Ne nyaraljon, ne teleljen! Neteljen!

Írta Pactolous Dátum 2010-05-19 19:21 Hozzászólás 2 Olvasta 1661 | Rovat: Fun »

Mindig ötletadásra (és Facebook klubajánlásra) kész törzsolvasónk, Gábor osztotta meg velem meg a mostani írás tárgyát, amiről elöljáróban annyit mondhatok, hogy érdekes és dicséretes vállalkozás, de ugyanakkor mérhetetlenül abszurd is. Hiszen annyit prédikálnak arról, hogy a mai fiatalság túl sokat ül a számítógép előtt, muszáj ilyen dolgokkal táptalajt adni újabb vitáknak?

De miről is van szó? Már első hallásra is egy kicsit beteg: „végigélvezhetjük” gépünk előtt ülve a transzszibériai vasút jó pár órás útvonalát. Mindehhez betársult a keresőjéről elhíresült internet-mogul, a Google (vagy ha már oroszok, miért nem Gogol?) és a videómegosztók királya, a YouTube (azaz a TeCső) is. Előbbié a szolgáltatás maga, térképekkel, hanganyagokkal megtámogatva, míg utóbbi a videót adja hozzá az egészhez.

Igen, képzeljük el a következő helyzetet! Leülünk a frissen bekapcsolt gép elé, de nem ám úgy, pizsamában, kócósan, félig megborotválkozva/kisminkelve (ízlés szerint), kilógó hónaljszőrrel, táskás szemekkel, zsíros fülekkel, gombás lábba… na szóval értitek. Alkalomhoz illő ruhát vegyünk fel, mégis csak felülünk a transzszibériai vasútra… virtuálisan. Egyik kezünkben legyen egy felespohár, a másikban pedig egy üveg, tiszta, jó minőségű orosz víz, azaz vodka. Ha már ez az egyetlen, amit nem ajánl fel a szolgáltatás, tegyünk ellene nem? Kicsit nyissuk ki az ablakunkat, tekerjük fel a számítógép hangerejét, és induljunk el.


Pontosabban indítsuk el a YouTube videót! Ha úgy tartja utazókedvünk, hallgathatjuk a vonatkerekek monoton, mégis ritmusos zakatolását, ami már ad egyfajta hangulatot. Ellenben aki művelődni szeretne, nyugodtan válassza ki Tolsztoj Háború és békéjét, élvezet lesz orosz nyelven hallgatni. Természetesen a kínálatból az orosz rádió sem maradhat ki, de ezek csak körítések, nézzük inkább a kerítéseket, azaz bámuljunk ki az ablakon, vizslassuk kíváncsi tekintetünkkel az elsuhanó orosz tájat! Ezért szálltunk fel a vonatra nem?

Megvan az az előnyünk is, hogy ha belefáradunk az utazásba, egyszerűen lepauzáljuk az egészet, és elfoglaljuk magunkat valami mással. Azért ezt becsüljük meg, a mozdonyvezetőt hiába is kérlelnénk a valóságban, hogy ugyan álljon már meg egy kicsit, mert uncsi ez a több órás utazás. És higyjétek el, előbb-utóbb bele fogunk unni, hiszen a vasút 2 kontinensen, 12 régión és 87 városon megy keresztül. De mennyivel kényelmesebb itthon nem? Gurítsunk le egy nyeletet a vodkából, csak úgy a kontyunk alá! Ugye, hogy ugye?

Szóval, ha ezt elképzeltük, és még szimpatikusnak is találjuk, akkor nézzük meg egy másik oldalról. Állandóan azt hallja az ember manapság, hogy túl sokat ülünk a számítógép előtt (én nem, a számítógép ül túl sokat előttem!). De ha vakációról van szó, akkor legalább kimozdulunk otthonról. Nos, ha egy nagyon sötét jövőképet képzelek el, erre a mintára felépítve, hamarosan már a nyaralások/telelések is számítógépen keresztül lesznek elintézve. Napsütéses Hawaii? Menj fel Google-re, nézd meg, aztán üljél vissza! Megszállnál egy dubai hotelben? Ott a YouTube, első személyben rögzítették a videót, van egy callgirl-ös rész is, azt ki ne hagyd, de aztán huss vissza! Befizetnéd szüleidet egy balatoni hétvégére? Küldj egy linket nekik, azt csá!

Persze sarkítok, mert akármennyire is beteg az alapötlet (egy több órás, több napos vonatutazást végignézni neten??? WTF???), azért, akiknek nem adatik meg a lehetőség, még akár élvezni is fogják („Nézd anyjuk! Ott van az, amit nem tudtam megmutatni neked, mert nincs elég pénzünk, de hát így minek is, mert ott van, látod, nem?”). Mégis az egészben van valami abszurditás, amit nehezen tudok megemészteni. Ki hogyan vélekedik erről? Elismerem, hogy ötletes és poénos (valahol), de nem végtelenül szomorú is egyben? Vagy csak én ítélem meg így? Mindegy is, befejezem, mert már WC-re kéne mennem, habár, most találtam róla egy videót, inkább csak megnézem azt…

A szolgáltatást itt érhetitek el, a felkészülést tessék úgy elvégezni, ahogy írtam!


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2010-05-20 09:29
Távol álljon tőlem, hogy megtámadjalak :D
Gábor Gábor
2010-05-20 04:29
a személyes megtámadtatás ürügyén....
http://www.facebook.com/pages/Vladivostok-Russia/Trans-Siberian-Railway/213726030074
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!