Zombieland! – Az év zombis komédiája!

Írta Papa Dátum 2009-11-29 17:52 Hozzászólás 2 Olvasta 3093 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Persze így jobban belegondolva, nem volt idén olyan sok élőholtakra épülő komédia, szóval nem volt nehéz ezt a címet megszereznie magának. A magyar mozikba ezen a héten megérkezett alkotásra már úgy vártam, mint az éhező egy falat kenyérre! Ez persze nem igaz, nem szoktam én így lázba jönni, de azért kíváncsibb voltam erre a filmre, mint bármi másra, amit mostanában mutatnak be.

A történet valami zseniális, teljesen egyedi, én pedig sokat hazudok. A cselekmény röviden: a világ valami miatt Zombieland-é változott, öt hősünkön kívül legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy mindenki más agy, bél és zsigerzabáló szörnyeteggé avanzsált. Hőseink a szorosabb kapcsolat kialakításától félve nem árulják el saját nevüket, helyette inkább azt a helyet adják meg, ahová tartanak, vagy ahonnan jöttek. Így van nekünk egy kissé beszari ifjú srácunk, Columbus (Jesse Eisenberg), aki ugyan nem túl erős, vagy okos, de a nagyon komoly szabályrendszere egészen idáig életben tartotta. Ő először Tallahassee-vel (Woody Harrelson) fut össze. A férfi pedig tökéletes ellentéte a srácnak, kemény, brutális, utálja az élőholtakat, és ha teheti igyekszik a legelborultabb módon végezni velük. Egyetlen gyengéje, egyetlen igazi célja az öldöklésen kívül, hogy találjon némi Twinkie-t, ami egyfajta sütemény (kép alant). Szedett-vetett párosuk összefut két hölgyeménnyel, egy testvérpárral. Az idősebbik Wichita (Emma Stone), aki kemény, okos, trükkös, igazi vagány csaj, aki mindent megtenne, hogy kishúgával túlélje ezt az egész borzalmat. A hugica, Little Rock (Abigail Brestin), legalább olyan okos, mint nővére. Mondanom sem kell, a két hölgyemény ész tekintetében messze lekörözi a másik két főszereplőnket, és nem is kevés bosszúságot okoznak nekik! De öt embert említettem! Az ötödik nem más, mint… nos ezt nem árulom el, és ha lehet ne nézzétek meg imdb-n se, mert nagy poén az ő megjelenése!

A csodás Twinkie, amiért Tallahasse teljesen megőrül!


A szereplők után rögtön térjünk is ki a színészi játékra, hiszen nem csak a karaktereknek kell jónak lenniük, hanem a színészeknek is. Mindenki hozza, amit kell, általában igen meggyőzően, szóval panasz nem lehet rájuk, főleg nem ha azt a műfajt nézzük, amiben rajthoz álltak. Azonban a két férfi főszereplőt ki kell emelnem, mert imádtam az alakításukat! Woody Harrelson, mint a tökös legény, aki élvezi a mészárlást, kissé egyszerű és halálosan laza, nos… az szinte filmtörténeti remek! Minden percben tökéletes, és pont ilyen karakterek, pont ilyen remek színészek kellenek ahhoz, hogy az ilyen filmek működjenek! Tallahassee karakteréhez fűződik a legtöbb poén, ami igazán kiütött, és amiket nem oszthatok meg veletek. Öröm nézni, ahogy Harrelson hiba nélkül hozza a figurát! Eisenberg csetlése-botlása, a szűz, szobájában élő, paranoid, mindentől félő, állandóan World of Warcraft-ozó Columbus szerepében teljes mértékben hihető, így igazán átjön az a karakterfejlődés, hogy ebből a srácból egy csapat hasznos tagja, egy hős válik.

