A Hobbit - nem kevesebb, mint egy Hobbyte

Írta Papa Dátum 2012-12-15 10:23 Hozzászólás 0 Olvasta 2617 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Tegnap este volt szerencsém családi körben megtekinteni az újabb Középföldére kalauzoló Peter Jackson alkotást, ami kellemes és nem annyira kellemes emlékeket is hagyott bennem.

A történetről nem tudom érdemes-e igazán írnom bármit is, mert a film teljes körűen elmagyarázza, szóval mindenki érteni fogja a dolgokat, főleg, mivel a Gyűrűk ura előtt játszódik, így még abból sem kell emlékezni semmire. Ezt figyelembe véve rá is térnék a jó-rossz felbontásra, kezdvén a jó dolgokkal.

- Az első óra, amivel sok internetes fórum riogatott, egyáltalán nem unalmas, vagy eseménytelen.
- A humor az egész film alatt nagyon jól működik.
- Glóin annyira hasonlít Gimlire, hogy teljesen egyértelmű az apa-fia kapcsolat, ami mondanom sem kell, hogy hatalmas jó pont volt a szememben.
- Nehéz kimagaslót alkotni, amikor 14 főszereplő van, majdnem állandóan egyszerre a képben, de Martin Freeman Bilbója abszolút tökéletes. Ian McKellen most is hozza a már alaposan megkedvelt Gandalf-ot, a törpék pedig jól teljesítenek, noha nagy számuk miatt legtöbbjükre nem esik néhány percnél több figyelem.
- Természetesen a látvány és a muzsika ezúttal is a tökéletességet súrolja, külön kiemelendő a credits lista első nótáját, amit majd ennek az írásnak a végén be is teszek ide.
- A film két és fél órája... nem mondom, hogy elröppen, de egyáltalán nem éreztem hosszúnak, nem volt olyan érzésem, hogy "Te szent ég, még mindig itt ülünk?"
- A cselekmény elég akció dús, szóval senkinek sem kell megijedni, ez sem lett egy szobában játszódó melodráma. Törpéket harcolni látni pedig mindig külön öröm, főleg, amikor egy seregnyi goblint ütnek/vágnak/rugdosnak.

Most pedig térjünk a negatív dolgokra.

- A szakállkérdéssel kezdeném. Néhány visszaemlékezésben láthatunk törpe seregeket, ahol mindenki dús arcszőrzettel rendelkezik. Egy pár másodpercre azt is láthatjuk, hogy a törpe nők is szakállasak... akkor mégis hogyan történt meg, hogy a főszereplő törpék majd felének nincs egy valamire való szakálla? Tudom, ez azért kellett, hogy megkülönböztethetőek legyenek, de attól még elvakultan ostoba döntés volt. Nem csak a könyv mitológiájának, de még a Gyűrűk ura filmekben megteremtett világnak is teljesen ellentmond, hogy ilyen csupasz képű törpék létezzenek.
- Szakállkérdés 2: Ha egy emberre váll alá érő, dús hajat és köldökig érő dús szakállat teszünk, akkor eltűnik a nyaka, a válla és ettől sokkal zömökebbnek, sokkal tagbaszakadtabbnak, alacsonyabbnak tűnik... ergo olyannak, mint egy törpe. Megemlítem, de nem nagyon akarok belekötni, hogy néha bizony változik a törpék magassága. Nem sokat, de fél fejnyit előfordul egyszer-kétszer, attól függően, hogy ki mellett állnak.
- Thorin.... pontosabban az ő teljes hiánya. Amit helyette kapunk az egy házsártosabb, arrogánsabb Aragorn, aki egy hónapra elfelejtett borotválkozni. Az egy dolog, hogy ilyen szakállal minimum kiröhögnék, de mivel ő egy nemesi, ősi család sarja, királyi vér, ezért igazi szégyenfoltja lenne a családjának, ilyen arcszőrzettel. Arról már ne is beszéljünk, hogy a filmben megjelenő nagyapja és apja is dús szakállal rendelkezik.
- A Jackson és csapata által beékelt extra jelenetek. SEMMI SZÜKSÉG RÁJUK! Ha két órás lett volna a film, legalább ilyen jó lett volna, szóval ez csak Jackson fixa ideálja lehet, hogy muszáj belőni ezt a két és fél, közel három órás távot. Értelmetlenség. Főleg, mivel most egy könyvet dolgoz fel, nem hármat. Sőt, ez az egy könyv is rövidebb, mint egy Gyűrűk ura kötet. Ostobaság volt beleszőni mindenfélét csak azért, hogy valami láthatatlan perc kvótának megfeleljenek.
- Beszövések 2: Van egy jelenet, amikor a lenyugvó nappal a háta mögött Gandalf a kamerába néz és elmondja, hogy azért választotta Bilbót a feladatra, mert szerinte a gonosz legyőzéséhez nem hősökre, hanem arra van szükség, hogy az egyszerű emberek jót tegyenek a hétköznapokban... nah ez a jelenet nincs benne a könyvben, teljesen felesleges a filmben és annyira ostobán szirupos és klisés, hogy majdnem ráhánytam tőle a kukoricámra.
- A 3D-nek semmi értelme ennél a filmnél. Nem ad hozzá szinte semmit. Van egy-két jelenet, ahol igen, de viszont a csatajelenetek forgatagában szerintem egy kicsit zavaró. Engem legalábbis zavart. Nem ajánlom senkinek az extra pénzt, amibe egy 3D-s vetítés kerül.

Összességben jó film volt ez, izgalmas, látványos, Középföldés, de fájó, hogy teljesen feleslegesen költöttek át fontos dolgokat és adtak hozzá jelentéktelen eseményeket. A Gyűrűk ura filmekben érthető volt az átköltés, hiszen azok annyira terjedelmes könyvek voltak, hogy muszáj volt ennél-annál meghúzni a határt és kihagyni belőle. DE ITT HOZZÁTESZNEK! Nem kellene.

Élvezhető film, biztos megnézem majd még a második rész előtt, nem okozott csalódást sem, boldog lettem tőle, csak azért akad benne kivetnivaló. Főleg, hogy úgy van vége, hogy most még egy évet várni a folytatásra... nem lesz kellemes.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!