Darker than Black

Írta Papa Dátum 2009-10-19 11:50 Hozzászólás 2 Olvasta 1867 | Rovat: Anime / Sorozat »

Egy újabb zseniális anime rövid bemutatója következik az alábbiakban. És mivel egy mesterművel van dolgunk, egyetlen javaslatom az volna, hogy már most nézzetek utána, szerezzétek be, nézzétek meg, aztán kit érdekel, hogy én mit írtam! Persze akár el is olvashatjátok, amit írok, úgy a hecc kedvéért, vagy azért, hogy bővebb képet kapjatok a DtB-ről, a címén kívül.


Tíz évvel az anime kezdete előtt Tokióban megjelent egy hatalmas terület, a Pokol Kapuja, míg Dél-Amerikában a Menny Kapuja (ez utóbbi egyébként felrobbant, magával szakítva Dél-Amerika egy igen jelentős részét). A két különös hely megjelenésével a valódi égbolt teljesen eltűnt, a csillagok helyét hamis csillagok vették át. Ezek a csillagok pedig egytől-egyik olyan emberek életét jelölik, akik minden magyarázat nélkül, egy pillanat alatt, különleges képességekre tettek szert. Ám erejüknek komoly ára van. Elvesztik emberségük, totálisan érzéketlenekké válnak, az ölés számukra nem megterhelő, lelkiismeretük megszűnik létezni. Ők lettek a Contractor-ok (Szerződök, csak gondoltam az eredeti sokkal jobban hangzik). Ezt a nevet azért kapták, mert miután használják erejüket mindegyiküknek törlesztenie kell. Ez azt jelenti, hogy leküzdhetetlen késztetést éreznek egy bizonyos dolog megtételére, ami mindegyiküknél különböző. Így van, akinek virágot kell ennie, valakinek el kell törnie az egyik ujját, megint másiknak egy akármilyen könyv lapjainak csücskét kell behajlítani, és még napestig sorolhatnám. Nem tisztázott, hogy mi történne akkor, ha ezeket a törlesztéseket nem hajtanák végre, de az egyértelműen átjön az animéből, hogy fizikai fájdalmat okoz nekik, ha nem teszik meg. Mintha elvonási tüneteik lennének.
Történetünk néhány főhőse, a Szindikátus csapata

Történetünk főhőse is egy Contractor, Hei, aki egy Szindikátusnak nevezett szervezetnek dolgozik, amolyan bérgyilkos, kém minőségben. Az rend őrei számára ő BK-201, ami annak a csillagnak a katalógusszáma, amihez ő tartozik. A rivális szervezetek, ügynökségek, Contractorok pedig úgy ismerik: a Fekete Kaszás (The Black Reaper). Elitügynök, kiváló képzés, remek reflexek, komoly intelligencia. Az ő ereje, hogy érintésével bármibe erős áramot vezethet. Fő fegyverei pedig egy Batman-t is bealázó huzal, amivel elmenekülhet a szorult helyzetekből, vagy ellenségei testrészeit elkapva vele azonnal megsütheti őket, a huzalon átvezetve az áramot; valamint egy igencsak tetszetős halef, amibe szintén áramot tud vezetni.
Hei, a Fekete Kaszás

Hei munkatársai, csapattársai közé tartozik Yin, aki egy Doll (Bábú). A Dollok nem emberek, nem is Contractorok. Általában egy-két speciális feladatra hozzák őket létre mesterségesen. Egy Dollba betáplálható egy ember teljes személyisége, így a Doll amolyan alvó ügynökként beépülhet akárhová, aztán a megfelelő időpontban aktiválódhat. A legelterjedtebben azonban kémekként használják őket, Yin is ilyen tevékenységet folytat. A Dollok képesek megfigyelő lelkeket (igen, a lélek nem a legjobb szó, de így hívják őket) küldeni egy médiumon keresztül, példának okáért, ha Yin vízhez ér, akkor bárkit megtalálhat, bármit láthat, ami víz közelében van. Hogy pontosan milyen a hatótávolsága, azt nem tudom, de ha „csak” egy városban képes minden apró víztócsán keresztül megfigyelni valakit… hát már az sem semmi.

