Control ~ Hanzai Shinri Sousa

Írta Papa Dátum 2011-06-07 20:44 Hozzászólás 3 Olvasta 2951 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Nem lenne túlzás azt állítani, hogy legújabb kedvencem készítői jól megnézték a "The Mentalist" és a "Lie to me" című sorozatokat és az ott látottak megtetszettek nekik. Azonban most nem amerikai feldolgozásról beszélünk, szóval talán nem meglepő azon állításom, hogy a Control nyugodtan versenybe szállhat szellemi elődjeivel.


Segawa Rio (Matsushita Nao alakításában) egy nagyon buzgó, izgága, általában hirtelen felindulásból cselekvő rendőrhölgy. A kollégái leginkább az idegesítő jelzővel írják le. Egy alkalommal, persze minden megfontolást mellőzve, egyedül ered egy gyanúsított nyomába, aki jól meglövi. A lábadozás után Segawa-t áthelyezik a főparancsnokság erőszakos bűnügyekkel foglalkozó csoportjához, ami lényegében előléptetés jelenlegi helyzetéhez képest. Az örömének az vet véget, hogy őt a csoport új alosztályának igazgatásával bízzák meg. Az alosztályt két ember alkotja. Ő és egy egyetemi professzor.

Nagumo Jun (Fujiki Naohito) pszichológiát, azon belül is leginkább kriminálpszichológiát tanít. Amolyan élő hazugságvizsgáló, aki üzletet kötött néhány rendőrségi vezetővel. Ő segít a bűnesetek felderítésében, cserébe felhasználhat a könyveihez és egyéb kutatásaihoz olyan rendőrségi aktákat, amelyek nem publikusak. Az erőszakos bűnügyekkel foglalkozó osztály igyekszik a háttérbe tenni, mert hát milyen dolog már, hogy a vezetőség így a nyakukra küld egy ilyen civilt?

A Control talán legnagyobb erőssége, hogy az amerikai sikersorozatokkal szemben itt nem egy ember, vagy a laborosok csapata oldja meg az ügyeket. Ebben az összes rendőr, a professzor és a nyomelemzők munkájára közösen van szükség ahhoz, hogy felfedjék az elkövetők személyét. Természetesen főszereplők kellenek, így Nagumo professzor és Segawa elég gyakran jutnak el maguk a helyes megoldáshoz, de általánosságban a csapat nélkül nem jutnának sokra.

Azért kedveltem ezt a sorozatot jobban, mint a Mentalistát, mert Nagumo karaktere nem magasodik mindenki fölé. A rangidős nyomozó a csapatban például majdnem ugyanúgy átlát az embereken, mint ő, hiszen van mögötte 30 évnyi tapasztalat. Nagumo tényleg külsős segítségként jelenik meg és sok esetben a "Miért hazudnak?", vagy a "Mit titkolnak?" kérdésekre úgy felel: "Azt nem nekem kell kideríteni". Néhány részben szinte meg sem jelenik. Ehhez hozzáadva, hogy őt nem a bosszú, vagy valami magasztos cél vezeti, sokkal életszagúbbá teszi a történetet.

A 11 részes sorozatban találunk különálló részeket és három két-két részes történetet is. Ami mindegyik epizódra jellemző, hogy nagyon logikusan felépített és fordulatokban gazdag a cselekmény. Amit pedig mindenképp ki kell hangsúlyozni, az a harmadik epizód, ami szerintem a televíziózás történetének egyik legjobb negyven perce. Ebben a bűnügyi műfajban mindenképpen a legjobb, amit valaha láttam. Sokkoló, drámai, elképesztően erős és hatásos epizód, amit önmagában is érdemes megtekinteni.

A harmadik rész megtekintése tehát teljes mértékben kötelező tananyag, minden magát sorozatokért rajongó embernek tartó élőlény számára. Összességében pedig csak ajánlani tudom a Control-t, amit innen le is tölthettek, egy gyors és ingyenes regisztráció után (már jó rég regeltem és még spam se jön emiatt).


Hozzászólás
Papa Papa
2011-06-11 20:53
Örülök, hogy adtál neki egy esélyt és persze annak is, hogy tetszett. Majd nézd meg az egész sorozatot, mert érdemes.
PetiX PetiX
2011-06-10 08:22
Tetszik, szerintem is nagyon jó. d( ^ ^ , )
PetiX PetiX
2011-06-09 14:07
Este megnézem, majd utána véleményezem. :D
Bár biztos jó, ha azt állítod kötelező darab. (^^,)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!