Avatar – The Last Airbender

Írta Papa Dátum 2010-04-08 12:12 Hozzászólás 3 Olvasta 10902 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Végre itt az Avatar kritika, melynek megírását már azóta tervezem, hogy az első epizódot láttam. Most, három évaddal később eljött az idő, hogy megosszam derék olvasóimmal az élményeim. Élményeim, melyeket egy olyan csodás utazás során szereztem, amit mindenkinek át kellene élnie.

Megjegyzés: A James Cameron féle Avatar-t még mindig nem láttam, s mivel már nem is nagyon játsszák a 3D-s változatot, így soha nem is fogom megnézni. Valószínűleg mindenki jobban jár így. És most jöjjön az igazi Avatar története (igen, ilyen hosszú, tessék olvasni).

A Nickelodeon megbízásából készített, három évados rajzfilmsorozat minden tekintetben méltó vetélytársa lehet bármilyen animének. Ez az én klaviatúrámból akkora dicséret, hogy azt szerintem még leglojálisabb olvasóim sem tudják maximálisan átérezni. Az Avatar világa a négy fő elem, a víz, a tűz, a föld és a levegő körül forog. Minden elemhez tartozik egy-egy nemzet. Az adott nemzet néhány kiválasztott tagja pedig irányítani tudja a nemzethez tartozó elemet. Az eredetiben ezeket az embereket „bender”-eknek hívják, ami természetesen angol szó, és úgy lehetne lefordítani, hogy hajlító. A magyar fordítás azonban egy tényleg zseniális húzással idomároknak nevezte el őket. Oké, tudom, hogy pl a vízidomár egy furcsa hangzású szó, és tudom, hogy most elvesztettem az olvasóim egy jelentős részét, mert biztos akadnak olyanok, akik ezen szó után beskatulyázzák az egész sorozatot, valami gyerekes baromságként. Nos, akik most elpártoltak az írástól, így jártak, s meg sem érdemlik, hogy megnézzék ezt a mesterművet.Létezik egy lény, az Avatar, aki mind a négy elemnek parancsolni tud. Az Avatar mindig reinkarnálódik, és mindig egy másik nemzet soraiban. Szerepét tekintve ő egyfajta békefenntartó, igazságosztó, akinek tanácsait általában mindenki megfogadja, s ő az egyetlen ember, aki szabadon átjárhat a szellemek világába. Amíg az Avatar él, addig nem igazán lehet háborúzni, hiszen aki mind a négy elemnek parancsol, az elég erős ahhoz, hogy pusztán csak a létével lecsillapítsa a kedélyeket. Történetünk kezdete előtt 100 évvel azonban az éppen aktuális Avatar, Aang, eltűnik. Ezt kihasználva a Tűz népe mindent elsöprő háborút indít és 100 évnyi szenvedést és halált hoz a világra. A sorozat első epizódjában azonban Aang előkerül és ezzel újra felcsillan a remény.

Nem kívánok sokat spoilerezni, de néhány tényleg rövid gondolatot meg kell osztanom a karakterekkel kapcsolatban, hogy mindenkinek világossá váljon, hogy ez a sorozat sokkal sötétebb tónusú, sokkal több mindent hordoz magában, mint azt egy rajzfilmtől elvárnánk. Kezdjük is rögtön Aang-el. Hősünk 12 éves, és amikor megtudta, hogy ő az Avatar, s emiatt egész életében tanulnia, és szolgálnia kell, minden gyermeki örömöt nélkülözve, azt tette, amit mindenki más is tett volna: megszökött. Amikor pedig száz évvel később magához tér, szembesül azzal, hogy majdnem mindenki, akit ismert meghalt; általában a Tűz népe által, s ő a világon az utolsó levegőidomár (The Last Airbender). 12 éves fejjel kell megbirkóznia azzal a tudattal, hogy miatta temérdek ember halt meg, vált hontalanná. Ennyit a gyerekkorról. Aang tehát nyakába veszi a kötelességét, és elindul, hogy megtanulja irányítani mind a négy elemet.


