Max Brooks: World War Z - Zombiháború

Írta Papa Dátum 2011-07-15 15:33 Hozzászólás 3 Olvasta 12977 | Rovat: Kritika »

Nem tudom, hogy írtunk-e már könyvajánlót ezen az oldalon, mert ha nem, akkor ez a lehető legtökéletesebb kezdés. Ha pedig már volt ilyenre példa, nos, akkor is bőven megéri beszámolnom az egyik legjobb könyvről, amihez szerencsém volt.

Tíz esztendővel azután, hogy a zombik majdnem teljesen kiirtották az emberiséget, az ENSZ Háborúutáni Bizottsága megbízza Max Brooks-ot azzal, hogy járjon körbe a világban és a túlélőket kikérdezvén készítsen el egy jelentést arról, hogyan zajlott az úgynevezett Zombiháború. Ennek megfelelően a könyv nem egy hagyományos regény, hanem az egyes embereket beszámolóit tárja elénk.

Az interjúk a világ minden tájára elvisznek minket és kronológiai sorrendben alapos betekintést engednek a többéves háborúba. Nem kell megijedni, ezek a "beszélgetések" tulajdonképpen hosszabb-rövidebb, olvasmányos fejezetekként is felfoghatóak. Egyáltalán nem zavaró, hogy a járvány első megjelenéséről egy kínai orvos beszél, aztán egy csempész meséli el hogyan menekítették el a gazdag, ámde sok esetben már megharapott embereket Kínából és így tovább. Tökéletesen összekapcsolódnak a történetek és nagyon logikusan van felépítve az egész. Abszolút nem érzi úgy az ember, hogy az író csapongana.

A szerkezeti felépítésről át is térnék arra, hogy mi teszi ezt a könyvet a legjobb zombis alkotássá, az egyik legjobb horrorrá és minden bizonnyal az egyik legjobb könyvéé is. Amikor elkezdtem olvasni úgy álltam hozzá, hogy kicsit fura ez az egész interjúzás és, hogy már az első oldaltól teljesen komolyan veszi magát a könyv, nincs semmi utalás arra, hogy ezt valaki 2006-ban és nem a zombiháború után írta. Aztán ahogy haladtam előre, egy igazán szörnyű érzés kezdett eluralkodni rajtam. Az egész történet kezdett egyszerű fantáziából egy brutálisan reális, szörnyű jóslattá válni. Hölgyek és urak, Max Brooks elhitette velem, hogy ha valaha is elkezdenek feltámadni a holtak, akkor pontosan így fog történni minden... azt hiszem ennél jobb bizonyíték nem is szólhat amellett, hogy a Zombiháború remek könyv.

Egyébként az író nyilvánvalóan megcsinálta a "házi feladatát", mert nem ragad meg az egyes népek sztereotipizálásánál, hanem a történelmüket és jelenlegi társadalmi, politikai helyzetüket alaposan kiismerve alkotja meg a tökéletes illúziót. Ettől pedig pontosan olyan nyomasztó és félelmetes lesz, mint akár Stephen King legjobb művei. Természetesen néhány esetben naturalista módon írja le a brutális eseményeket, de a legjobb, amikor csak egy-egy félmondatban tesz bámulatos utalást valamilyen elképesztő embertelenségre. Az ilyen pillanatok igazán képen vágják az embert.

Szerencsére az erős társadalom, vallás és politikakritika is megbújik a háttérben, nem ugrik az ember arcába, hogy "csúnya, rossz kormány; csúnya rossz, pénzéhes, önző emberek". Persze nem kell sok ész ahhoz, hogy az ember felismerje, hogy Brooks nem feltétlenül rajong azért, amilyen irányba az emberiség halad, de mint mondtam, nem nyomja az arcunkba a véleményét.

Összességében a Zombiháború az egyik legreálisabb horror történet, amit valaha olvastam. Igazán letehetetlen alkotás, ami elborzasztja és elgondolkodtatja az embert. Az elsőtől az utolsó oldalig lenyűgözően logikus, okos történetvezetés és a különböző hangvételű történetek egyedi, maradandó és lenyűgöző élményt nyújtanak. Kötelező vétel, nem is vitás.


Készítenek belőle egy filmet is, ami elvileg jövőre debütál és Brad Pitt lesz a főszereplője. Mondanom sem kell, hogy nem csak Mr. Pitt miatt nem fűzök sok reményt ehhez a feldolgozáshoz. Egyszerűen a könyv szerkezeti felépítése és az egész világon játszódó történet nagyszabásúsága nem teszi lehetővé, hogy egy olyan filmet készítsenek belőle, ami akár egy kicsit is átadja a könyv hangulatát. Persze a remény hal meg utoljára, még egy közepesen jó film is kisülhet a dologból.


Hozzászólás
Lezárva
A cikkhez való hozzászólás zárolva!

helloka helloka
2011-09-24 01:05
Kameraman, nem akarlak elkeseríteni de nem fognak Inotán forgatni csak Pesten!
Pactolous Pactolous
2011-09-12 09:30
Bizony, bizony! Statisztákat is kerestek már a forgatáshoz, egyik ismerősöm lehet, hogy be is kerül. Köszönjük szépen az infót! :)
kameraman kameraman
2011-09-10 23:28
A film néhány jelenetét Magyarországon forgatják majd, Várpalotán (Inotán a hőerőmű épületében). Itt robbantották fel pénteken a gyárkéményt, mert életveszélyes volt és veszélyeztette volna a forgatást. (Azt nem tudni, hogy bekerül-e a filmbe a robbantás, de nagy volt körülötte a titkolózás)

A blogomban egyelőre egy kis felbontású videó látható a robbantásról (később várható HD), és ha elkezdődik a forgatás napi szinten jönnek majd a képek és videók.

http://vetito.blogspot.com