Forrest Gump – Egy egyszerű srác fantasztikus kalandjai

Írta Shou-chan Dátum 2012-04-23 16:31 Hozzászólás 2 Olvasta 3324 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Szerintem minden filmkedvelő egyetért velem azon megállapításban, hogy nagyon kevés olyan színész van, aki bármilyen szerepet el tud játszani a főgonosztól a csapat bohócán át a tragikus hősszerelmesig. Szerintem az az igazi színész, aki minden helyzetben és minden szerepben otthon érzi magát, és többek között ilyen színésznek tartom Tom Hanks-et is, a következőkben bemutatott film, a Forrest Gump főszereplőjét.

„Az élet egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, hogy mit veszel ki belőle.”

Savannah városka egyik padján ül egy férfi, bonbont majszol egy dobozból és meséli az életét mindenkinek, aki meghallgatja. Ő Forrest Gump. Nagyon egyszerű ember, annál bonyolultabb és izgalmasabb élettel. Jelen volt az Amerikai Egyesült Államok leg jelentősebb eseményeinél 1950 és 1970 között, átélte az igazi történelmet, és még csak fel sem fogta a fontosságát.


Forrest egy szellemileg kissé visszamaradott, de aranyos kisfiú volt, akit mindenki bolondnak tartott, mert lassabb volt az átlagnál. Édesanyja mindent megadott neki, amit csak tudott, és igaz barátot, később szerelmet is talált egy kislány, Jenny személyében.

„Fuss, Forrest, fuss!”

Később, annak köszönhetően, hogy olyan gyorsan fut, mint a szél, sportösztöndíjjal egyetemre ment, ahol bekerült a focicsapatba. Meghívták a válogatottat a Fehér Házba, és találkozott az USA elnökével. Jelen volt, amikor felvették az első két néger diákot az iskolába. Később, a focinak is köszönhetően, lediplomázott, majd megkapta a behívóját, és a kiképzőtábor után Vietnam-ba került, Dan Taylor hadnagy kezei alá. A szolgálat után kitüntették, és felfedezte a pingpong szépségeit. Ennek köszönhetően ő volt az egyik első amerikai, aki kimehetett Kínába versenyezni.

„Az a hülye, aki mondja!”

Amikor leszerelt, eleget téve legjobb barátjának tett ígéretének, vett egy rákászhajót, és rákászhajó-kapitánynak állt, majd később Dan hadnaggyal együtt rengeteg pénzt szedtek össze, és a cég USA-szerte híres lett. Ezek után hazament, hogy a sors újra összehozza Jenny-vel, később pedig hosszú futásba kezdett bele, mely során keresztül-kasul végigfutott az USA-n, hogy utána elmesélhessen mindent egy buszmegállóban, és kiderüljön, hogy nincs is szüksége arra a buszra.

„Mint a borsó, meg a héja.”

Forrest hihetetlen kalandokba keveredett, és szó szerint végigélte a történelmet az elnökök megválasztásától az első fekete bőrű diákok iskolába való felvételéig, legendákkal találkozott, harcolt a vietnam-i háborúban, járt a kommunista Kínában, átélte a szomorúságot, a vidámságot, az igaz barátságot. Egy emberélet kevés lenne, hogy mindezt végigéljük, és neki mégis sikerült. Egyszerűségével, naivitásával, becsületességével és hihetetlen szeretetével Forrest Gump mindenkinek belopta magát a szívébe.


„A zsák meg a foltja.”

A Forrest Gump egy 1994-ben készült hiteles korrajz a XX. századi Amerikáról, melybe a rendező belefont minden említésre méltó, és történelmi pillanatot. Ez volt az az időszak, amikor az ország elveszítette ártatlanságát, amikor mindenki a háborúk ellen, a béke mellett tüntetett, és bár nagyon sok negatív esemény zajlott, mégis a film a kicsit lassú fiú szemén át teljesen máshogyan mutatja be. Mintha semmi sem történt volna. Mintha mindennapos lenne, hogy megölnek egy elnököt, vagy csak rálőnek, vagy, hogy ember lép a Holdra. Így mi is máshogy nézünk erre az időszakra, nem szomorúsággal, hanem – még a komor részek ellenére is – vidámsággal, hiszen Forrest se tragédiaként fogja fel a dolgokat.

A film zenéje is kiemelkedő, melyet a méltán híres Alan Silvestri komponált. Mindig, minden helyzethez tökéletesen illeszkedik, és hol megnyugvással tölt el, hol pedig csak fokozza a vidám hangulatot, ahogy a színészi játékra se lehet semmi panaszunk, hiszen mind Tom Hanks, mind Gary Sinise vagy éppen nagy kedvencem, Sally Field is remekül játssza a szerepét.

A film 6 Oscar-díjat kapott legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, vizuális effektusok, vágás és nem mellesleg legjobb férfifőszereplő kategóriában, illetve 7 jelölést is kapott, emellett pedig 3 Golden Globe-díjat /rendező, színész, film/ és két jelölést.

Röviden ez egy egy filmbe sűrített szórakoztató történelemóra, amely mindenkinek kellemes kikapcsolódást nyújt. Jó szórakozást!Hozzászólás
Shou-chan Shou-chan
2012-04-29 00:16
egyetértünk... ez tipikusan olyan film, amit lehetetlenség csak egyszer megnézni, és mindig meghatja az embert, még ha percre pontosan tudod is, hogy mi fog történni ^^~
Andsen Andsen
2012-04-24 13:10
Nem tudnám összeszámolni az ujjaimon hányszor láttam a filmet. Bámulatos ahogy ennyi történést belepakoltak, mégsem tűnik erőltetettnek, és egy percig nem unatkozik az ember.
Jó lett az ajánló is, bár azt hiszem ez az a film amiről még hosszú hosszú oldalakon keresztül lehetne mesélni.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!