Ha én valaha könyvet adok ki...

Írta Pactolous Dátum 2014-12-18 22:09 Hozzászólás 0 Olvasta 1385 | Rovat: Fun »

Ha én valaha könyvet adok ki, az egy összeszedett, szórakoztató mégis magvas, frappáns gondolatokat közvetítő, többdimenziós, mindenki számára élvezhető alkotás lenne, amibe beleölném szívemet, lelkemet. Büszke lennék rá, ölelgetném, cirógatnám, életem fő műve lenne. Körülbelül 30 darabot, ha eladnék belőle...

Épp ezért, ha tényleg könyvkiadásra adom a fejem, inkább a tuti sikerre utaznék! Írnék egy ezoterikus bölcsességgyűjteményt! Nem nehéz, csak emeljünk ki pár kifejezést azzal, hogy nagybetűvel írjuk, fűzzük össze őket gondolkodás nélkül (ha nagyon akarjuk, azért filózhatunk rajta, hogy valami látszat-értelme legyen), majd tálaljuk magasztosan, mintha tényleg mély és nagyhatású lenne.


Íme még pár ilyen Facebook hírfolyamra való bölcsesség:

"Amikor a kis Jézus megszületett, felsírt. Lelkének egy darabkája az Égben maradt, és ez fájdalmat okozott neki. Mindannyiunkban van egy ilyen lelki hiányosság, ezért vágyakozunk az Égbe, hogy újra teljessé váljunk!"

"Az Igazságosság útja rengeteg igazságtalansággal van kikövezve. Ahhoz, hogy ez az út sima legyen, a egyenetlen göröngyöket el kell távolítanunk; meg kell szabadulnunk az igazságtalanságoktól, hogy az Út sima legyen. Erre csak a Fény és Levegő Katonája képes, ez a mi Missziónk!"

"Nem Te írod a mondatot, a Mondat ír Téged! Mi mind Mondat által írott Szavak vagyunk! Azért létezünk, hogy megtaláljuk a szinonimánkat."


Ha én valaha könyvet adok ki, akkor az egy szerelmi történet lesz. Mivel biztosra akarok menni, ezért belefoglalnám a manapság trendi témákat. Tiltott szerelem? II. világháború? Dráma, könnyek, kockás hasak? Fülledt, bűnös erotika? Mit felejtettem még ki... ja igen, szuperképességgel megáldott fiatalok? Már össze is állt a fejemben! "Amikor bezártál... - Lopott csókok a haláltáborban" Egy fiatal zsidó vámpír belezúg az őt fogva tartó náci vérfarkasba. Mindketten férfiak és ezen felül ellenségek is, vágyaiknak azonban nem tudnak parancsolni! De valóban szétválaszthatja-e őket egy országokat megtépázó háború? Természetesen trilógiában gondolkodom, ez csak az első rész felvezetése.


Ha én valaha könyvet adok ki, akkor az egy semmiről sem szóló, totál érdektelen és különösebb történet nélküli, sznob, művészinek kikiáltott kortárs magyar szépirodalmi regény (netán családregény) lenne. A kritikusok ilyen frázisokkal illetnék könyvemet:

"Ez a múlt, a jelen, és a jövő Magyarországáról szól!"

"Az olvasó az íróval együtt fedezi fel önnön identitását, együtt merülnek alá a lélek legalsó bugyraiba, hogy onnan katartikus erővel, egy kétségbeesett levegővétel vehemenciájával törjenek fel a felszínre"

"Az író szétszedte élete darabkáit, hogy aztán más sorrendben, más jelentésekkel felvértezve rakhassa őket össze, ezáltal egy olyan erős kontúrvonalakkal felrajzolt életút jelenik meg, hogy felmerül a kérdés: mit is olvastam?"


