Gokusen, avagy egy maffiózó tanár és delikvens osztálya

Írta Shou-chan Dátum 2010-07-11 09:55 Hozzászólás 3 Olvasta 4730 | Rovat: Kritika »

Bár főleg animeimádó vagyok, éppen ezért furcsa volt, amikor először láttam japán színészeket egy sorozatban. Eddig csak a seiyuu-kat, vagyis a szinkronhangokat ismertem, akiket ugye több animeszereplő hangjaként is hallgathattam és olvadozhattam rajtuk. A japán élőszereplős sorozatok egy teljesen új világot nyitottak meg előttem.

Nem sokkal a doramás /japán élőszereplős sorozatok, filmek/ időszakom kezdete után, mint egy vizsla, mely a forró nyomok után megy, egyik nagykedvenc japán színészem nevét követve akadtam össze ezzel a gyöngyszemmel. A szereplőgárdát és a történetet megismerve jött a már ismert vágy: Látni akarom! Kifinomult animés/doramás ösztöneim ezúttal se csaptak be!

A Shirokin Iskola egy átlagos fiúiskola átlagos diákokkal, átlagos tanárokkal, átlagos igazgatóval. Ez persze csak az első benyomás, ugyanis az igazgató radikális döntést hozott. Az egyik osztály, a hírhedt 3-D ugyanis tele van delikvensekkel, akiket csak a lógás, a csajozás, a bulik és természetesen a bunyó és a tanárok őrületbe kergetése érdekel. Az igazgatóhelyettes persze a plafonra mászik tőlük és legszívesebben kivágná az egész bagázst a suli kapuin kívülre, de nem is sejti, hogy őszülésének idejét még korábbra lehet hozni az igazgató által választott új tanárral.

Yamaguchi Kumiko elsőre szelíd, fiatal nő benyomását kelti, éppen ezért minden kollégája aggódik is érte. Ám van egy titka ennek a bájos hölgynek. Nem sokkal később számukra is bebizonyosodik, hogy a kislánynak tűnő új ’áldozat’ kemény, mint a kő, nincs nála kegyelem és minden diákját könnyedén lepipálja a bunyókban. De honnan ez az erő?! Kumiko, vagy ahogy a srácok később hívni fogják, Yankumi egy yakuza /japán maffia/ család, az Oedo família harmadik generációjának vezetőjének, Kuroda Ryuichiro-nak az egy szem unokája. Miután szülei meghaltak, a nagypapája és az emberei keretében nevelkedett fel és bár mindenki szerint fantasztikus yakuza főnök lenne, ő mindenképpen tanítani akart. Így lett a 3-D osztályfőnöke és bár az elején mindenki azon mesterkedik, hogy minél több problémát okozzon a tanár néninek, az osztály vezére, Sawada Shin veszi először észre, hogy ez a tanár más, mint a többi és idővel mindenki rájön, hogy Yankumi csak jót akar nekik, bízik bennük, segít nekik és csak annyit akar, hogy a srácok le tudjanak érettségizni. Persze ez cseppet sem lesz könnyű.


A sztorin kívül a különböző karakterek is humorossá, néhol komollyá, de nagyon is szerethetővé teszik a sorozatot.

Yamaguchi Kumiko, vagyis Yankumi /színész Nakama Yukie/ a yakuza Oedo család negyedik generációjának vezető pozíciója helyett a katedrát választja nagyapja beosztottjainak nagy bánatára. Igazi melegszívű, barátságos és optimista leányzó, aki szerint mindenkiben ott van a jóság, csak kell valaki, aki előhozza azt. A 3-D is mindig számíthat rá, az iskola igazgatója is kedveli, ahogy a kollégái is, kivéve az igazgatóhelyettest, aki legszívesebben bezárna ajtót-ablakot, hogy be se juthasson az iskolába. A köztük lévő, nem túl barátságos érzelmek és Yankumi abbéli fáradozásai, hogy végre szerelemre találjon a nyomozó, Shinohara Tomoya mellett csak további humoros helyzeteket idéznek elő. Persze majd a diákjai fogják neki a legtöbb fejtörést okozni. Nakama Yukie, bár sok filmben és sorozatban szerepelt, én a Gokusen-ben ismertem meg. Később tudtam meg, hogy a Shinobi című, hazánkban dvd-n is megjelent akció-kaland-fantasy filmnek ő volt a női főszereplője.

Sawatari Goro /színész Namase Katsuhisa/, a Shirokin Iskola igazgatóhelyettese. Számára az a tökéletes iskola, ami csak jó képességű, tehetséges, rendes diákokkal van tele. Éppen ezért az ő szemét különösen szúrja a 3-D osztály tüskéje és bármilyen alkalmat megragad, hogy megpróbálja kirúgni őket az iskolából, persze nem sok sikerrel. Ádáz ellenségének tekinti az osztály mellett Yankumi-t is. Talán ő a leghumorosabb figura a sorozatban. A pedáns modora, Elvis-re hajazó hajkoronája és vicsornak is beillő mosolya verhetetlen.

Kuroda Ryuichiro /színész Utsui Ken/ az Oedo család harmadik generációjának feje, éppen ezért rengeteg gond terheli a vállát, mégis mindig akad pár perce, hogy bátorítsa unokáját, vagy épp segítsen neki megoldani egy problémát. Beosztottjai, Wakamatsu Hiro, Asakura Tetsu, Tatsukawa Minoru és Sugawara Makoto nem értik a döntését, hogy miért nem akarja, hogy Yankumi átvegye majd tőle a stafétát. De ő, mint egy igazi nagyapa, a legjobbat akarja kisunokájának, éppen ezért hagyja, hogy azt csinálja, amit akar. Tisztelt vezér és szerető nagyszülő egyben.

Sawada Shin /színész Matsumoto Jun/ a 3-D osztályának vezéregere, akinek már egy szavára is mindenki ugrik. Halk szavú, ezért gyakran nem lehet tudni, hogy mire is gondol. Ráadásul, osztálytársaival ellentétben kifejezetten jó jegyei vannak. Előző iskolájából azért rúgták ki, mert megütött egy tanárt, de csak egy barátja védelmében. Ez volt a kezdete tanárutálatának. Nem bízik a felnőttekben, de Yankumi lassan ráébreszti, nem csak rossz tanárok vannak a világon. Ő az első, aki rájön Yankumi családi hátterére. És persze nagyon nagyot néz. :) Matsumoto Jun sokak szerint az egyik legdögösebb japán színész. Olyan nagy sorozatokban játszott, mint a Kimi wa Pet vagy a Bambino!, de a sikert egyértelműen a Hana Yori Dango sznob Domyouji Tsukasa-ja hozta meg számára. Az ARASHI nevű fiúbanda énekese.

[1] [2] [3] (3/1)


Hozzászólás
Shou-chan Shou-chan
2010-07-12 01:04
már korábban is ajánlottam és most is csak azt tudom mondani, hogy csúcs ez a dorama!!! imádom, amikor a tanárnéni simán leveri a nálánál két fejjel magasabb srácokat! XD amúgy már én is listát írok, most már animéket és doramákat vegyesen ^^
köszi, majd rá fogok nézni arra is ^^
PetiX PetiX
2010-07-11 16:01
Ajánkom a Liar Game-t, az is nagyon jó. ^^
Papa Papa
2010-07-11 10:00
Nem hangzik rosszul, majd ha a Honey and Clover Live Action-nel végeztem szerintem belenézek. Igaz mostanában még azt is nehéz fejben tartanom, hogy milyen animéket/sorozatokat nézek/néztem, nemhogy azt, hogy melyeket akarom megtekinteni :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!