Donnie Darko

Írta Papa Dátum 2009-11-16 17:49 Hozzászólás 0 Olvasta 2379 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Alcímet nem is adok, egy ilyen klasszikus film önmagáért beszél. Úgy egy hónapja, hogy beszereztem, és igen, tudom, hogy istentelenül sokára jutottam el a megnézéséig, de szerintem kell is egyfajta szellemi érettség a filmhez. Lehet, hogy mondjuk öt évvel ezelőtt ez még nem lett volna meg nekem. De nem is húzom tovább az időt, hiszen már így is késésben vagyok!

A filmet Richard Kelly írta és rendezte, és ezen egyetlen munkájával elérte nálam, hogy imádatom tárgya legyen. Egészen amíg nem látok tőle valami szemetet. A film egy kamasz fiú, Donnie Darko, körül forog. Őt az teszi különlegesség, hogy igen komoly hallucinációk zavarják mindennapjait. A legújabb képzeletbeli „barátja” egy Frank nevű alak, aki valami rémisztő nyúl! Kép alant, hogy lehessen érteni miről beszélek. Nos, sok mindent képzelnék magam elé, de Frank nincs köztük. A derék „nyúl” megosztja hősünkkel, hogy a világ 28 nap múlva megsemmisül. Óh, el ne felejtsem megemlíteni, hogy mindezt úgy mondja el hősünknek, hogy álmából felkelti és egy golfpályára csalja. Ami azért fontos, mert ha hősünk otthon maradt volna, akkor kilapította volna egy repülőgépről leszakadó hajtómű. Ezek tényleg hallucinációk? Donnie csak simán beteg? Vagy talán van valamilyen különleges képessége? Majd kiderül.

A film történetvezetése lenyűgöző! Mr. Kelly olyan sztorit alkotott a vászonra, ami kifogástalan. Néhány napot láthatunk csak a szereplők életéből, a párbeszédek, a szituációk viszont olyan jól vannak kidolgozva, hogy úgy érezheti a néző: mindent tud ezekről az emberekről! Ez egy elég nagy fegyvertény és még nagyobb piros pont. Csakis egy ponton vérezhetett volna el ez a remek történet: a színészek alakításán. De hála az égnek, itt is igazán elkényeztethetve érezhetjük magunkat. Jake Gyllenhaal a címszerepben brillírozik, tökéletesen hitelesen hozza a karaktert, és pusztán ennyi már elég is lenne ahhoz, hogy remekműnek kiáltsam ki a Donnie Darkot. Ám a mellékszereplők között sem egy nagy nevet találhatunk! Mint például Maggie Gyllenhaal (The Dark Knight), Mary McDonell (Függetlenség napja, Batllestar Galactica), Patrick Swayze, Noah Wyle, és Drew Barrymore (aki ha az én tanárom lett volna, hát okozott volna néhány kellemes fantáziát). Mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a film ennyire nagyon élvezhető legyen.


Frank

A képi megvalósítás tökéletes, néhol elborult, de mindenképpen egyedi, megismételhetetlen, és igencsak kellemes. A muzsika az egész film alatt kifogástalan, és külön ki kell emelnem, hogy ez a film az, amiért Gary Jules feldolgozta a Mad World című számot és… húúú… amikor felcsendül a film végén, a képekkel karöltve olyan élményt nyújt, amit szinte lehetetlen szavakba önteni! A történet is sok érdekességet tartogat, nagyon elgondolkodtató, és meg nem mondtam volna, hogy az lesz a végkifejlett, ami végül lett. Az egy és háromnegyed órás futamidő alatt egyetlen pillanatra sem éreztem úgy, hogy megállt volna a film, hogy most lenne időm unatkozni, hogy most leállhatna az agyam.

A Donnie Darko egy remekül megkomponált mestermű! Érdekes, egyedülálló történet, hihetetlenül jó karakterek, remek színészi alkotások, egy hihetetlenül eltalált, lélekmelengető muzsika, briliáns! Van eleje, lezárása, és egy pillanatra sem engedi el az ember agyát! Ez egy elgondolkodtató film, nem feltétlenül könnyű kis délutáni matinéra termett, de ha az ember ad neki egy esélyt, azt nagyon meg fogja hálálni. Mindenkinek szívből tudom ajánlani!

A végére pedig a film előzetese, és a Mad World klippje!Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!