World War Z - zombi apokalipszis, zombik nélkül

Írta Papa Dátum 2012-11-10 10:06 Hozzászólás 0 Olvasta 3361 | Rovat: Öt perc Papával »

Befutott a World War Z első teljes értékű előzetese, aminek megtekintése után egyszerre lettem boldog és nagyon szomorú. Boldog azért, mert egy akkora idiótaságot tárt elém, amin jót fogok nevetni és jókat fogak róla írni, míg szomorú azért, mert az egyik kedvenc könyvem, ami egy vitathatatlan mestermű, ilyen pocsék adaptációt fog kapni.


Kezdjük azokkal a különbségekkel, amik a film és a könyv között már most is élesen kirajzolódnak. Elsőként máris foglalkozzunk a zombikkal, akik ebben az előzetesben nem szerepelnek. Amit láthatunk az kérem szépen egy olcsó 28 nappal később koppintás (amiben nem is zombik vannak, hanem fertőzött, halandó emberek). A könyvben a zombik határozottan lassúak, oszladozó, járkáló holttestek. Tekintsük csak meg az alábbi videót, ahol a könyv írója, Max Brooks kifejti véleményét a gyors mozgású zombikról.

Aki nem ért angolul, annak elmondom, hogy "buziságnak," vagy fordítástól függően "buzinak" nevezte őket - szóóóval gyorsan futó zombikat betenni az általa írt könyv filmváltozatába... hát leginkább arcon köpésként tudnám ezt értelmezni. Főleg mivel ilyen gyors zombikat talán még egy filmben sem láttam.

A könyv egyik legzseniálisabb eleme a felépítése, ahogy a zombik egyetlen kis falucskából kiindulva lassan megfertőzik az egész világot. A filmben, valószínűleg idő és pénzhiány miatt rögtön az apokalipszis közepébe fognak dobni minket, amivel a könyv egyik alapvető elemét herélik ki.

A másik zseniálisan amerikai húzás, hogy muszáj volt egy főhőst beleerőltetni a dologba. Brad Pitt a nagy megmentő, vagy istentudja kicsoda, akit valamiért minden harcmezőre el kell vinni. Nem tudom minek lehet a szakértője, mert a katasztrófa elszabadulásáig semmit sem tudott a "zombikról", vagy ahogy én hívom őket a szőrtelen vérfarkasokról (mert, mint már mondtam, ezek nem zombik).
Az alábbi beszélgetést tudom elképzelni a készítők között.

- És a zombik fussanak, mert az olyan baromi jól mutat majd és még lendületesebbé teszi a filmet.
- De uram, a könyvben határozottan nem futnak.
- Milyen könyvben?
- Amiből az adaptációt készítjük.
- ...
- A World War Z.
- Sosem hallottam róla. Jó könyv?

Ez kérem nem adaptáció. Ez egy olcsó, mindenhonnan lopkodó film, ami megtévesztő szándékkal egy világhírű, elképesztően sikeres könyv címét viseli.

Térjünk most rá a filmes gondokra, hagyjuk a könyvet. Egy: A The Walkind Dead című sorozatban jobb a CGI, mint itt lesz. Amikor özönleni kezdenek a csupasz vérfarkasok én hangosan felröhögtem. Szánalmasan, leginkább paródiába illő jelenet, az ahhoz dukáló kivitelezéssel együtt. Kettő: A zombi kórt harapással adják tovább a lények. Ha ez így van és nem írják át levegőben terjedő kórra, akkor a Brad Pitt-et üldöző zombik a tetőn miért nem véresek? Ha kiharapnak belőled egy darabot, vérzel. Ha kiharapsz valakiből egy darabot, a vére rád fröccsen. Szóval akkor azok hogyan is lettek zombik? Sehogy. Annyira leszarják a készítők az egészet, hogy ilyen alapvető dolgokba sem gondolnak bele, mert a tömeg majd megkajálja a "látványt". Hahó! Az Avatar és a Transformers filmek ennél is látványosabbak, mégis egy rakás szar az összes!

Három: Azt még lenyelném, egy másik filmben, hogy a zombik futnak. De azt már sehol sem fogadom el, hogy tökéletes szervezettségben rohannak, mégpedig emberfeletti sebességgel. Ekkora tömeg esetében elképzelhetetlen, hogy legalább a felének ne csócsálták volna meg a lábát, széttépve az izmok egy részét. Ezt a nevetséges megoldást azért kellett így megcsinálniuk, hogy ne kelljen annyit vesződni a CGI-vel.

A World War Z nem csak, hogy szemen köpi a könyv minden egyes alapelemét, de még filmként sem lesz képes megállni a helyét. Már most kijelentem, hogy ezt moziban megnézni ostobaság. Hányattatott sorsa után jobb lett volna hagyni meghalni, nem kiadni egy ilyen borzadályt.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!