Öt perc az ornitológia világában

Írta Papa Dátum 2013-04-23 11:08 Hozzászólás 3 Olvasta 2358 | Rovat: Öt perc Papával »

Akik sikeresen itt maradtak a cím elolvasása után, azoknak gratulálok, ugyanis ezen szavak leküzdésével a hátuk mögött tudhatják a bevezetőt is.

Az utóbbi hónapok során kicsiny családunk madarakkal bővült. Ez egy kicsit erős megfogalmazás volt. Maradjunk annyiban, hogy etetjük a szabadban szálldosó madarakat, akik cserébe... jól nem csinálnak semmit (én remélem a bogárállományt azért majd megritkítják, ha már csak vizet fogunk nekik kitenni). Most az ezen hónapok során szerzett tapasztalataimat fogom megosztani a kedves olvasókkal. ŐKÉ, nem tudtam jobb írást kitalálni. NE NÉZZETEK ÍGY RÁM!


Minden a cinkékkel kezdődött. Aranyos jószágok, kissé hiperaktívak és paranoiások. Öt-hat fős csapatokban érkeztek, többé-kevésbé békességben eszegetve, no persze azért időnként rendre kellett utasítaniuk fajtársaikat. A rettentő ijedős természetük miatt elképesztően nehéz volt róluk bármilyen fényképet is készíteni. Ó, igen. Vannak képek, amiket akár ide be is tehettem volna, de áttenni az én gépemre, feltölteni őket a szerverre, kiválogatni, majd beilleszteni és megformázni... meh, túl sok meló.

A cinkék jelenléte felkeltette az érdeklődését más életformáknak is. Színre léptek a "vörös fejűek", akikről meg nem mondom milyen fajta madarak. Áts Feri katonáihoz hasonlóan ők is maguknak akarták a grundot, így keményen rátámadtak a cinkékre. Na, én láttam azt a videót, amikor egy cinke halálra csipked egy madarat és jót lakmározik belőle. Sőt, azt is hallottam, hogy a cinkék vérmes jószágok tudnak lenni. Ezek a "vörös fejűek" viszont seperc alatt eltakarították őket. Minden komolyabb ellenállás nélkül.

A "vörösek" agresszívabbak, egymással is, így a cinkék három-négy nap után kezdtek elmaradozni, majd szinte végleg eltávoztak. Ekkortájt jelentek meg a "zöldek", akikről szintén nem tudom milyen madarak. Valamivel nagyobbak, mint a "vörösek", nem járnak akkora csapatban és elég vehemensek. Meglepő módon gyakorta megférnek a "vörösekkel". Ők a három kismadár csoport közül talán a legkevésbé ijedősek.

Aztán megjelentek a rigók. Szám szerint talán kettő, vagy három. Nos, ők nagyon nem bírják egymást, kettőt sosem látni együtt a párkányon. Sőt, nem egyszerűen elzavarják a fajtársaikat, de még utánuk is repülnek. A rigó nagyobb madár és bizony nem is igazán fél az embertől. Érdekes tulajdonságuk, hogy ha elhessegetem őket, mert különben felzabálnak mindent, akkor csak a szemközti fa egyik ágára szállnak rá és egy speciális hangot kiadva tekintenek vissza rám, mintha csak azt mondák: "anyádat ijesztgesd!". Ilyenkor el kell húznom a függönyt és heves kézmozdulatokkal ismét el kell hessegetnem őket ahhoz, hogy kb egy órára megszabaduljak tőlük. Értelemszerűen őket jól lehet fényképezni.

Van egy olyan madarunk is, aminek hatalmas, erős csőre van és kb akkora, mint egy rigó. Az is elég békés fajta és ritka, mint a fehér holló. Értitek? Fehér holló. Madaras írás. Vicces.
Végül ott vannak a galambok. Vagyis itt. Mostanság szoktak ide és meg kell mondjam, poénos olyan madárral találkozni, aki a párkányra leszállva akkora, mint az egész etető. Ketten is megférnek egymás mellett, a többi madár pedig a méretbeli különbség miatt kerüli őket. A rigókhoz hasonlóan elég nehéz elkergetni a kis drágákat. A legrosszabb tulajdonságuk pedig, hogy az ide járó madárfajok közül ők az egyetlenek, akik a párkányra szarnak. Bizony, az etető mellé. Minden gond nélkül. Szép nagy kupacokat. Undorító szokás.

Az etetés terén a szotyi a sláger, arra mindenki rábukott ezerrel. Mondanom sem kell, a madarak sem tudják kulturáltan enni, mindent héjak borítanak. Érdekes, hogy a cinkegolyót pedig leginkább a rigók favorizálják. Ezek a golyócskák kis hálós cuccban vannak és az etető oldalára szögeljük őket. Vicces nézni, ahogy a rigók azon dolgoznak, hogy elhurcolhassák magukkal.

Szóval ennyi. Ezek a madaras kalandjaim. Majd talán egy-egy Gumiszoba adáson belül még visszatérek rájuk, ha van valami említésre méltó újdonság. Most pedig:Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2013-04-23 21:29
Papa: túl sok a szabadidőd!

PetiX: ez ütött! Le a kalappal! :D
Papa Papa
2013-04-23 20:40
Zseniális ötlet. És tényleg csak lemaradt a végéről. Abszolút oda akartam írni. Cserkészbecsszó :D
PetiX PetiX
2013-04-23 18:49
..És aki ezen írás alapján kitalálja, hogy milyen madarakról van szó pontosan, akár latin nevükkel együtt, az nem nyer semmit, csak örüljön, hogy tudja!

Ez lemaradt a végéről. :D
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!