Kidobott stoppos (Ákos - Veled Utazom)

Írta Pactolous Dátum 2013-04-27 16:22 Hozzászólás 0 Olvasta 3122 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Azt szokták mondani, hogy kapni jó, de még jobb adni. Ha éveken át kitűnő dolgokat adnak nekünk, az is jó. Ha mindezek után egy kicsit kevésbé tündöklő, kevésbé fénylő, kevésbé színes, szagos van az ajándékdobozban, az viszont annyira már nem jó: sem annak, aki kapja, sem annak, aki adja.

De mire is ez furcsa/béna felvezetés? A kérdés teljesen jogos, drága olvasó, indoklásom máris következik. Bevett szokás már Ákosnál, hogyha eljön a születésnapja (április 6.), akkor valamivel kedveskedik a rajongóknak (lásd például a Negyven, az Utazó, a Szindbád Dala vagy az Előkelő Idegen kislemezeket). Ez idén sem történt másképp, és ezúttal is egy maxira esett a választás, és ehhez a 2084 című nagylemez egyik legjobb dalát, a Veled Utazom címűt szemelték ki főszereplőnek. Papíron van itt minden, amit megszokhattunk: rengeteg remix, sokféle előadótól, sokféle stílusban. És mégis félre kell tennem mindenféle rajongás általi szubjektivitást, mert a Veled Utazom bizony lehetett volna több is, jobb is, színesebb, szagosabb.


Aki hallgatta a kéthetente jelentkező Gumiszoba podcast-ünk első részét, az tudhatja, hogy megjártam azzal a webáruházas rendeléssel, amivel ez a maxi is érkezett. De ez most lényegtelen, legfeljebb enyhén keserű szájízt adott nekem az öröm mellé, hiszen itt van a kislemez, hát bontsuk már ki, mi van benne! Sajnos az Előkelő Idegen után ez a maxi is folytatja a papírtokos kiadások sorát: nagy kár, mert ez a kiszerelés elég igénytelen. Oda se neki, ha a CD és DVD kényelmesen elfér benne. Nos, jelen esetben utóbbiról nem beszélhetünk, ugyanis hiába került ki a YouTube-ra a címadó tétel koncert videoklipje, mozgóképes korongot nem találunk a papírtokban. Ezúttal csak egy árva CD-t kaptunk, és ez bizony szomorú. Semmi 5.1, DTS, videonapló bejegyzés, netán valamiféle extra… csak a 8 dal. Az egy dolog, hogy nem lépünk előre, na de hogy vissza…?

De még ezt is lenyelné az ember: válság van (még mindig?), meg hát ezek költséges dolgok ám, nem ingyen, önmagától, varázsszóra terem a többféle keverés. Rendben, akkor mit tud nyújtani a maxi, milyenek lettek az átiratok, amiket Lepe, Ákos, Szakos Krisztián, Pejtsik Péter és Moldvai Márk jegyeznek? A helyzet sajnos itt is felemás. Az első két számot nyugodtan értékelhetjük egyként, ugyanis az Albumverzió és a Koncertverzió között érdemi különbség nincs. Persze utóbbiban ott az élő énekhang (ami meglepően hűen hozza a stúdió minőséget, és ez most dicséret), a közönség, a másfajta dob és persze Dr. Bőzsöny Ferenc felszólítása („Kezeket fel!”), de ennyi. Mindenesetre kellemesen bizsergető élmény újra átélni, hogy milyen is volt a koncert, és hogy milyen minőségű lehet majd egy esetleges koncertfilm… hangzása, mert ugye most DVD-melléklet nyista… ehh, haladjunk tovább!

A Falcon Remix az, amire sajnos semmiféle pozitív jelzőt nem tudok mondani. Kicsit olyan benyomást kelt, mintha a hangmérnök gyakornok épp magáévá tette volna aktuális barátnőjét a keverőpulton, pont annál a gombnál, ami Ákos hangszínének magasságát, mélységét szabályozza. Máshogy nem tudom elképzelni miért is kellett az amúgy is túlhangszerelt alapra Ákos hangját így eltorzítani. Katasztrofális. Semmiféle értelmet nem látok benne, és ez bizony szomorú. Az újonc Moldvai Márk-féle Märklinmix már egy fokkal jobb, de olyan szolgai (pofátlan?) módon koppintja le a Depeche Mode 1993-as Rush című dalát, hogy az már fájdalom. Hommage? Plágium? Döntsétek el Ti!


A "Veled Utazom" koncert videoklpije

Lepe kopasz buksiját sem tudom megsimogatni: a New Orleans Dubstep Remix ígéretesnek indult, és kifejezetten klassz effekteteket pakolt bele, de dubstep-nek nagyon gyenge. Ezt a stílust amúgy is csak akkor bírom elviselni, ha a) leköszörüli a fejem, de mégis dallamos b) vontatottsága ellenére is van egyfajta lendülete. Itt egyik verzió sem teljesül: egyes hangok kifejezetten disszonánsak, mások pedig csak a szokásos dubstep klisékből építkeznek, a ritmust pedig hagyjuk. Kár, pedig mondom, némely hang tényleg atmoszférikus, de ez kevés a sikerhez. A másik Lepe által elkövetett terror jobban sikerült, legalábbis a Mainroom Mix szolid, 70-es éveket idéző zongorái kellemes érzéseket keltettek bennem. Nem túl fantáziadús, de nem is rossz remix.

Az utolsó két alkotás az, ami nemcsak több figyelmet érdemel, de ami megmenti a kislemezt az enyészettől. A Monoscope Remix az egyik, amit persze Szakos Krisztián jegyez. Ez az ember nem tud tévedni: van, amikor halványabban csillog, de általában odateszi magát. Most úgy gondolta, hogy az Ölelj Meg Újra Brutal Mix-e után itt is eljátszadozik Ákos hangjával. És igen, így kell ezt: nem föl-le állítgatni, mintha egy rossz gégemikrofont kapott volna a Művész úr, hanem ízlésesen, finoman megváltoztatva a dallamot. Mindezt pedig lecsapni egy old-school acid szekvenciával: nyami! A másik ütős darab pedig a Vonósátirat, ami Pejtsik Péter keze munkáját dicséri. Szellemes, ahogy a vonósok megpróbálják leutánozni a dal eredetijének elektromos variálásait, de említhetném például a vége felé bejövő Mission Impossible-t idéző hegedűjátékot is. Emellett pedig kellően epikus is, pedig biztos nem volt egyszerű egy ilyen dalból vonós változatot összehozni.

Sajnálom, ha néhol kemény voltam, de nem tudtam és nem is akartam csalódottságomat leplezni. Akármennyire is értékelem azt, hogy minden évben, pénzt és energiát nem sajnálva kiad Ákos valamilyen anyagot, kvázi meglepetésként, ezt a maxit – 2003-as módon – ingyen kellett volna osztogatni a koncertre járóknak. Talán nem véletlen, hogy ezúttal nem is kapható kereskedelmi forgalomban, csak a webáruházból lehet megrendelni, illetve a koncertek helyszínén lehet megvenni, és ezt bizony figyelembe kell venni. Ahogy azt is, hogy Magyarországon nincs kislemez piac, egy ilyen anyagot kiadni felér egy csődeljárással, és ehhez képest ez a maxi minőségi darab. Ugyanakkor bárhogy nézem, a Veled Utazom, Ákos életművéhez és az eddigi kiadványokhoz képest sajnos minden tekintetben visszalépés. Köszönjük szépen, de legközelebb inkább legyen még egy ezressel drágább, de tartalmasabb is.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!