Ákos és a crew(dy) (Ákos - Szindbád dala)

Írta Pactolous Dátum 2010-04-20 20:49 Hozzászólás 4 Olvasta 3357 | Rovat: Zene / Mozi »

Mivel Ákos-fan vagyok már sok-sok év óta, ezért talán kitalálható melyik albumot várom a legjobban ebben az évben. Szerencsére Ákos a születésnapján, április 6-án egy új dallal lepte meg a nagyérdeműt, ezzel is enyhítendő a várakozást. Lássuk, miként is sikerült az album (és turné) beharangozás!

Ákos 2008-ban tőle meglepő módon egy hangos-könyvvel jelentkezett, amin Krúdy novellákat hallhattunk az ő felolvasásában. Most 2010-ben ismét a neves író szellemisége idéződik fel, de egy rock dal formájában. A Szindbád dala az új album beharangozója és egyben a tavaszi turné előhírnöke is, a nóta 4 változatát tartalmazó kislemez bőséges tartalommal rendelkezik, de vajon elég jó-e ahhoz, hogy egy nagylemezre és egy koncertsorozatra felhívja a figyelmet? Erre adom meg a magam válaszát hamarosan.

Mint ahogy fentebb is megemlítettem, a Szindbád dala egy kifejezetten rock-os darab, tehát a 40+ turné hangulata és hangszerelése értelemszerűen eltűnt. Ugyanakkor a dal nem hasonlítható a korábbi Ákos darabokhoz sem. Ebből a különleges számból Szakos Krisztián, Hajcsák Miklós és Lepés „Lepe” Gábor készített remixet, a DualDisc CD-oldalán ezek találhatók meg, természetesen az albumverzióval karöltve. A DVD oldalon ugyanezek a dalok kaptak helyet kétfajta keverésben, de ott terpeszkedik még a szám klipje is, valamint az eddigi 8 videónapló rész is. Sok beszédtől nem látni az erdőt, vagy mi… jöjjön a kivesézés!

Albumverzió – Kíváncsian vártam a dalt, azokon a videónapló részeken, amikben láthatók a stúdió felvételek, többször is átrágtam magam, lélegzetvisszafojtva vártam a rádióbéli debütálást. Nos, tanulság: fülhallgatóval ne hallgassatok rádiót, pláne ha először hallgattok meg egy dalt! Féltem is, hogy ez a dobozhangzás otthon, a hifiből szólva is megmarad, de szerencsére nem így lett. A Szindbád dala nagyon jól szól, legalábbis a refrénnél, a verzéken kicsit lehetett volna erősíteni szerintem. A szám amúgy elég csupasz, nincsen már sehol az Ikon-ra jellemző túlhangszereltség, ipari hangzás. A refrén is később érkezik, a cím egyszer sem hangzik el a dalban, igazi gitárszóló sincsen. A nóta mégis "bitang pusztulatosan" jó, ha megszokja az ember. A dallamok jók, bár néhol disszonánsnak hatnak, ez mégis ad valami pluszt. A dob kiválóan szól, nem hiába állítgatott annyit Sellyei Tamás a felvételeknél. Érdekes, hogy ezúttal a basszusgitár szólamait is Ákos játszotta fel, és ha már basszus, megemlíteném, hogy ez a koszos hangzás nagyon passzol ide. Kis durvulás is belefért a dalba, kíváncsian várom a koncertverziót ebből. Szóval a Szindbád dalát szokni kell szerintem, de hamar belopja magát az ember szívébe és fülébe. Most már csak az a kérdés, hogy fel tud-e nőni az Alig Hitted, az Adj Hitet, az Ilyenek Voltunk és a többi Ákos-sláger mellé.

Delta MixSzakos Krisztián az elkövetője ennek a változatnak, akit én nagyon csípek, de ezt már a Negyven maxi kritikájában is leírtam. Kicsit még a 40+ turnét idézi vissza a zongorás kezdés, de aztán hirtelen átváltunk a 80-as évekbe. Nagyon tetszetős, hogy Krisztián nem félt belenyúlni a dalba, így előfordulnak szétszaggatott Ákos-vokálok, de új, Krisztián által felénekeltek is (!). Ezt kicsit hiányoltam is az albumverzióból, így örülök, hogy ide bekerültek. A refrén új lendületet kapott, Szakos ehhez mindig értett, most sem okozott csalódást. Szellemes megoldások jellemzik ezt a remixet, ami nem lett túl bátor, de slágeresebbé tette a dalt.

