Én vagyok Groot! (A Galaxis Őrzői)

Írta Pactolous Dátum 2014-08-18 19:22 Hozzászólás 1 Olvasta 1442 | Rovat: Kritika »

Egy enyhén nagyképű fosztogató, egy veszélyes harcművész hölgy, egy bosszúszomjas, de egyszerű izomagy, egy kevés szókinccsel rendelkező falény és egy nagydumás, agresszív mosómedve. Ők lennének a galaxis őrzői! És akkor én most elkezdek pakolni, és költözök egy másik világba...

Előre leszögezném, hogy abszolút nem vagyok képben a mostani mozifilmekkel és többszörös lemaradásban vagyok a Marvel szuperhőseit felvonultató darabokkal is. Épp ezért kicsit tartottam A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy) című alkotástól, hiába mondogatta Papa kolléga serényen, hogy egyáltalán nem szükséges az eddigi filmek ismerete. Szerencsére igaza volt: bár elvileg ugyanabban az univerzumban játszódik a mozi, fényévekkel arrébb, így Vasemberékről semmi információ nem szivárgott ki a világűrbe. De nem csak ezért ajánlható erősen a film, ó dehogy!A történet erős stilizálással és vázlatos felkarcolással ennyi: van egy nagyon gonosz főmufti (Ronan), aki birtokába venne egy hatalmas pusztító erővel rendelkező gömböt, szedett-vedett bagázsunk pedig kénytelen-kelletlen megakadályozná ezt. Persze a helyzet nem ennyire egyszerű, de elég ennyit tudni. A film erőssége amúgy sem a sztori, hanem a szereplők, a humor és a hangulat. A bevezetőben „hőseinket” jellemeztem, lássuk egy kicsit részletesebben is őket!

Peter Quill, alias Starlord (Űrlord… hagyjuk is inkább), bár csak ő hívja így saját magát, a Földről származik. Miután anyja meghalt, egy titokzatos űrhajó felszippantotta őt, majd 20+ évvel később tehetséges, bolygóközi fosztogatóvá vált. Legkedvesebb ereklyéje az a walkman és válogatás kazetta, amit anyja adott neki ajándékba, a világért sem válna meg tőlük. Bohókás, nagyképű, igazi Humor Harold, de a szíve a helyén van. Pechjére viszont pont azt a gömböt sikerül megszereznie, ami után Ronan is kajtat. Hamar felkelti Gamora figyelmét, aki látszólag Ronan-nak dolgozik, valójában épp az elárulására készül. Harcias amazon, nem szabad vele ujjat húzni, viszont épp ezért értékes társ. Amikor Gamora épp Peter elfogásával ügyködik, akkor tűnik fel Groot és Rocket (Mordály… gratulálok fordítók!), az eszeveszett páros, akik a Peter fejére kitűzött vérdíjra áhítoznak. Groot, az egyszerű falény (angol szinkronhagja Vin Diesel, zseniális választás arra a két mondatra és pár üvöltésre!) rendkívül szívós és nemes lelkű, leszámítva, amikor nem pénzre fáj a foga (gyökérkezelésre kéne mennie, hehe, gyökér… értitek, mert fa… hagyjuk). Fölé emelkedik képletesen és nem szó szerint Rocket, a vérmosómedve, a fegyvermániás állat (és itt, mint jelzőt értem); legkedvesebb karakterem, elképesztő mondatokat adtak a szájába! Később hozzájuk csatlakozik még Drax, aki családját szeretné megbosszulni, ezért vadászik Ronan-re. Marcona külseje tényleg egy marcona alakot rejt, de legbelül ő is egy jóságos nagymaci, már amikor nem fejeket tép le és gerincoszlopoktól szabadit meg gonoszokat. Peter-nek nehéz dolga is lesz ennyi különböző szereplővel, főképp, mert az elején mindenki utál mindenkit, egy közös tulajdonságuk viszont van: képesek mindent szó szerint értelmezni, így a bonyolult szóképekkel és metaforákkal bizony vigyázni kell!


A Galaxis Őrzői eredeti nyelvű előzetese

Szóval az ő vállukra nehezedik a világ megmentésének súlya, szép mi? Szerencsére amennyire bagatell a sztori, annyira taposnak is rá a szokásos filmes klisékre. Nem akarok egy poént sem lelőni, de amikor már épp feszengenénk a székünkben, hogy már megint jön egy heroikus, tipikus hollywood-i pillanat, akkor mindig lesz valami fricska, ami megtöri ezt az állapotot. És ez jó! Ahogy a humor is! Talán már a szereplők jellemzéséből is kiderült, hogy a film nem veszi magát valami komolyan és ez így is van. A beszólások ütnek, a helyzetek szórakoztatóak, és a készítők ügyeltek a jó akciófilm/ügyes vígjáték kényes egyensúlyára, így a ló egyik oldalára sem estek át. A látvány kellőképpen lehengerlő, Groot és Rocket remekül animáltak, az űrben (vagy éppen levegőben) zajló csaták eléggé (talán már túlságosan is) kaotikusak, az pedig kifejezetten tetszett, hogy ügyeltek a részletekre. Mivel nem a Földön játszódik a film, épp ezért ne lepődjünk meg, ha három nap süt az égen, ha az egyik bolygón több faj is tiszteletét teszi, ha egy humanoidnak kinéző egyénnek földönkívüli felesége és gyermeke van, stb. A világ, amiben játszódik még így sem tárulkozott fel előttünk teljes egészében, akár elnagyoltnak is nevezhetjük, de ez azért nem annyira zavaró.
Kár is tovább szaporítani a szót: ha egy remek szórakozást kínáló mozira vagy kíváncsi és nem idegen tőled a sci-fi műfaja, akkor kötelező megtekintened, erre érdemes pénzt áldozni! Az idei nyár nagy slágere, abszolút megérdemelten és én is örülök neki, hogy Papa rábeszélt a mozizásra. Kíváncsian várom, hogy milyen irányba viszik tovább a történetet, mert folytatás lesz, ez talán nem nagy meglepetés. Ja, és ne feledjétek: Marvel filmnél mindig várd ki a stáblista végét, itt is érdemes!


Hozzászólás
Papa Papa
2014-08-18 20:48
I AM GROOT! :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!