beleszeretett. Annyira, hogy csináltattak egy saját maszkot, a többi pedig filmtörténelem.

Most pedig regéljünk kicsit az aktuális epizódról. A történet ismét csak nem az erőssége dolognak, de talán senki sem várt tőle színpadi magasságokat. Ami lényeges változás az elődeihez képest, hogy Jason ezúttal sokkal többet látható, teljes alakos valójában. Miután előkerül a hokimaszk, a sötétben ácsorgó lábakról készült felvételek száma jelentősen lecsökken. Ezzel szerintem veszített fullasztó hangulatából, de nyers brutalitásával és azzal, hogy Jason már elkezdett természetfeletti erőnlétet és tűrőképességet mutatni, megfelelően kompenzál. Más film ez, mint az elődei voltak és szerintem ez azért mindenképpen dicséretes dolog. Némiképp megváltozott Jason 'theme song'-ja is, ezúttal kevésbé "villával karistoljuk a tányért" és sokkal inkább mély tónust kapott, ami valahogy teljesen jól illeszkedett a megújult külsőhöz.


Összességében a második rész méltó folytatása, körülbelül egy szintre helyezném őket, habár a gyilkosságok kreativitása talán ebben a részben nagyobb fokú, így lehet, hogy egy hajszállal, de ezt kiáltanám ki nyertesnek (és kezdjük el a visszaszámlálást, már csak hármat kell "aludni" és jön Kane Hodder!).

NEGYEDIK RÉSZ

A negyedik epizód, mely a Végső Fejezet címet viseli, meglepő módon, a sorozat lezárásának készült, de mint a következő hat film, egy spin-off és a remake mutatja, ezt ismét nem sikerült összehozni. Bizony, ez az epizód is igencsak jól muzsikált a jegyeladások terén, azonban eddigre már nagyon komoly gondok alakultak ki a franchise és a Paramount Stúdió között. Történt ugyanis, hogy a stúdió vezetője egyre inkább úgy érezte, hogy egy ilyen borzalmas, amatőr, ostoba filmsorozat nagyon is alulmúlja a patinás Paramount imázsát, ezért leginkább semmit sem akart már vele kezdeni, de az előző rész hatalmas bevételei miatt úgy döntöttek, hogy legalább egy, most már ténylegesen lezáró epizódot még összehoznak. Ebből ered a Final Chapter elnevezés.


Szóval elkezdődött a forgatás és már a forgatókönyv megírásától kezdve tele volt problémákkal. A stúdió a lehető legkevesebb támogatást nyújtotta, az utolsó pillanatokban hozta előrébb a megjelenési dátumot és stb. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mindeközben a rendező és a stáb szinte alig-alig bírta elviselni egymást. Ez a konfliktus odáig fajult, hogy a Jason-t játszó Ted White kérte, hogy egyáltalán ne szerepeljen a neve a stáblistán, a Tommy-t játszó Corey Feldman pedig, a filmet lezáró egyik jelenetben, amikor Jason-t vagdossa, a rendezőt képzelte a macséta alá.

Mit sikerült ilyen körülmények között összehozni? Hát... egy korrekt Péntek 13 filmet. Nem igazán érzem, hogy egy szinten mozogna az előtte érkezett trilógiával. A kivégzések jól működnek és jól néznek ki, hála az első részből visszatérő Tom Savini munkásságának, azonban maga a film... kicsit semmilyen. Egy akkoriban újítónak szánt gondolatot felkarolva ezúttal nem csak egy helyes, szűzies lányka éli túl a történetet, hanem egy kisfiú, Tommy is. Ráadásul ő végez Jason-nel és a film lezáró jelenetében még egy kis utalást is kapunk arra, hogy a történtek miatt talán bekattant és majd ő lehet az új gyilkos. Ebből persze semmi sem lett, de erre majd egy következő részben kitérünk.

Jason kinézete ismét megváltozott, de most már erősen haladunk a végső elképzelés felé. Arról nem is beszélve, hogy immáron ténylegesen természetfölötti erőkkel rendelkezik, hiszen visszatér a halálból (a végső jelenetben is azért nem vágatták le a fejét, mert azért csak meg akarták hagyni egy folytatás lehetőségét... a készítők, nem a stúdió). Szóval, összességében, nem ez a kedvenc epizódom, a következő pedig még csak nem is igazán Péntek 13, de része a sorozatnak és időrendben követi is a negyedik részt, ergo nem fogom kihagyni.


[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!