Captain America - The First Avenger

Írta Papa Dátum 2011-08-09 10:22 Hozzászólás 0 Olvasta 2687 | Rovat: Kritika »

Itt a legújabb Marvel mozi, az eddigi legnagyobb Marvel mozi előtti utolsó darabka. Képes megállni a helyét önálló alkotásként, vagy csak egy hosszúra nyúlt előzetes? Erre a kérdésre én már tudom, hogy mit válaszolok, az elkövetkező sorokban pedig el is árulom a véleményem.

Kezdjük a történettel. 1942, második világháború. Steve Rogers (Chris Evans) egy satnya, beteges kis fickó, akiből kukás sem lehetne, nem, hogy katona. Elszántságért és kitartásért azonban nem kell a sarki fűszereshez mennie. Különböző városokban lévő toborzóirodákat látogat meg, álnéven jelentkezik és reméli, hogy végre talál egy olyan orvost, aki engedélyezi neki, hogy belépjen. Mivel azonban egy etióp menekült fizikumával rendelkezik, erre szinte semmi esélye. Kitartására felfigyel Dr. Abraham Erskine (Stanley Tucci), aki kísérleti alanyt keres a szuperkatona programjához. Erskine-t elbűvöli az ifjú bátorsága, egyszerű jósága és elszántsága, így ő lehet a program első alanya.

A szérumot beadják neki, majdnem belehal, de aztán megjelenik új valójában, a minden ízében tökéletes emberként. A női nézőközönség maga alá vizel, egy kicsit talán a férfiak is, aztán beindul a történet ezen vonala. Eközben Johann Schmidt (Hugo Weaving), vagy ahogy a képregényeseknek biztos ismerősebben cseng, a Vörös Koponya, a Hidra vezére szövögeti világuralmi terveit, egy Odin kincstárából származó tárgy segítségével. Hogy klasszikust idézzek: "Egyszerű ez, mint a facsipesz".

A színészi játék legyen az első, amit dicsérek. Stanley Tucci, mint majdnem minden filmben, amiben láttam, ismét remekül alakít; Tommy Lee Jones kiválóan zsörtölődik kiképzőként/parancsnokként; Hayley Atwell elragadó az erős női főhős, Peggy Carter képében; összességében mindegyik mellékszereplő hihetően ábrázolja a karaktereit, szóval ezen a téren csak annyi gondom van, hogy Samuel L. Jackson, mint Nick Fury, továbbra sem tetszik nekem. Nem azzal van bajom, hogy Fury nem egy őszülő hajú, fehér férfi, mert az Ultimate univerzumban Fury afroamerikai, azzal van bajom, hogy Samuel L. Jackson nem igazán jó erre a szerepre. Talán, ha majd a Bosszú Angyalaiban (The Avengers) több szerepet kap, akkor majd jobban kibontakozik.

Chris Evans-t külön kiemelném, mert személyes véleményem szerint egész egyszerűen tökéletes Amerika Kapitány, arról nem is beszélve, hogy ha fele olyan jó alakú férfiember lennék, mint ő, akkor már nem csak a nyitott koporsós temetésen, hanem a testem bebalzsamoztatásán gondolkoznék. Hugo Weaving is hatalmasat alakít, noha sokkal kevesebbet szerepel a filmben. A készítők csodát műveltek a maszkjával, Weaving pedig hozza a figurát.


A kétórás filmben a cselekmény jól alakul, s noha ennél több patriotizmust és hősiességet ritkán nyomnak egy filmben, van egy jelentős különbség az Amerika Kapitány és sok hasonló alkotás között. Arról beszélek, hogy jelen esetben mindez nem csak, hogy nem zavaró, hanem szükséges, jól felépített és még engem is megfogott a hangulata. Elhittem, hogy Steve Rogers nem attól vált hőssé, hogy telepumpálták szteroiddal, nem azért válik szimbólummá, mert nem tud elfáradni és egy ütéssel elrepít majdnem bárkit, hanem mert ilyen ember. Az Amerika Kapitány pedig erről szól. A hősiességről, egy szimbólumról, egy ragyogó fényárról, mely áttör a sötétségen. Így indult a képregény a második világháborúban, ezt a jellegét őrizte meg a karakter az évek során és rettentő nagy örömmel tölt el, hogy a mozifilmben sem csorbították a dicsfényét, egy kicsit sem. A jelmez tökéletes, a pajzs nem csak dísz, egyszóval a legenda sértetlen maradt.

Mindehhez hozzájön még jó néhány, jó időben és jó helyen elsütött poén, amik valóban viccesek; egy nagy adagnyi akció és máris van egy kiváló nyári mozink, ami amellett, hogy remek társ egy adag pop-corn mellé, mégsem válik blőd idiótasággá, nem humorizálják el, sőt, megkockáztatom, hogy még értékeket is közvetít a közönség felé. Egyeseknek talán egy kicsit kevés lesz benne a bunyó, de szerintem így sikerült tökéletesen felépíteniük a karaktert.

A bevezetőben feltett kérdésre a válaszom, hogy noha egyértelműen az a célja a filmnek, hogy majd a Bosszú Angyalaiban már ismerjük a karaktert, azért az Amerika Kapitány bőven megállja a helyét önálló alkotásként is. Képregény rajongóknak, szuperhős kedvelőknek abszolút kötelező, jó filmeket szeretőknek mindenképp ajánlott. Mondhatnám azt is, hogy akinek a Vasember filmek bejöttek, az garantáltan élvezni fogja ezt is.

Már csak két dolog van hátra. Mindenképp tessék megvárni a stáblista végét, ugyanis nem csak, hogy az első Avengers trailer-t mutatják be, de még szinkronizálva is van, ha olyan vetítésre ül be az ember. Az előzetes pedig igen jóra sikerült, tehát megéri várni rá néhány percet. A másik dolog pedig, hogy ki jön velem moziba? :)
Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!