A Vasember harmadjára is betalált?

Írta Papa Dátum 2013-04-29 10:37 Hozzászólás 2 Olvasta 2915 | Rovat: Kritika »

Spider-Man, Spider-Man, does whatever a spider can. Iron Man, Iron Man, does whatever... an iron can?

Senki ne ijedjen, nem fogom angolul megírni ezt az ajánlót. Csupán annyi történt, hogy a fentebbi rigmus egy pár órája már a fejembe költözött, így gondoltam másokkal is megosztom, hátha nekik is okoz némi kellemetlenséget. Társadalmi célú munkám letudásával essünk is neki a konkrét filmanyagnak.

Történetünk szerint egy terrorista, a Mandarin, leckéket ad az USA-nak. Amolyan robbantgatós, tömeggyilkos stílusú leckéket. Amikor az egyik támadás során Happy, Tony Stark egykori testőre is komoly sérülést szenved, azután a Vasember háborút hirdet a Mandarin ellen. Innentől kezdve pedig az akciófilmes sablon érvényesül, tehát lesz nő elrablás, a hős összeverése, a hős feltámadása, nagy konfliktus és lezárás. Semmi a sablontól eltérő dolog. Viszont azt a sablont nagyon szépen összerakták!

A legnagyobb érdekessége a történetnek, számomra, hogy mivel az Avengers után játszódik, Stark-on láthatóak a korábbi nagy csata következményei. Tulajdonképpen poszttraumás stresszben szenved, alig bír aludni, rémálmai vannak és az Avengers-ben történt események említésére is képes tekintélyes pánikrohamot kapni. Szerintem ez egyrészt remekül kötötte össze a filmek univerzumát, másrészt pedig adott Stark karakterének egy olyan emberi gyengeséget, amire talán szüksége is volt.

Egyébként ez a húzás teljesen logikus, hiszen a nagy csatában ő volt az egyetlen, aki kvázi katonai kiképzés és komoly harctéri tapasztalat nélkül kellett szembenézzen a halállal. Hiába a páncél, ő alatta mégiscsak egy civil maradt, aki ugyan került már nehéz helyzetekbe, de ekkora volumenű ütközettel még nem szembesülhetett.

Az előzeteseket és a plakátokat elnézve, az ember jogosan gondolhatja, hogy ez a film trilógia legsötétebb, legkomorabb darabja. Nos, ez részben igaz. Rengetegen meghalnak, sokan golyó által és talán az eddigi Marvel moziktól eltérően sokkal többet is látunk az elmúlásukból. Viszont a poénáradatra is rátettek egy lapátra, így az én szememben a komolyságából jelentősen sokat veszített a film.

Kiváló példa erre a kettősségre a Mandarin, akivel kapcsolatban van egy olyan fordulat, amit nem lövök le, de én imádtam, mert zseniális, viszont a képregényért igazán rajongók biztos kitépik a hajukat miatta és fáklyás felvonulást szerveznek majd Shane Black rendezőúr háza elé. Mindent összevetve nehéz volt úgy komolyan venni a drámát, hogy kb öt percenként érkezett egy elborultan zseniális poén.

Ha pedig már humor, el kell mondjam, hogy nagyon ritkán látok olyan filmeket, ahol nincs olyan poén, ami ne sikerülne. Hihetetlen, de minden egyes viccnek szánt jelenet, vagy beszólás... üt. Nagyot. Az egész mozi fetrengett rajtuk és ezt bizony a legtöbb mai vígjáték sem tudja elérni.

A rendezőváltás jót tett a sorozatnak, mivel az alapokat nagyon okosan megtartva sikerült valami újat behozni. Egyértelmű folytatása az előző kettőnek, mégis megállja a helyét és bizony nem lepne meg, ha a legjobb Vasember filmnek lenne kikiáltva... egyébként ezt a kijelentést én is tudnám támogatni.

A főszereplők ismét brillíroznak, nagyon fekszenek ezek a karakterek Downey Jr.-nak és Paltrow-nak. Az új mellékszereplők közül Ty Simpkins emelném ki, akinek sikerült egy remek szerepet tökéletesen eljátszania. A jelenetek, amiben Stark és a Simpkins által játszott Harley szerepel, azok valami zseniálisak. A film egészén érezhető egyébként, hogy ezt a stáb minden tagja szeretettel készítette.


[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
Papa Papa
2013-09-19 21:29
A Man of Steel nálam World War Z kategória, vagyis csak azért sem vagyok hajlandó megnézni, hogy saját tapasztalatból mondhassam el milyen rossz :D Majd a második részét, a Ben Affleck-es Batman-nel! Azt muszáj lesz meglesni :)
Conquistador Conquistador
2013-09-19 13:46
hogy egyből a kérdésre válaszoljak: nem.
Nem talált be, a leggyengébb részt láttam a trilógiából. A végén már kicsit untam is, ami elég sok mindent elárul. Úgy a film közepéig nagyjából rendben volt, aztán elnyújtották.
Stark depressziója annyira ki lett hangsúlyozva, hogy már idegesített. (végig direktbe látni a fejét, még szerelésben is..) Persze, meg kell magyarázni, hogy miért is nincsenek jelen a hero-buddyk, de egy kicsit izzadtságszagú lett. Mondjuk nekem alapból ez a bajom ironmannel, túl emberi.
Mandarinos húzás meglepett, de nem tetszett, mondhatni bárgyú lett a karakter. AIM megjelenítése pedig gyenge. Még ha a főgonoszt el is találták.
A finálé csata meg abszolút nem mozgatott meg, a bádogsereg monumentalitása nem jött át.
A pozitív oldal (mert azért van) az a humorfaktor. Tényleg jókat lehetett röhögni a beszólásokon, és persze a credits utáni snitt is ütött. De ez kevés nekem. Nem sűrűn fogom ezt a részt újranézni, az biztos. Ellenben Thor 2-t nagyon várom, bár attól is félek az új felállás miatt.
apropó superhero, Man of Steel?
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!