Szindbád reinkarnációja a napfényes Szeged városában

Írta Conquistador Dátum 2010-05-24 12:48 Hozzászólás 2 Olvasta 2592 | Rovat: Kritika »

Bizony. Krúdy méltán híres főhőse újra bontogatni kezdte nem létező szárnyait, miután április 6-án napvilágot látott Kovács Ákos legújabb a száma, a Szindbád dala. Rá másfél hónappal pedig kezdetét vette az ezt tovább vivő turné is.

A nyitókoncert egy grandiózus esemény részeként debütált május 22-én Szegeden. Hazánk legrégebbi vidéki napilapja, a Délmagyarország fennállásának 100. évfordulójának tiszteletére látta vendégül a produkciót, a Magna Cum Laude és a Tankcsapda együttesekkel karöltve.

Ákos és bandája harmadikként, 10 óra után került színpadra hatalmas ováció és persze várakozás közepette, hiszen az új nóta és a velejáró körítés régóta nem tapasztalt élményeket elevenített meg a rajongókban. Ha röviden akarom leírni ezen élményeket, akkor csak pár szót említek: bőrkabát, rockterpesz, torzított gitár és …. ne fájjon többé. :) Mondanom sem kell, ezekből mind teljesült, némelyik nem is akárhogy.


Szóval a zenekar bevonult stílusosan, jól kihasználva az ötosztatú kivetítő előnyeit. Hosszabb intro nélkül belecsaptak a srácok a lecsóba a lehető legrégebbi fellelhető dallal: az Induljon a banzáj!-jal. Remek ötlet volt ezzel kezdeni, a '98-as BS-hez hasonló változat most is tarolt. Ezt csak fokozta a következő lírai dallam, nevén nevezett Mindenki táncol.

Az atmoszféra tehát tökéletes volt, amit az olyan lágyabb hangzású számok sem gyengítettek, mint a Minden, ami szép volt vagy a Dúdolni halkan. Sőt, ezek a pauzák inkább csak segítettek, abban, hogy az átlag kondícióval rendelkező magyar ákosista bírja szusszal az Erő és alázat, Majom a ketrecben jellegű dörreneteket. Megjelentek (legnagyobb sajnálatomra) a kötelező érvényű slágerek is, de hát ki kell természetesen szolgálni az alkalmi koncertlátogatókat is.

Aztán ugye elkerülhetetlen volt elénekelnie Ákosnak a Szindbád dalát, ami többé-kevésbé sikerült is neki. Bizony friss szöveg, van még mit tanulni rajta, de valószínűleg, ahogy hugom is mondta: „senki nem vette észre rajtad kívül”. Ez legyen a legnagyobb probléma.


Majd elérkeztünk egy hármas blokkhoz, ami úgy gondolom a sava borsát adta a koncertnek. Először is a még soha nem hallott Főleg régen voltál jó című szerzemény. Ez igazolta a kákán is csomón kereső mindent megmondó és tudó embereket: Ákosék playbackelnek, muhaha! Amúgy ez a szám csak még jobban várttá teszi az előreláthatóan ősszel érkező új albumot. A 2. rész számomra óriási és kellemes meglepetést hozott: Calypso nézett ránk ismét a dombról, jó néhány év távlatából, teljesen új és ütős köntösön keresztül. Hatalmas pirospont minden illetékesnek érte!

A blokk utolsó résztvevője ismét igazol valakit, egy bizonyos erős hazafit, aki a jútubon huszárkodik bajusz nélkül. Ákos tehát kozmopolita, ezt be is bizonyította most Lady Gaga – Bad Romance alternatív feldolgozásával, értsd: zúzda ezerrel. Azt hittem rosszul hallok, és ezzel nem én voltam az egyetlen. Még most sem tudom eldönteni, hogy ezt negatívan, vagy pozitívan értékeljem, meglepő volt annyi biztos. Ha más nem kérdez rá addig, dedikán biztos várhatja majd tőlem a művész úr. :) Megjegyezném még az Adj Hitet oly mértékű átgyúrását, mely a számot az est egyik fénypontjává tette. Nagyon durván karcolt az eredetileg könnyed dal.


Az elején még írtam, hogy többek közt a Ne fájjon többé sem maradt el. Meglepő, hogy nem fájt semmink, hisz az egész repertoár legdurvább szegmensére egyenes arányosan érkezett a legnagyobb tombolás. Ezt csak tetézték a vendégzenészek, akiket Ákos hívott színpadra, segítendő prezentálni a rock hatalmát. :) Őszintén szólva sokat nem hallottam Lukács Laci és Mező Misi hangjából, de itt nem is ez volt a lényeg, hanem a tény, hogy ezt ők hárman együtt adják elő.

A zenéről magáról ennyit, most egy kis fekete leves, az elhanyagolható negatív élmény kategóriája: nem tudom megérteni azokat az embereket, akik koncert közben tömegesen ide-oda mászkálnak le-föl, megzavarva a nézők azon hányadát, akik egy helyben próbálják figyelni az előadást. Még rosszabb, mikor valaki utólag tolakodik eléd, mögéd, melléd, alád, stb. Azt sem tudom megérteni valaki miért akarja rögzíteni a kisteljesítményű mobiljával a fél koncertet, az eredmény kb. úgyis élvezhetetlen lesz. De egyefene, ezt még elviselem, biztos emléket szeretne... Viszont azt már kevésbé, amikor 3-4 számon keresztül rám támaszkodva próbálja felvenni a látottakat. Persze tudom én vagyok a hülye, miért hagyom?!


Na de ennyit a hold sötét oldaláról, összegezve remek kis este volt, ennél rosszabb soha ne legyen. A modernizált Szindbádnak pedig kitartást, mert a show-nak tovább kell mennie, mi pedig továbbra is ott leszünk!

A képek az akos.hu oldalról származnak.
A Szindbád dala kislemez kritikájáért ide tessék fáradni.


Hozzászólás
Kistremby Kistremby
2010-05-26 17:01
Én sem tudom eldönteni, hogy a Lady Gaga számot hová tegyem, főleg az új számból idézetteket hozzá tesszük: "Kenyeret és cirkuszt a népnek". Nem biztos, hogy pontosan idéztem. Összességében extra volt, rég tomboltam ekkorát :)
A koncerteken csak álldogáló (nem is értem, hogy bírják) és összevisszacsászkáló embereknek üzenem: otthon kényelmesebb!!!
Pactolous Pactolous
2010-05-24 22:03
A képek, a videók, és eme beszámoló alapján nagyon, nagyon, nagyon... nagyon ígéretesnek hangzik, kár, hogy nem tudtam elmenni. Na sebaj, majd a füredire! Amúgy mekkora már, hogy kinn vagyunk az akos.hu-n is? Köszi Ákos! :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!