Halálos-e az emo?

Írta Papa Dátum 2008-05-09 17:56 Hozzászólás 7 Olvasta 1677 | Rovat: Elmélkedések »

A kérdés egy tragikus eset kapcsán merült fel. És sajna az ott kapott vélaszt az volt, hogy igen, halált kiváltó ok lehet. Egy 13 éves, Kent városában élő lány, felakasztotta magát.

Na most gondolkodjuk egy kicsit. Elsőként olyasmit gondoltam docfájlra vetni, ami talán kissé kegyeletsértő lett volna, ezért inkább megváltoztattam az írás gondolatmenetét. Tehát! Elsőként tisztázzuk, hogy semmilyen zene, semmilyen film, semmilyen olvasmány és semmilyen játék nem képes arra, hogy megöljön minket! És nem leszünk tőlük gyilkosok sem! Mondhat akárki, akármit, ez így van. Persze, el kell ismerni, van pszichológiai hatásuk ránk, gondoljunk csak egy szomorú filmre, vagy egy iszonyatosan megható zenére, esetleg egy őrületes vígjátékra, egy elgondolkodtató ismeretterjesztő műsorra! Azonban csak akkor tudnak minket gyilkosságra sarkallni, őrületbe kergetni, ha erre már alapból hajlamosak vagyunk. Aki egész életében erős, vidám, gondtalan volt, törődtek vele a szülei, járt emberek közé, esetleg még kisállata is volt, nem fogja felvágni az ereit ha megnézi huszonhatmilliószor a létező legtragikusabb filmet! Nem fogja fejbe lőni magát, vagy társait, ha játszik egy erőszakos számítógépes játékkal, vagy ha végighallgatja az összes létező Sepultura és Pantera lemezt!

Szóval talán mielőtt elkezdenénk a szórakoztatásunkra, feszültségünk levezetésére szolgáló termékeket hibáztatni, gondolkodjuk el egy kicsit a többi kiváltó okon is. Jelen esetünkben az elhunyt édesapja bevallotta, hogy látott már sebeket a lányán és amikor rákérdezett, a kis hölgy azt mondta: saját kezével tette őket, egy emo beavatási rítus közben. Két dolog. Sosem hallottam volna, hogy a normális, a valódi emo-sok beavatási ceremóniákat tartanának! Kettő! Ha ilyesmit tapasztalok a lányommal kapcsolatban, akkor mit teszek? Ráhagyom, mondván hogy tinédzser? Hát nem! HAHÓ!! EMBER!! Ha a lányom megjelenik megkapirgált ütőerekkel, vágásokkal, vagy ütésekkel, és még azt is bevallja, hogy örömmel, szándékosan, és önkezével csinálta őket, akkor tuti hogy nem úszná meg annyival, hogy: „Ejnye bejnye, ilyet azért mégse csinálj már!” Istenem az égben! Komolyan a zenét akarják hibáztatni, amikor az elhunytat még a saját apja is így kezelte?? Vajh milyen lehetett a kapcsolatuk? Miért nem merül fel senkiben sem a kérdés: törődtek ezzel a lánnyal? Mellette voltak? Figyeltek rá? Istenem még csak 13 éves volt!! 13!!

Az édesanyja látta, miközben a lánya felakasztott plüssmacikat nézeget a neten. És amikor az elhunyt azt mondta ez csak divat, ráhagyta!!! Minimum Internet megvonás. „A lányom hangulata gyakran változott egyik pillanatról a másikra, de azt hittem ez csak azért van mert ő egy tini.” Ahha, és azért nézeget felakasztott macikat, vagdossa magát, és teszi fel erüket felvágó lányok képeit a blogjára, mert tini!
Ráadásul a halottkém, aki jobb helyeken a tudomány, a racionalitás embere, akit csak a bizonyítékok érdekelnek, is azt állítja, hogy az emo-hoz való erős kötődés is jelentősen hozzájárult ehhez az öngyilkossághoz. Igen! A szülei meg biztos szerették, óvták és nevelték! Persze.

Azonban tényleg nem kenhetünk mindent a szülőkre, noha meggyőződésem, hogy jelentősen ők maguk tehetnek a tragédiáról! Meg kell említenünk, hogy a divat, a közösséghez tartozás, manapság már igencsak, elkorcsosult vágya is ott van ebben a dologban! Miért kell kiöltözni, másként viselkedni, csupán azért hogy zenét hallgassunk? Megmondom. Nem kell! Hallgatok rockot, metált mégsem vagyok alkoholista, gyűlölöm a drogot, a cigit, nem hordok bőrnadrágot és utálom ha túl hosszú a hajam! Érdekes, a zenét mégis tudom élvezni. Tudom, velem van a baj! De lehet hogy minderről a szüleim tehetnek? Azzal tettek ilyen deviánssá, hogy normálisan felneveltek? Hogy odafigyeltek rám? Pedig félreértés ne essék, annyit dolgoznak, amennyi mindenkinek becsületére válna, ritkán vannak otthon, mégis minden törődést és szeretettet megkaptam és megkapok tőlük! Mi csináljuk rosszul? Lehet hogy meg kéne növesztenem a hajam, nap mint nap be kéne rúgnom, el kellene szívnom egy doboz cigit, és be kéne lőjem maga? Akkor talán jobb lenne a zene? Szerintem nem.Hozzászólás
Papa Papa
2008-05-13 21:03
Kössz, Timi, de ha megkérhetlek soha többet ne hívj Dávcsinak. Sem írásban, sem szóban. Soha! Kőszi :)
Timcsi Timcsi
2008-05-13 20:42
úúútálom az emosokat!!!! :D De ez az írás nagyon jól sikerült csak így tovább Dávcsi ;)
Pactolous Pactolous
2008-05-13 20:35
ÁÁÁ, ez mekkora :D
Mike Mike
2008-05-13 20:30
Digitalizáltam pár képet az Impulzusból (www.impulzus.com). Sztem odabasz :D
http://www.szym-info.hu/thingz/emosun.jpg
http://www.szym-info.hu/thingz/emoria.jpg
Mike Mike
2008-05-09 22:34
"Engem még egy zene, film, könyv vagy divat sem tudott rávenni arra, hogy kárt tegyek magamban." Ezek engem se, viszont a HANGOK...
Pactolous Pactolous
2008-05-09 20:16
Abszolút egyetértek Papával! Engem még egy zene, film, könyv vagy divat sem tudott rávenni arra, hogy kárt tegyek magamban. Bár amikor egy Ákos-koncert után a fájó torkomra hideg kólát ittam azt megéreztem... :)
Papa Papa
2008-05-09 18:22
Az öngyilkosság estéjén összeveszett az anyjával, aki leszidta mert túl sokáig maradt egy barátjánál. Egy óra múlva találtak rá. Egy nyakkendővel akasztotta magát az emeletes ágyra.
Igazán kíváncsi vagyok, hogy erről kinek mi a véleménye, szóval kérlek titeket, ne tartsátok meg magatoknak!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!