Papa jelentkezik! - 2017/07

Írta Papa Dátum 2017-08-03 20:34 Hozzászólás 2 Olvasta 2448 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Papa júliusban sem tétlenkedett: miután letudta a Péntek 13 sagát (amivel egyébként még adósok vagyunk, de mi lenne ha stílszerűen októberre csúszna?) visszavetette magát az anime áradatba. Nézett jót is, rosszat is, de hát így szép az élet.

ELSŐ POSZT

Papa jelentkezik! Ezúttal egy animével! A Kobayashi-san Chi no Maid Dragon egy olyan történet, amiben egy hétköznapi japán nő, Kobayashi, a munkából hazafelé jövet lerészegedik a vonaton és elmulasztja az állomását. A hegyekben köt ki, ahol a sötétben bandukolva összetalálkozik egy sárkánnyal, akinek részegen felajánlja, hogy lakjon vele. Nos, ha ebből valaki azt hiszi, hogy elég elmebeteg és humoros animével van dolga, akkor jól hiszi. Legalábbis nagyrészt. Az biztos, hogy én ezzel a tudattal, vagy inkább elképzeléssel, vágtam bele, de abszolút pozitívan kellett csalódnom, amikor kiderült, hogy ebben sokkal több van, mint eredetileg hittem.


Persze a sárkány-szolgálólány csetlései, botlásai, és a későbbiekben felbukkanó többi sárkány garantálja, hogy az esetek jelentős részében a hasunkat foghassuk a nevetéstől, ugyanakkor az anime nem megy el a komolyabb problémák bemutatása mellett sem. Beilleszkedés egy új társadalomba, családi problémák, útkeresés, barátság és a kölcsönös bizalom, tisztelet, szeretet megalapozása - ez mind-mind terítékre kerül és szerencsére kiválóan van megírva. Hogy ne vegyem hosszúra a dolgokat, maradjunk annyiban, hogy a Kobayashi-san Chi no Maid Dragon teljes mértékben ajánlatos mindenki számára! Egyszerre rém szórakoztató, igazán vicces és esetenként pont annyira megható és magával ragadó, amennyire lennie kell.

Nekem tényleg az egyetlen negatívum vele szemben, hogy azért kezdtem bele, mert egy habkönnyű ökörséget akartam nézni és ezért megdöbbentett, hogy mennyire kinőtte magát (igen, gyakran hangsúlyozom, hogy nem kell dráma a blőd vígjátékokba és ehhez tartom is magam, azonban szerintem itt tökéletesen működik és csak az anime kb egyharmadát teszi ki, szóval megbocsátottam neki).

MÁSODIK POSZT

Papa jelentkezik! A Zero kara Hajimeru Mahou no Sho egy érdekes anime, a szó jó értelmében. Noha nem lehet azt mondani rá, hogy történetileg hatalmas újdonságokat hozna a fantasy varázslós témába, de az mindenképp javára válik, hogy sikerült neki kellemesen megkavarni kicsit az állóvizet. Pontosan ilyen történetet még nem hiszem, hogy láttam, ami ennyi anime után azért szerintem dicséretes.


Nem mennék bele sem a karakterekbe, sem pedig a történet taglalásába, mert a 12 rész olyan feszesen, szépen vezet végig mindent, hogy abszolút érdemes egy-két alkalom alatt letudni az egész évadot. A lezárással van egyedül némi gondom. Nem a konkrét befejezéssel, az nagyon szépen elvarrta a szálakat és esélyt nyitott egy teljesen új történetnek, hanem inkább... nem is tudom. Ahogy odajutnak az utolsó néhány részben, az egy kicsit zavaró nekem. Minden ott is klappol, csak valahogy úgy éreztem, hogy mindenki könnyedén megússza, pedig rengeteg halál és szenvedés kerül közvetlenül, illetve közvetve a szemünk elé, Kicsit a sarokba dugják a rengeteg gondot/bajt/halált, ami furcsa, mivel odáig mindent végigvittek.

Talán éppen emiatt a furcsa érzés miatt nem tudom azt mondani, hogy egy újabb klasszikussal állunk szemben. Kifejezetten jó anime, nagyon is érdemes megnézni, kerek egész történet, tehát könnyen fogyasztható (eh, a fene se tudja, nem kellene ilyenkor már ilyesmit írnom :)). A lényeg, hogy tessék megnézni, érdemes!

HARMADIK POSZT

Papa jelentkezik! A Battery egy 11 epizódos anime... és körülbelül ennyit sikerül magabiztosan elérnie a kitűzött céljaiból. Fiatal srác, új város, új baseball csapat. Nem bonyolult, teljesen hétköznapi alap, amiből rengeteg különböző módon lehetne egy remek sport-animét kreálni. De a Battery, nem az. A baseball inkább háttér, egyetlen meccset sem játszanak a 11 rész alatt és még csak a csapattal sem foglalkoznak. Magáról a játékról megtudunk ezt-azt, de az is teljesen mellékes, elhanyagolható része a sorozatnak.


Szóval akkor a Battery egy dráma? Hát papíron mindenképp. A konfliktusok... léteznek és megoldásra kerülnek (?), a szereplők... nem változnak semmit, az egyik főhős az elejétől a végéig egy kibírhatatlan, öntelt seggfej, a másik meg egy darab fadeszka. Ami viszont még ennél is nagyobb baj, hogy a Battery bizony itt-ott olyan tempóba kapcsol, hogy ahhoz képest a tapéta száradása kész akciójelenet. Karakterek beszélnek egymáshoz, nem igazán egymással, alig némi háttérhanggal. Ez nem lenne gond, ha kicsit is érdekeltek volna a szereplők, csak hát.... nem.

A Battery tehát sok minden lehetett volna, de végül csak... valami lett. Tulajdonképpen létezik és kész. Nem mondanám észvesztően nagy időpocsékolásnak a megnézését, de hétszentség, hogy senkinek nem is fogom ajánlani. Könnyűszerrel lehet jobb sport-animét találni ennél, akár baseball témában is, drámákról meg ne is beszéljünk!

NEGYEDIK POSZT

Papa jelentkezik!
Egy gyors és szolid IGEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEN! khmm... Persona 5 anime jövőre érkezik. Ennyi. Meg egy kis teaser.


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2017-08-13 22:36
Basszus! Tényleg! Valószínű még januárban nem álltam át az új dátumra, és onnantól kezdve csak a böngésző által megjegyzett címet módosítottam mindig. Kösz, fel se tűnt! :D
masuda masuda
2017-08-06 11:52
Azért ennek a cikksorozatnak nem 2017/hónap kellene címnek? :D
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!