Nyolcvanas Mix Hajcsák Miklós eddigi remixei eddig nem igazán nyerték el tetszésemet maradéktalanul, és azt kell, hogy írjam, most sem győzött meg. A szokásos gépies, fémes hangok megmaradtak, ahogy az analóg szintihangok is, de valahogy mégsem áll össze. Amíg a Szakos mix szellemes, addig ez inkább vicces, néhol nevetséges (de a Minden Most Kezdődik El remixénél mindenképpen jobb). A refrén az a rész, ahol beindul a dolog, ott felvesz a dal egy pattogós ritmust, ami jót tesz neki. Érdekes, hogy ez kapta a nyolcvanas nevet, amikor szerintem Szakos Krisztián változata sokkal inkább tekinthető annak, mint ez. Valahol olvastam, hogy ha a Bonanza Banzai még ma is létezne, hasonló zenét játszana. Én azért remélem egy másik dimenzióban ennél jobbat alkot a még mindig létező BB. Összességében nem rossz, nem rossz, de azért a többi jobb.

Dilimozi Remix Lepe már egyszer padlóra küldött engem a Negyven dalból készített Bumfordi Triola remixével, reménykedtem, hogy ez még egyszer megtörténik. A hatás elmaradt, de attól még a remix határozottan érdekes. Ahogy a neve is mutatja, mozis hangulatúvá változtatta Szindbád dalát, néhol akciófilmes, néhol pedig horrorfilmes aláfestésekkel. A tempó itt is a refrénnél indul be, addig kissé vontatottnak hat, de nem vészes. A váltások is néhol túl erősek, de ez esetben sem dől össze a világ. Amire jobban felkaptam a fejem az a dal vége: a beindulás és a hangszerelés hangulata a Test korszakot idézte vissza nálam, aminek kifejezetten örültem. A másik pedig: Lepe hallgatott volna Dakota albumot? Az egyik szinti-szekvencia engem a Johnny the Fox-ra emlékeztetett legalábbis. Érdekes, kísérletezgető remix.


Érdemes még szót ejteni a videóklipről is, amit a gyönyörű Kecskeméti Katona József Színházban forgattak Ákos forgatókönyve alapján, az ő rendezésében. A klip történetét nem magyarázom túl, eléggé részletesen mesél róla Ákos is az egyik videónaplóban. A zenéhez tartozó mozgókép nekem tetszett, ötletes, igényes, de ahogy a dalon is, a klipen is érződik egyfajta slágeresség. Jobban nem tudom megfogalmazni: manapság bevett szokás egy klipet elintézni azzal, hogy a zenekar játszik benne, ez az elem itt is megjelenik, de szerencsére maga Szindbád és a hölgyek is. A klipben ismét szerepel Sári Évi, ezúttal Brózik Klára társaságában, mindkét hölgyemény jól játszik, és jó szokásomhoz híven meg is kérném a kezüket, no nem mintha eddig ez bevált volna. Szóval érdemes megnézni a klipet, és megvárni az igazi végét is!

A "Szindbád dala" videóklipje


Erőteljesebb, de egyúttal kicsit talán szürkébb is lett Szindbád dala az eddigi Ákos daloknál, ami lehet jó is és nem is. Nekem elnyerte a tetszésemet, és még jobban várom az albumot, a turnét is, mint eddig, de félek, hogy sokan megkongatják a vészharangot Ákos feje fölött (na majd nekik fog szólni az egyik új dal, ami a turnén is el fog hangozni). Mindenesetre a kislemez jól sikerült, bár nem ütött akkorát, mint a Negyven és az ő remixei, de a maxi tartalma így is kimagasló. Rajongóknak kötelező, Ákost kedvelőknek erősen ajánlott a beszerzése, mások pedig hallgassák meg a dalt, nézzék meg a klipet és ítélkezzenek!


Videónapló a klipforgatás kulisszáiból


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2010-06-10 00:53
Így, sok-sok idő elteltével (de még koncert előtt) azt kell, hogy mondjam, én is megszerettem, de nagyon. Ugyanakkor szerintem a Főleg régen... sokkal nagyobbat durran majd nálam, így előzetesben, legalábbis nem tudok vele betelni (messze még az ősz):
http://bit.ly/dbMBdg
Dalai Dalai
2010-06-01 04:31
Szerintem iszonyat jó lett a dal!!! Egy történetet elmesél, a klipp fantasztikus, érthető, nincs tú bonyolítva. Számomra felnőtt az Alig hittedhez... meg a többi slágerhez
Eristoff Eristoff
2010-04-26 03:09
Szép és jó, de nem az az Ákos, akit én tisztelni kezdtem :(
Conquistador Conquistador
2010-04-23 21:46
bennem is kettősségek vannak a számmal kapcsolatban, de valóban pár hallgatás után könnyen megkedveli az ember.
nagyobb meglepetést hozott nekem mint a 40, főleg zeneileg. de lehet ezen már nem kéne meglepődni, hogy teljesen új hangzást hoz be ákos időről időre.
amúgy már kellett a váltás. kezdtünk belefásulni krúdy és a 40 világába. (azért persze lopva benne van a szindbád dalában is. )
összegezve jó nóta és várós turné. reszkess szeged.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!