A film egyébként pontosan a karakterek közötti kapcsolat alakulásáról, változásairól szól, persze erősen megfűszerezve egy vagon élőholttal! Nem mondhatom, hogy az összes poén üt, vagy, hogy a filmet végig nevettem volna, de mégis van egy sodrása, pörgős alkotás, és a humor is jól van belehelyezve. Egy kicsit talán többet vártam ezen a téren, de így sem fogom mondani, hogy csalódás ért volna! Ne feledjük azonban, hogy noha ez egy komédia, igazán modern technológiával készítették, és hát… a zombik nem év a legideálisabb választások egy kellemes családi vacsorához! Van azért itt bélevés, zsigerelés, Achilles-in kiharapás, meg hasonlók, és ezek a jelenetek nem mondhatóak komikusnak, de nem kell megijedni, a másfél órából összesítve sem haladják meg ezek a jelenetek az öt percet! Teljes mértékben fogyasztható alkotás, de azért nem véletlenül korhatáros. Meg is lepődtem, amikor egyes mozikban délelőtt negyedtizenegykor adják! No mindegy. Viszont az én határozott örömömre, a film végén megkapjuk a nagymészárlást, ami mindig az ilyen filmek csúcspontja! Csak annyit mondok: vidámpark, állig felfegyverzett Woody Harrelson, temérdek zombi, hullámvasút. Ha ez nem hangzik csábítóan, akkor talán a film sem fog annyira tetszeni, mint nekem.

Megvalósítás tekintetében is abszolút ötöst érdemelnek a készítők! A néhány városi megállóban a városok tényleg elhagyatottak, romosak, a zombik élethűek, a kamerakezelés tökéletes, vizuálisan nincs egyetlen zavaró tényező sem! Ahogy a hangok tekintetében is csak gratulálni tudok, igen kellemes muzsikákat sikerült összeválogatniuk! Amikor a Metallica Fow Whom the Bell Tolls-a felhangzott máris megdobbant a szívem, ahogy a trailer alatt hallható Van Halen szám, az Everybody Wants Some is tökéletes, adrenalinpumpáló nóta. Külön ki kell emelnem az egyik, szerintem nagyon lenyűgöző, vizuális csodát! Aki nézi például a Fringe című sorozatot, az már találkozott olyannal, hogy például az aktuális helyszín nevét a készítők úgy viszik a vászonra, mintha az tényleg ott lenne. Árnyékot vetnek a betűk, tükröződnek. Nah, ezt most a Zombieland egy sokkal magasabb szintre emelte! A betűk megjelennek a képernyőn, és ha az emberek belefutnak, akkor szétrebbennek, meghajolnak, szilánkosra törve esnek le egy kocsi oldaláról, miután azt Tallahassee szétveri és további ilyen remek kis finomságok! Ezek egyrészt zseniális megoldások, másrészt pedig tesznek egy lapáttal arra, hogy az ember ne érezze túl komolynak ezt a mészárlást. A feliratok egyébként Columbus szabályai, amik között megtalálhatjuk pl ezeket: Óvakodj a mosdóktól, ellenőrizd a hátsó ülést, kösd be az öved és még vagy harminc hasonló!

Összességben a Zombieland egy nagyon kellemes, gyors sodrású, pörgős, akciódús, humoros film, ami nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt! Egy adag pop-corn és egy ital mellé az ember nem is kívánhat jobbat! Oké, kívánhat, de most filmekről beszélek. Akinek tetszettek olyan filmek, mint az Evil Dead (Gonosz Halottak), Braindead (Hullajó), Dead and Breakfast, vagy a már Pactolous kolléga által bemutatott Lesbian Vampire Killers, azok a Zombielandben sem fognak csalódni. Ahogy azok sem, akik érdeklődnek a horror-komédiák műfaja iránt! A műfaj iránt, amiben maradandót, vagy igazán élvezhetőt alkotni sokkal nehezebb, mint hinnék! A Zombieland készítőinek azonban sikerült! Nem a legjobb, amit láttam, de az első ötben bőven benne van!

Kap is tőlem egy kövér -at :)

A film előzetese:

Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2009-12-17 14:50
Nos igen. Én egy kicsit többet vártam az előzetesek alapján, de valóban kellemes szórakozás, már ha ez nem paradoxon egy zombis film esetében. Valahogy több morbid humort, beteg ötleteket kellett volna belevinni a filmbe. Így a Hullajó koronája még mindig biztonságban van. Mindenesetre Emma Stone-nak is megkérem a kezét :)
Pactolous Pactolous
2009-11-29 19:48
Na épp nemrég említette meg húgom, hogy a barátnője látta, és szerinte jó film. Akkor ez már két jó vélemény, meg fogom nézni mindenképp!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!