Hei és Yin

Mao egy macskaalakban ragadt Contractor. Az ő képessége az volt, hogy bármilyen állat testébe beleköltözhetett, amelyikkel szemkontaktust tudott teremteni. Azonban egy ilyen átlépés során az eredeti teste megsemmisült, ő maga pedig egy fekete macska testében ragad. Mivel a macska agya nem lenne képes megtartani Mao tudatát, ezért az agyát egy szerverhez kapcsolták. Ha akár csak egy pillanatra is elveszti a kapcsolatot ezzel a szerverrel, akkor örökké macska marad. A szerverhez kapcsolódva közvetlen utasításokat is kaphat a Szindikátustól. Képességét még mindig használhatja, ám érthetően nem akaródzik neki túlzottan.

Huang Hei csapatának vezetője, ember, ő közvetíti a Szindikátus parancsait a többiek felé. Egészen jó stratéga, egykori nyomozó, éles eszű, de idős kora és emberi volta miatt fizikailag nem tudná felvenni a versenyt a Contractorokkal. Nem egyszer ad hangot gyűlöletének, amit a Contractorokkal és a Dollokkal szemben érez.

Kirihara Misaki a japán rendőrség Contractorokkal foglalkozó egységének nyomozója. Elszánt, becsületes rendőrnő, aki mindenáron ki akarja deríteni BK-201 személyazonosságát.

Kirihara és Hei

Hozzájuk természetesen még sokan csatlakoznak az anime 25 része során. A részekre egyébként a kettes tagolás a jellemző, tehát egy-egy történet két részen át tart. A fő történeti szál ezen részekben is meg-megcsillan, de természetesen csak az utolsó részekre teljesedik ki. A lényeg röviden annyi lenne, hogy Hei igyekszik felderíteni, hogy mi történt húgával Pai-el, aki a Menny Kapujának felrobbanása előtt tűnt el. Hogy Pai megjelenik-e, s hogy lesz-e családias egymás nyakába borulás, azt nem árulom el. A két részen átívelő sztorik hol csavarosak, hol humorosak, hol drámaiak, hol pedig ilyen sorrendben mind. A Contractorok közötti összecsapások lélegzetelállítóak, pörgősek, remekül kidolgozottak, egyszóval minden akció kedvelő számára igazi csemegét jelenthetnek!

Hei, abban a maszkban, amit küldetései során visel

Összességében megint csak egy olyan animével van dolgunk, ami nagyon széles közönségnek nyújthat remek szórakozást, ha az ember képes felülemelkedni azon, hogy ez „csak” „rajzfilm”! Drámai, mélyérzelmeket felvonultató, szívszorító, akciódús, humoros, elgondolkodtató, remekmű! Egyes egyedül a sorozat lezárásával nem voltam teljesen megelégedve, de ott is csak az én saját ízlésem jelentette a gondot, nem pedig az, hogy a készítők elszúrtak volna valamit. Szerencsére a második évad nem is olyan rég startolt el, az első két rész már meg is található a neten, és azt kell mondjam, egyelőre nagyon ígéretesnek tűnik! Tessék beszerezni hát ezt az animét, mert igazán megéri!

Két opening és ending van. Az első op az Abingdon Boys School Howling című száma, az első end pedig nem más, mint egy csodálatos Rie Fu szám, a Tsukiakari!A második op az An Cafe Kakusei Heroism című nótája:


A második ending pedig,szégyen de ezt nem tudom ki adja elő :)Említettem, hogy a második évad már elstartolt. Az két évvel az első után játszódik és sok minden megváltozott azóta, többek közt Hei kinézete is. Így néz most ki, maszkban (maszk nélkül kicsitt felnőttesebb lett, borostás képével):

Hozzászólás
Papa Papa
2009-10-19 12:05
Az előbb kimaradt, de íme az eredeti klipje a Howling-nak, amit egyébként külön ehhez az animéhez készítettek! (Igen, Japánban a zenekaroknak, énekeseknek, zeneszerzőknek nem degradáló, hogy külön egy animéhez írjanak zenét!)

http://www.youtube.com/watch?v=EP62-bncFgw

És persze ki sem hagyhatom a Tsukiakari klippjét sem! Rie Fu nem a legszebb nő, akit életemben láttam, de istenemre mondom, a hangja, a dalai, simogatják a lelkem, megnyugtatnak, elvarázsolnak és elringatnak!

http://www.youtube.com/watch?v=1Rph6lWL3iw
Papa Papa
2009-10-19 11:57
Huhh...sokáig tartott míg ez a post megszületett! Nem kezdeném előlről újra, nem úgy mint az animét! Azt bármikor megnézném megint.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!