A gringó, a rajtaütés és a véleményem

Írta Papa Dátum 2012-06-24 17:01 Hozzászólás 5 Olvasta 3763 | Rovat: Zene / Mozi »

A hétvége során két akciófilmet is volt szerencsém megtekinteni. A róluk alkotott véleményem western stílusban az alábbiakban olvasható.

Get the GringoEgy balul sikerült rablás után hősünk... aki a filmben végig névtelen marad, Mexikóban köt ki. Csak nem úgy, ahogy szerette volna. Szó szerint áttöri a határt, a túloldalon pedig egy rakás korrupt mexikói rendőr várja, akik elveszik a rabolt pénzt, őt pedig bedugják egy börtönbe, ami leginkább egy kis városra emlékeztet. Hősünk szeretné visszanyerni szabadságát, visszakapni a pénzt és ha lehet még életben is maradna. Sőt, a börtönben mellészegülő kissrácot (igen, az előbb mondtam, hogy ez egy egyedi börtön) is meg kell mentenie, mert a kölyök májára pályázik a börtön ügyeletes ura, az egyes számú rosszfiú a filmben.

A jó:
  • Mel Gibson újra a régi! Magánéleti hülyeségek félredobva, művészi elképzelések a sarokban, Mr. Gibson újra azt hozza, amihez ért. Egy nagyszájú, találékony, esendő rosszfiút, aki ha kell keményen bever néhány arcot. Lássuk be, ez az, ami neki mindig is jól állt és meg kell mondjam, hogy még ennyi kihagyás után is tökéletesen hozza a figurát.
  • És talán ennyi. Nem, nem rossz a film, sőt, kifejezetten kellemes, de az igazi jó pillanatok, a film erősségei mind ahhoz kapcsolódnak, hogy Gibson tökéletesen hoz egy szeretnivaló figurát. Az apróbb poénok ütnek, az akciók jók és a film egy pillanatra sem akar többnek látszódni, mint egy klasszikus kis akciófilm.
A rossz:
  • Kicsit kevés benne az akció. Talán Gibson nem bírja már annyira, mint kortársai a Feláldozhatókban, nem tudom.
  • Akciófilmekhez illően a történet annyira csavaros, mint egy egyenes vonal. A legnagyobb meglepetés, hogy minden úgy történik, ahogy az ember az előzetes megtekintése után gondolta.
  • Ismét csak kihangsúlyozom, hogy a film egészen remek, de sajnos nincs benne semmi olyasmi, ami miatt szűkös időn belül újra megnézném. Remek, ámde egyszeri és nem túl tartalmas szórakozás.
A csúf:

Egy-két mozi kivételével a film leginkább csak a szokásos DVD és Blue-Ray kombón jelent meg, így attól tartok, hogy hiába tért vissza közénk az a Mel Gibson, akit a világ megszeretett, nem valószínű, hogy több ilyen alkotást fogunk tőle látni. Amennyire néztem a kritikusok imádták a filmet, mindenki hordozza a feliratot, hogy Gibson visszatért, de szerintem ez egyszeri fellángolás lesz. Egyszerűen nem fog annyit hozni a film, hogy megérje tovább folytatni a dolgot.

Persze ha Mr. Gibson még egyszer-kétszer magára öltené ezt a figurát, akkor annak én örülnék a legjobban, szóval remélem tévedek.

[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
Tivi Tivi
2012-06-24 23:20
Nekem mondjuk úgy tűnt csak hogy kötözködjek még egy kicsit :D, hogy inkább egy komolyabb Maverick karakter, mint sem egy Halálos fegyver vagy Visszavágó. :)
Papa Papa
2012-06-24 23:11
Majd sort kerítek akkor arra a filmre is. Viszont így kikiáltom, hogy részben igazam volt, ehhez a figurához tényleg ebben a filmben tért vissza! ... Oké, nincs mit magyarázni a bizonyítványon, van helyette bepótolandó néznivaló :D
Tivi Tivi
2012-06-24 22:55
Nem. Az a film inkább a Harry Brown, Gran Torino úton haladt. Öreg, kiégett fazon bosszúból szétcsapja a rosszakat. Mivel veszélyes "valós" vizeken evezett a film (nagy vállalatok feat. politika), nem kapott nagy népszerűséget. No meg, akkor tájt szólt be az ARC-nak a mester. :)
Papa Papa
2012-06-24 20:34
Kimaradtak, habár a Hódkórosból láttam néhány részletet, de nem fogott meg. Viszont ahogy látom A sötétség határán-ban tért vissza az akciófilmekhez... hmm... akkor igen, ezt benéztem, tájékozatlanságomból kifolyólag.
Viszont talán az Edge of Darkness-ben nem ezt a könnyed, laza, viccesebb figurát hozza, vagy igen?
Tivi Tivi
2012-06-24 19:29
Miért csak az akció film jelenti a "visszatérést", hiszen már a hódkórossal ez letett tudva, sőt a sötétség határán áll eme képzeletbeli sor elején vagy ez a 2 film kimaradt? :) A kényszer pihenő meg szerintem te is tudod, hogy nem 1-2 pofon miatt volt, hiszen nem az oroszoké Hollywood. :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!