Vasember 2 – Nagyobb, szebb, hosszabb, vágott

Írta Papa Dátum 2010-06-06 10:55 Hozzászólás 1 Olvasta 5469 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Iron Man, Iron Man does whatever an... iron... can? Elnézést, váltsunk hazánk nyelvére. Tegnap/ma sikeresen megtekintettem a Vasember folytatását, szóval elég elkerülhetetlen volt, hogy ez az írás megszülessen.

Elsőként egy gyors megjegyzés. Az első oldalon olvasható a filmről alkotott véleményem, míg a második oldalon elmagyarázok néhány dolgot, amik hangsúlyosak a filmben, de képregényes ismeretek nélkül az ember elmegy mellettük. No és persze magyarázok majd kicsit a Vasember filmek és a Bosszú Angyalai filmhez kapcsolódó további filmek jövőjéről. A szolgálati közlemény után pedig akkor térjünk is rá a filmre.


Gyorsan meg kell említeni, hogy aki nem látta az első részt, az bizony komoly hátrányban lesz, de hát ki az az idióta, aki beül egy második részre az első rész ismerete nélkül? Szóval ezt a dolgot nem tekintem hibának. Tessék megnézni az első részt, mert az is jó. Hopp, csak nem elárultam magam? Hát, ha már így alakult, akkor kössük ki rögtön az elején, hogy a Vasember 2 egy remek szórakozást nyújtó film, pont ahogy az elődje is volt. Történetileg Tony Stark az elsőben bevallotta, hogy ő Vasember, a kormány a páncélt akarja, előtűnik egy gonosz zseni, aki a múltban gyökerező okok miatt akarja tönkretenni a hőst; megjelenik egy elég tehetségtelen fegyvergyártó vetélytárs, aki mindent megtenne, hogy ő legyen a legjobb; War Machine (Gépágyú) is végre a levegőbe emelkedik… és óh, míg el nem felejtem: Stark haldoklik, mert az őt életben tartó berendezést meghajtó palládium kezdi igencsak megmérgezni.

Meg kell mondjam sosem szerettem a Vasember képregényeket, sőt magát a karaktert sem bírom. Éppen ezért élvezhetem ennyire ezt a filmet. Nem kapcsol be agyam azon része, ami tiltakozna az esetleg nagyon durva átírások, egyszerűsítések kapcsán. Ráadásul Rober Downey Jr. még mindig remekül hozza a figuráját, Gwyneth Paltrow is elragadóan tökéletes, az eye-candy-nek betett Scarlett Johansson (Natalie Rushman) sem mutat rosszul, szóval a neki szánt szerepet eljátszotta. Az előző részben James Rhodes-t alakító Terrence Howard-dot kivágták még a forgatás megkezdése előtt, de semmi gond, a helyette alkalmazott Don Cheadle sem okoz csalódást (nem mintha túl sok szerepe lenne). Megemlítendő Samuel L. Jackson, aki ismét Nick Fury szerepét ölti magára (az első rész végén, az extra jelenetben már ott volt), és szerencsére most fogyott egy kicsit.

Külön bekezdésben érdemes foglalkozni Mickey Rourke-kal, aki enyhe rajongói túlzással lejátssza a többieket a színről. Nem tudom mennyire gondoltak rá Ivan Vanko filmes megjelenése kapcsán, amikor a forgatókönyvet írták (és szerencsére fogalmam sincs, hogy a képregényekben milyen karakter Vanko), de egy biztos Rourke tökéletesen mutat és tökéleteset alakít. A mozgása, az arckifejezése… hát már csak őérte is érdemes megnézni a filmet.

A látványvilág tekintetében azt hiszem elég annyit mondani, hogy a CGI-ért felelős csapat minden kétséget kizáróan megdolgozott azért a temérdek pénzért, amit ezért kaptak. Azért még mindig nem teljesen tökéletes, de a látványorgiára senkinek sem lehet panasza. Na jó, annyi talán igen, hogy a több mint kétórás filmben lehetett volna kicsivel több csata is. Mondjuk a hosszú levegőben kergetőzés helyett kicsit több közelharc. Persze így is lesz bőven adok-kapok, repkednek majd a rakéták, golyózápor hullik mindenfelől, és minden olyasmi ami egy tipikus blockbuster-be kell.

Akinek bejött az első rész humora (pl nekem), az most sem fog csalódni. Néhány megmozdulás, beszólás tényleg hangos kacajra ad okot, de azért nem viszik túlzásba, hiszen ez nem egy komédia. A romantikus szál itt is tovább szövődik Stark és Potts között, szóval kedves cívódásaik elég sok teret kapnak, de részemről ezzel nem volt semmi gond. Néha egy nagyon kicsit leül a film, de mielőtt unatkozni kezdhetnék valami úgyis cafatokra robban, szóval mondhatjuk, hogy a 124 percet sikerült kitölteniük a készítőknek.

Említettem a címben, hogy vágott a film. Ez igaz, ezt a rendező is bevallotta, és az egyetlen gondom csak az vele, hogy van az előzetesben is egy olyan jelenet, sőt, inkább az előzetesekben, amit aztán kivágtak. Nem gond, nem hiányzik, ha az ember nem várja, csak furcsa döntés épp egy olyan jelenetet kivágni, amivel reklámozták a filmet. Nem árulom el melyik ez, tessék megtalálni. Tessék legalább egy ilyet megtalálni. Ez a házi feladat. Ó, és az is, hogy beszerzitek a film soundtrackjét. Nagyon jó kis muzsikák szólnak, és az AC/DC is a megfelelő helyeken kapcsolódik be, hogy emelje az est fényét.

Összességében, akinek tetszett a Vasember, az húzzon már el a moziba, mert szerintem a második részt még jobban fogja kedvelni. Aki nem látta az elsőt, az meg először pótolja azt, aztán döntsön arról, hogy kell-e neki ez a sorozat, vagy sem. Mint film a Vasember 2 egy tipikus nyári mozi, noha tavasszal jött. Látványos, pörgős, humorral fűszerezett, ideális kikapcsolódás, társasággal remek program, de azért kettőnél többször nem hiszem, hogy életemben meg fogom nézni, mert azért nem a legmeghatározóbb film életemben. Viszont jó pont, hogy nem is akar az lenni.
U.i: A végén van egy extra jelenet, a credits után.


[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
Conquistador Conquistador
2010-09-06 22:11
na csak sikerült megnéznem.
hasonlóak a meglátásaim. nem világrengető,de határozottan jó.
nem vagyok nagy képregényes, de a filmadaptációik nagyon érdekelnek, remek dolgokat ki lehet hozni belőlük. és a vasember ezt egész jól lehozta.
bár a forgatókönyvben látni véltem hiányosságokat, ami miatt néhol kicsit érthetetlennek tűntek dolgok.
de hát annyi baj legyen, szeretnék több ilyen filmet, h jobban megismerjük ezeket a hősöket. pl. egy új és jó superman mozi, smallville szereplő gárdával :) - off vége
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!