Amerika Kapitány - Winter Soldier

Írta Papa Dátum 2014-04-12 21:47 Hozzászólás 0 Olvasta 2648 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Na, olyan nehéz ezt leírni? He? Nehéz mi? Meg nem ülne be rá senki, ugye? Ugye? Csókolja meg a nagy, szőrös seggét egy medvének, aki kitalálta, hogy a Winter Soldier-t le kell fordítani "A tél katonájára", főleg, mivel "A tél katonája" helyesen Soldier of Winter, nem pedig Winter Soldier, ami egyébként egy név, tehát nem fordítjuk és főleg úgy nem, hogy a fordított szöveg nem egy név lesz.

Ezt a kis kirohanást meg kellett tennem, mert nehezen bírja a gyomrom, ha nyelveket erőszakolnak meg. Kivéve persze, ha én követem el azt a bizonyos erőszakot. Ezt így visszaolvasva már egy kicsit talán bánom, hogy mindezt leírtam. Még a végén felhasználják ellenem a bíróságon.

Az Amerika Kapitány második részének történetére nem térek ki, mert az előzetesekből bőven kiderül az alapsztori, azon felül pedig bármi mást elárulni belőle igazán nagy vétség lenne, mivel a film meglepően nagy változásokat hoz a Marvel filmuniverzumában. Szóval ezt mellőzve, térjünk is rá a lényegre.

Az akció fenséges! Remek koreográfia, kiváló pajzshasználat és hála az égnek a Kapitány végre emberek ellen küzd, így csodálatosan és baromi látványosan érződik, hogy mennyivel szuperebb is ő az átlagnál. Hevesebben kezdett dobogni a szívem, mikor egy-egy emberkét átrúgott egy egész szobán, vagy amikor úgy tört át egy irodakomplexumon, mint atombomba a papíron.

A film nem véletlenül kapott 16+-os besorolást. Az akció során ugyanis úgy hullanak az arctalan statiszták, mint a Gálvölgyi-show színvonala. Legalább kettő konkrét mészárlásnak is szemtanúi lehetünk, ahogy egyébként a Kapitány is kinyír vagy egy tucat csóringert.

A komorság azonban nem csak az akció halálosságában mutatkozik meg. Talán ez az egyik legkevésbé poénos film ebben a nagy szériában. Igazi bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen nehéz is a Kapitánynak beilleszkednie egy világba, ahol a gonoszok nem viselnek horogkeresztes egyenruhákat. A nagy viszontlátás Peggy-vel pedig egy az egyben a legszívfacsaróbb jelenet, ami csak a Marvel filmekben felmerült.

Szerencsére Chris Evans ismét bizonyítja, hogy pofátlanul tökéletes választás volt erre a szerepre, így a drámaibb jelenetek is a film szerves részeivé válnak.

Scarlett Johansson és egyben a Fekete Özvegy szerepeltetése kapcsán sima eye-candy faktorra számítottam, ám szerény megítélésem szerint ez a karakter ennél sokkal fontosabb szerepet töltött be. Ő volt a kontraszt, a világ valódi arca, mely szembe került a Kapitány megkérdőjelezhetetlen erkölcsösségével. A fehér lovas herceg mellé kellett valaki, aki az árnyékok között töltötte az életét. Valaki, akinek nem adatott meg, hogy nagybetűs, mesekönyvbe illő, gátlástalan hős lehessen.

Külön örültem, hogy nem szövődött semmilyen romantikus szál a Kapitány és Fekete Özvegy között. Abszolút nem volt rá szükség és noha adta volna magát ez az igazán holivúdi megoldás, a készítők remek érzékkel távol maradtak tőle.

Az apróbb utalások és a visszatérő karakterek nagyon rendben voltak, Falcon pedig kiváló kiegészítője lesz az elkövetkezendő Avengers mozinak, vagy akár csak a Captain America 3-nak. A credits lista során felbukkanó első jelenetben pedig olyasmit láthatunk, ami minden képregényrajongó szívét meg fogja dobogtatni. Én majdnem felugrottam tőle örömömben és ezt kevés film tudja elérni nálam. Az utolsó, alig pár másodperces jelenet viszont tiszta szimbolizmus ugyan, így nem olyan erős, de mindenképpen szükséges, ha a filmek jövője úgy alakul, ahogy én hiszem, hogy fog.

Beszélnünk kell még a 3D-ről is. Nos, én a hagyományos változatot néztem meg, annyi pikantériával megfűszerezve, hogy feliratos verzióban. Az biztos, hogy a 3D-t egyáltalán nem vették számításba a forgatás során, így igazán olyan jelenet nincs is, ami ezt a technológiát kihasználná. Olyan akad, ami minden bizonnyal szebb 3D-ben, de szerintem néhány akciósabb résznél zavaró lenne a térhatás. Szóval én azt mondom, hogy nem kötelező, mindenki döntse el maga, én nem ajánlom.

Végezetül mit is mondhatnék? Az Amerika Kapitány második része minden reményemet beváltotta és még tett is rájuk egy lapáttal. Kihagyhatatlan darabja a Marvel filmek sorozatának, arról nem is beszélve, hogy milyen fontos az Agents of SHIELD számára is. Kötelező mindannak, aki szereti ezeket a filmeket, azonban olyannak nem ajánlanám jó szívvel, aki nem kapott rá a Vasember-Thor-Avengers vonulatra.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!