Sword Art Online - Jött, láttam, győzött

Írta Papa Dátum 2013-03-10 15:51 Hozzászólás 2 Olvasta 1640 | Rovat: Anime / Sorozat »

Most jött el az ideje annak, hogy 2012 számomra egyértelműen legjobb animéjéről értekezzek. A Sword Art Online valódi klasszikus, ami úgy söpörte el a szívemet, akár egy hurrikán.

2022-ben járunk, amikor a virtuális valóság megvalósítása elérte a tetőpontját. Az emberek olyan játékokat játsszanak, melyekben szagolhatják, érinthetik a világot, saját mozdulataikkal harcolnak, miközben az ágyukon fekszenek, egy sisakkal a fejükön. Történetünk egy ilyen játék megjelenésével veszi kezdetét. A Sword Art Online annyira népszerű, hogy órák leforgása alatt elfogy minden példány. A játékosok nagy örömmel vetik magukat az új világba és minden tökéletesen alakul. Aztán megszólalnak a harangok, mindenkit a kiindulási város piacterére teleportálnak és megjelenik a játék kitalálója, Kayaba Akihiko. A játékmester közli a tízezernyi jelenlévővel, hogy csapdába estek. Ha leveszik a fejükről a sisakot, meghalnak. Ha a játékban meghalnak, a valóságban is meghalnak. A szabadulás egyetlen módja, ha valaki végigviszi a játékot… száz szint, száz főellenség, az újjáéledés esélye nélkül.


Többet már nem is mondanék a történetről, mert már a kezdetektől fogva meglepő és fordulatos. Talán csak annyit, hogy az első meglepetés, ami engem ért az volt, hogy ez bizony nem egy kardozós-harcolós anime. A leírás és a kezdetek alapján erre gondoltam, de a SAO nagyon hamar bizonyította az ellenkezőjét. Rengeteg dolog van, ami kiemeli ezt az animét a többi közül, ezek közül fogok most felsorolni néhányat.

A legerősebb pont talán a főhősök, Kirito és Asuna kapcsolata. Kettejük szerelmére legszívesebben azt mondanám: leírhatatlan, de mivel már le van írva, ezért ezt nem mondhatom. Animékben, főleg nem elsősorban romantikusakban, nagyon ritka, hogy a szerelmet ilyen nyíltan felvállalják. Itt azonban sokkal messzebbre ment a dolog. Nem egyszerűen szorítottam értük, nem pusztán jót akartam nekik, hanem bizony, bevallom férfiasan, féltékeny lettem rájuk. Nem tudom mikor láttam ilyen tökéletesen létrehozott kapcsolatot. Kirito és Asuna egymásnak van teremtve. A gyengéd érintések, a mosolyok, egyszerűen szívszakajtóan gyönyörű a kapcsolatuk. Egyetlen pillanatra sem éreztem úgy, hogy szirupos, vagy túljátszott lenne a dolog. Ők ketten, az egymás iránt érzett szerelmük hajtja előre a történetet. Amikor pedig együtt, vagy egymásért harcolnak… olyat még sosem láttam. A harmónia mindig elvarázsol, és ők bizony nagyon egymásra vannak hangolva.A második pont, a történet, amit stílusában, vagy inkább meglepőségében a World War Z-hez tudnék hasonlítani. Elsőre a harcot hinnénk a központba, ám igazából minden arról szól, hogy az egyes emberek hogyan képesek alkalmazkodni ehhez a brutálisan új szituációhoz. Mondanom sem kell, az emberi viselkedés teljes palettájával találkozhatunk az anime során. A Sword Art Online egy könyvadaptáció, a könyv írója, Kawara Reki pedig egyértelműen elvégezte az emberi lélekről szóló házi feladatát. Arról már nem is beszélve, hogy noha az anime teljesen élvezhető az mmo játékokat nem ismerők számára is, akik azonban ismerik az ilyen típusú játékokat, egyértelműen fejet hajthatnak azelőtt, hogy milyen pontosan kerültek átültetésre a stílus saját elemei.

És csak most, a harmadik pontban, jutottunk el a harcokhoz. Bizony, én tényleg nem számítottam arra, hogy a küzdelmek csak ennyire lesznek meghatározó pillanatai ennek az animének. Mondanom sem kell, hogy a kor elvárásainak megfelelően gyönyörű látványt kapunk, a mozdulatok elképesztőek, a karakterek arcára varázsolt vadság és elszántság pedig tökéletes. Lényegében még a harcok is valódinak ható érzelmekkel vannak átitatva és mindig úgy éreztem, hogy tétjük is van.

Összességében a Sword Art Online egy elképesztő könyvsorozat lehet, amiből mindenidők egyik legjobb animéje készült, legalábbis számomra mindenképp. A történet, a karakterek, az érzelmes, a harcok, a látvány, a hangzás… sokszor mondom, hogy próbáljanak ki a kedves olvasók egy-egy animét, de ezt most tényleg nem érdemes kihagyni, főleg, mert gyarló szavaim feleannyira sem tudják méltatni ezt a remek, mint amit megérdemelne.Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2013-03-10 20:59
Akartam egy "Másvéleményt" írni ebbe a cikkbe, de a kolléga túl gyors volt :) A lényeg, ami a lényeg, hogy számomra egy anime létezik, a Dragon Ball. De ezt a kijelentésemet nyugodtan múlt időbe lehet tenni, ugyanis ez a sorozat lenyűgözött!

Papa minden egyes szavával egyetértek, én még csak annyit fűznék hozzá, hogy ezt a 25 részt egyszerre kellett megnéznem, mert nem bírtam abbahagyni. A 14. után (amikor úgy tűnik... de aztán... és utána...) pedig elhatalmasodott rajtam az érzés, hogy ez bizony favorit lesz. Csak utána rossz volt visszazuhanni ebből a csodás világból az igaziba.

Amúgy, ha HD minőségben szeretné valaki megnézni őket, és bírja az angolt, Papa linkjét ajánlom, de ha a magyar feliratot kultiválod, Indavideón fenn van az összes rész:

http://indavideo.hu/search/text/sword%20art%20online?channel_constraint=undefined
Papa Papa
2013-03-10 19:59
Itt egy link, ahonnan megrendelhetitek ezt a remeket, kiváló minőségben (remélem nem egy torrent oldalt fogok teljesen véletlenül linkelni):

http://www.nyaa.eu/?page=torrentinfo&tid=386527
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!