Útja során persze társakra is szüksége van. Első társai, Katara és bátyja Sokka, a Víz népének két tagja. Ők találják meg Aang-ot, jönnek rá, hogy ő az Avatar és indítják el a nagy útra. Sokka a tipikus humorforrás. Szarkasztikus, cinikus, gyakran totál idióta, de a szíve mindig a helyén, és a bátorságára sem lehet panasz. Ha elkönyveljük egy csetlő-botló fiúcskának, akkor nagyon meg fogunk lepődni, mikor megmutatkozik, hogy sokkal több annál, mint aminek látszik. Katara a főhős számára az örök szerelem, a közönség számára pedig egy romantikus szál tökéletes hozzávalója. Erős, független, határozott, okos, kedves, gondoskodó lány és persze nem mellékesen még gyönyörű is. Emellett pedig az egyik, ha nem a legerősebb vízidomár. Katara és Sokka apja a háborúba ment, a törzsük többi férfijével, míg anyjukat a Tűz népének hadserege ölte meg. Toph Bei Fong egy földidomár lány, aki vaknak született, s ezért úgy nőtt fel, hogy a föld rezgéseit használva lát. Éppen ezért hihetetlenül erős földidomár. Szülei túlzottan óvják minden apró fűszáltól, így elszökik tőlük, hogy Aang-ot taníthassa és végre szabadon bejárja a világot. Persze legbelül ő is csak egy kislány, s mindezt kemény, mogorva stílusával igyekszik leplezni.És természetesen az állatok sem hiányozhatnak. Momo egy repülő/sikló nyúlfülű lemúrra hasonlító állatka; míg Appa egy hatalmas, hódfarkú, hatlábú, repülő bölény.. jah, az állatok ebben a rajzfilmben őrült formákban jelentkeznek, de ez amellett, hogy gyakran humoros, még arra is jó, hogy abszolút egy teljesen más világban érezzük magunkat. S mivel Appa és Momo is saját személyiséggel rendelkezik, ezért fontos részei a történetnek, nem csak amolyan "Tegyünk be pár állatot, mert az kell" típusú karakterek.[1] [2] [3] (3/1)


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2010-07-01 12:50
Igen, a franc essen James Cameron-ba, hogy a felhype-olt filmje miatt szenvednek Aang és társai!! :D
Frutti Frutti
2010-06-30 21:54
Én csak nemrég ismerkedtem meg a mesével de már is rabjává váltam. Időhiány miatt csak most fejeztem be az egészet de én teljesen odáig vagyok érte. És most hogy megtudtam hogy még film is készült belőle és már pontosan holnap adják is az amerikai mozik na akkor voltam készen.xD(A magyar mozik július 29én adják.) Egyszerűen imádom és csak ajánlani tudom mindenkinek hiszen egy fantasztikus mese és maga a történet is nagyon jó.:)
Csak legfőképpen azt sajnálom hogy -főleg mostanság- akik esetleg még nem ismerik és megkérdezem tőlük h: "szereted az avatart?? -aha nagyon !!! legjobb film!! a na'vik tökjóók"...Na ezkész...-.- Elsírom magam ilyenkor.XDD Az avatarról a legtöbb embernek rögtön a kék lények jönnek be(akik még nem látták a mesét). Szóval ennyi a hátránya :D
Tehát a világ legjobb meséje!!!! Imádom!!!!
Pactolous Pactolous
2010-04-12 14:02
Bár még nem fejeztem be az első évadot (még hátra van két rész) nekem már most nagyon bejön. Engem egy kicsit a megboldogult A Titokzatos Aranyvárosok című animére emlékeztet, ami anno ment még a magyar 1-esen is (valaki emlékszik még rá?). A sorozat humora kiemelkedő, a karakterek nagyon szerethetőek, még a kevésbé jók is. Én is ajánlom mindenkinek, még ha a kezdet néhol gyerekesnek is hathat, azért a cselekmény nem az!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!