Ha én valaha könyvet adok ki, akkor az egy gyerekkönyv lesz. Kiválasztok 2-3 főszereplőt, akiknek nevét sem leírni, sem kimondani nem lehet, de olyan kalandokba keverednek bele, ami ügyesen lavíroz a giccses és gusztustalan között."Prucska és Gyutva a melándokkancsok földjén" Az illusztrációkért egy olyan rajzolót kérek fel, akinek az olyan fogalmak, mint például "aranyos", "bájos", "vicces" vagy "anatómia" idegenek, akár a nyolcadik utas. Hogy minél jobban összezavarhassam fiatal olvasóimat, nem kevés anakronizmussal fűszerezem meg a történetet és a kísérő rajzokat, így a dinoszauruszok rollerrel közlekednek, Hetedhét ország királyának nem udvari bohóca lesz, hanem saját stand-up comedy-se a Dumaszínházból és a kis Jézus egy lombikbébi program keretein belül születik meg Betlehemben. Mindezt akár rímbe szedve, de szigorúan betartva a ritmustalanság és értelmetlenség kőbe vésett szabályait.

Ha én valaha könyvet adok ki, az egy önéletrajzi kötet lesz, életeimben elért sikereimről. Legyenek azok bármennyire is csekélyek és kis jelentőségűek, egy pár száz oldalt csak kisajtolok belőlük. A maradék üres oldalt pedig feltöltöm pályatársaimról szóló ízes pletykákkal (nem feltétlenül igazakkal), sértő anekdotákkal (nem feltétlenül igazakkal) és rengeteg személyes, zavarba ejtő és mélyről előkotort fotókkal (nem feltétlenül igaziakkal). Ha éppenséggel semmit sem sikerült letennem az asztalra, az se baj, önéletrajzi kötetet bármikor ki lehet adni, ez egyfajta Jolly Joker.


Ha én valaha könyvet adok ki, az egy receptkönyv lesz. Az se baj, ha nem vagyok egy kulináris szaktekintély, a netről lecibálok pár receptet, egy jó, de olcsó fotóssal készíttetetek hozzájuk képeket, lehetőleg olyanokat, amiknek köze sincs a végeredményhez, de a pavlovi reflexek kiváltásához éppen elegendőek. Ha nagyon lelkiismeretes leszek, még sztorikat is köríthetek köréjük, vagy éppenséggel többet is kiadok (nyári, téli, őszi, tavaszi falatok, gyors ételek, különlegességek, nagyi süteményei, grillezett ételek...). Ha pénzszűkében vagyok, ez bármikor bejöhet, ez a másik Jolly Joker!

Ha én valaha könyvet adok ki, az egy fantasy regény lesz, minimum 5 résszel, amit 20 év alatt írok meg. Minden egyes kötet egyben egy ajtókitámasztó/téglapótló alkalmatosság, és a helységek, szereplők, történelmi események, családok, klánok, szörnyek neveinek felsorolása egy újabb kötetet venne igénybe. Ha netán mégis inkább a sci-fi világ felé húzna a szívem, akkor sem változna a recept, csak extra adalékként hozzáadnám a mindenki által kedvelt áltudományos maszlagot. Lényegtelen, hogy igazolható, elképzelhető, létező vagy sem: hangozzék jól, és az egy mondatban fellelhető idegen szavak száma haladja meg a névelők és írásjelek számát.

Ha én valaha könyvet adok ki, az egy igazi világsiker lesz, irodalmi Nobel-díjat kapok érte és az emberek egymás után kapkodják le a boltok polcairól... halálom után. Ugyanis teljesen mindegy életemben mit teszek, a mű értékét csak az emeli fel igazán, ha a szerző már nincs az élők között. Írhatok én akár a "Bűzös fekáliák gennyes mocsaráról" is, ha már a föld alatt leszek minden sznob ezt akarja a saját szobájába, az ágya felé, a többi értéktelen (vagy éppen tényleg értékes) könyv mellé.

Ha én valaha könyvet adok ki, bizonyos emberek, kiadók, szervezetek, csoportok kurva mérgesek lesznek rám...


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!