A történelem meNETe

Írta Pactolous Dátum 2014-04-10 22:13 Hozzászólás 0 Olvasta 1897 | Rovat: Fun »

Internetfüggők vagyunk! Ne, ne is tagadd, ha beüt az áramszünet, Te is szétunod az agyad! Ennyire gépfüggők lettünk? Úgy tűnik. A világ végérvényesen és menthetetlenül átalakult. Internet és közösségi oldalak nélkül lassan már létezni sem tudunk. Ha a 'Free WiFi' feliratra az az első reakciód, hogy előkapod a mobilt és már csatlakozol is a világhálóra, akkor addikt vagy, nincs mese! Persze normális körülmények között ezzel nincs is semmi baj, az Internet rendkívül hasznos találmány. Képzeljük csak el, hogyha ez a csoda már az idők kezdetétől velünk lenne! Mennyivel másképp alakult volna minden... vagy nem?

Isten 4 nap alatt alkotta meg világot, mert a munka előtt ellátogatott a Gyakori Kérdések oldalára és segítséget kért, igaz, a válaszolók 80%-a végigtrollkodta a témát. Ádám és Éva elolvasták a WikiLeaks-en, milyen bizalmas infók szivárogtak ki a kígyóról, és máris elmaradt a kiűzetés a Paradicsomból. Trójánál a szemfüles támadók rögtön lebuktak, ugyanis az egyik túlbuzgó katona kitweet-elte, hogy „LOL! Egy falóval fogunk bejutni a városba!”, és ehhez Trója ingyenes WiFi-jét használta. Caesar-t valójában nem akarták megölni, Brutus csak megbökte, de a félreértésnek súlyos következményei lettek (ezért végül is nem róla nevezték el azt a vezeték nélküli adatcsere szabványt, amit ma Bluetooth-nak hívunk).


Artúr király, aki azzal alapozta meg hírnevét, hogy egy sziklából kihúzta az első táblázatkezelő kardot, az Exceliburt, kickstarter alapon közösségi finanszírozás útján tett kísérletet arra, hogy megtalálja a Szent Grált. Pár száz évvel később Árpád vezérünk GPS segítségével talált ide a Kárpát-medencébe, Szent István pedig beregisztrálta az első magyar domain-t, a www.magyarorszag.hu-t. Eközben a vikingek, akik addigra már beutazták a fél világot, tudásukat összegzendő megalapították a WikingPedia oldalt. 1222-ben az internetes közönség II. Andrásnak ítéli oda a középkori filmesek legrangosabb díját, a Golden Bullát, majd a Google tatár munkatársai bejárják egész Európát, hogy a legújabb Google Maps a legfrissebb adatokkal startolhasson el. Ebben az időszakban válik elérhetővé a Google Horse View is, ami bemutatja, milyen is világunk egy ló hátáról nézve.

Igazságos Mátyás királyunk világhírűvé válik videoblog műsoráról, amiben álruhában járja be országunkat. 1492-ben Kolumbusz Kristóf bevezeti Amerikában is az Internetet, így végre ők is felcsatlakozhatnak az információs világsztrádára. Az 1500-as években a törökök nekiláttak telespammelni fél Európát, Eger várának azonban erős tűzfalas védelme volt, így ellenállt a támadásnak, hála az újonnan megjelenő Adobó szoftvercsaládnak. Kétszáz évvel később a franciáknál nagyban hódított az mp3 letöltési mánia, köszönhető ez XIV. Lajosnak, a Napster királynak, akinek Versailles-ban voltak hatalmas szerverparkjai (az akkori netes közösség rá is aggatta a városra a Warezailles nevet). Az illegális letöltések miatt kitört a nagy francia forradalom, sokan fejvesztve menekültek, azóta is nagy a szigor arrafelé.

Nem sokkal ezek után Amerikát is háború dúlta fel, méghozzá polgárháború, amiért a Facebook megpróbálta az Ismerősök gomb mellől kivenni a Rabszolgák menüpontot. Az intézkedéssel a déli államok nem értettek egyet, de végül kénytelenek voltak ők is frissíteniük profiljukat. Magyarországon ekkoriban nagyon magasak voltak az Internet előfizetések tarifái, és amikor a Pilvax nevű netkávézó elsőként hozta be hazánkba az ingyenes WiFi-t, a Habsburg Birodalom keményen idecsapott. A szabadságharc végül elbukott, de olyan hősöket adott hazánknak, mint például koszorús költőnket, Petőfi Sándort, aki a nép követelését online petíció formájában tette elérhetővé (ez volt a híres 12 pont), az ellenség levelezését tönkretevő Spam apót, de még a maradi vértanúk is segédkezet nyújtottak, pedig ők radikális Internet-ellenesek voltak.

A 19. század végén William Bell feltalálta a Skype-ot, DJ Tesla pedig elindítja az első netrádiót (egyes történészek ekkorra datálják a dubstep zenei stílus megjelenését is, amikor egy felborult tranzisztort bedarált egy ventilátor). 1914-ben kitört az első világháború, miután egy balul sikerült szarajevói LAN-party-n Ferenc Ferdinándot nemcsak a Counter Strike-ban, hanem a valóságban is lelövik. A II. világháború is Hitler fanatizmusa miatt indult el, a Führer ugyanis hatalmas Farmville rajongó volt, de amikor a szomszédos országok nem fogadták el játékfelkéréseit, ő hódításba kezdett. A háború utáni konferenciákat természetesen egyetlen, közös, többszereplős MSN beszélgetésben bonyolították le (akkor még volt MSN, sőt, myVIP-en is többen voltak fenn).


A művészeti ágak is kihasználták az Internet lehetőségeit, Salvador Dalí elsőként tért át a deviantART-ról az Instagram-ra, képeinek népszerűsége ezzel ugrásszerűen megnőtt. Picasso pályája csúcsán kubistának vallotta magát, de hívei tudták, hogy ő csak egy nagy kocka. Vincent Van Gogh hatalmas megrökönyödést váltott ki a műszerető közönségből, amikor a Photoshop új verziójának kötelező online aktiválását ellenzendő levágta az egyik fülcimpáját. 1989-ben Magyarországon rendszerváltás megy végbe, ekkor cserélték le ugyanis a szovjetektől származó internet technológiát a korszerű ADSL-re; ez volt az infravörös uralom vége.

Hmm… tévedtem! Internet ide vagy oda, történelmünk vajmi keveset változna. Úgyhogy engedelmetekkel én most le is teszem a tasztatúrát, és csatlakozom a cybertérre, kiélem az életem, online módon, úgy, ahogy őseink is tették!

A cikk elolvasható a Budaörsi Médiakommandó oldalán is!


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!