What a wonderful Word...

Írta Pactolous Dátum 2009-09-15 15:08 Hozzászólás 8 Olvasta 1530 | Rovat: Fun »

Mostanában a szakdolgozatomat gépelem, és a drágalátos helyesírás-ellenőrző eszembe juttatta, mekkorákat nevettem anno érettségi előtt. Tudniillik, akkor a tételeket gépelgettem le, és majd lefordultam a székről, milyen javaslatokkal próbálja meg a szövegszerkesztő kijavítani írásomat. Szerencsére még megvannak, így máris prezentálom Nektek!

Talán legtöbbötök hallott már a Word 97 legendás bakijáról, a "kakasleves" "kakalevessé" javításáról. Ez talán a legdurvább, de azért a 2003-as kiadásban is lehet "érdekes" dolgokkal találkozni. Példának okáért itt van ez:


Egyházkésőbb. Lehet, hogy ez már annyira elterjedt kifejezés lenne, hogy egybevonták? Vagy esetleg egy időre vonatkozó jelző lenne? "Mikor megyünk misére Drágám?" "Á, majd egyházkésőbb!" Könnyen lehet, kutatásaim szerint ugyanis az "egyház" mint időtényező körülbelül 4 órát jelent. Hmmm... így már logikus, én kérek bocsánatos elnézést.

A következő alany is egy új mértékegységre hívja fel a figyelmünket.

Hanyagoljuk a pontatlan, becslésre alapuló kifejezéseket... nagymértékben... cöhh... Még jó, hogy elírtam. Így feltárult előttem a "nyakmérték". Ez sokkal egzaktabb és pontosabb leírása a dolgoknak, hiszen nagyjából be tudjuk határolni, hogy mekkora egy nyak. Zsiráfokról ne beszéljünk!

Szerencsére a Word más területeken is bővíti szókészletünket.


Áldom magam, hogy ilyen sokszor gépelek félre. Tessék: ékművesek. Ha nyelvtanilag nézzük, teljesen logikus: vannak ékek, vannak művészi kidolgozottságú ékek (minden bizonnyal), ezeket pedg az ékművesek állítják elő. A kémművesek meg gondolom az ügynököket kiképző tisztek régies megnevezése.

Szálljunk le a nyelvtanról egy kicsit, és ballagjunk át a történelem mezejére.

Talán kevesen tudják, hogy Servet Mihály nevét kétféle magyar írásmóddal is le lehet írni. Egyrészt létezik a "Szervét" változat, ami elvetendő, mert különféle ócska szóvicceknek adhat táptalajt ("Akkor biztos, hogy felajánlja a szervét Mihály?"). Ugyanakkor a másik sem előnyös, amint a fenti ábra mutatja, hisz a "Sérvet" is úgy hangzik, mintha vicces orvostanhallgatók találták volna ki. Nem is csoda, hogy a történészek megmaradtak a "Servet" írásmódnál, abba nem lehet belekötni. Figyelemreméltó még a "Server" ajánlat, lehet, hogy Mihály újkori reinkarnációja?

A történelemlecke folytatódik, a kereszténység fénykorszakába térünk vissza.

Fénykor? Ugyan, mindannyian tudjuk, hogy a gazdasági válság már akkor is megmutatkozott. Hiszen akkor miért is kellett volna az Atyának, a Fiúnak, és a Szentléleknek adót fizetnie? Én ezt veszem ki a Szentháromságtag-adóból. Mindig csak a megszorítások...

Földrajz óra következik, megbolondítva egy kis magyar nyelvvel.

Akárcsak a nyelvújító mozgalom idején, amikor William Shakespear-ből Lándzsarázó Vilmos lett, úgy lett most Kansas államból Kansás. Gondolom ugyanígy a többi is Texás, Arkansás...

Végezetül pedig egy olyan eset, amivel talán már találkozhatott a tisztelt nagyérdemű.

Az egy dolog, hogy nehéz elemezni, én se próbálnám meg, de elhiheti nekem mindenki (te is Word!), hogy ez bizony egy mondat volt.

Ennyit egyelőre, de a következő adagot is megtaláltam már, és nem kizárt, hogy még újakba is botlok, szóval ágyő, hamarosan jön a folytatás! Addig is ha van valakinek hasonló élménye, kommentben közölje, ha netán képe is van róla, azon nyomban e-mail-ezze el nekünk!


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2009-09-17 19:29
Már én jövök zavarba gyerekek! :) Köszönöm. De tényleg visszatérve a témához ("just one word"), egy korábbi, a honlapon szereplő írásban is írtam már, hogy a "gegparádét" meg "hegparádéra" akarta átjavítani. Mazochisták bulija? :D
Timcsy Timcsy
2009-09-17 19:26
Tomcsi a sok sok angol háziért cserébe szívesen segítek énis :) :) Mert megérdemled ;) :) Amugy igen, énis sokat derülök, milyen szavakat nem talál ki a word :D :D
Papa Papa
2009-09-17 16:33
Conquistador úrnak szeretném jelezni, hogy sörtermékeket felém is szállítmányozhat nyugodtan! :)
Pebble Pebble
2009-09-17 12:54
Öhm... akkor Pactolous sanyarú helyzetéről térjünk vissza az írásra :) Szerintem nagyon jó, öröm volt olvasni, hogy a Word mennyire idióta. Viszont egy klasszikus - ha jól emlékszem, így volt - : csuklós busz helyett csiklós busz :D
(Ha nem így volt, akkor is jól hangzik :D )
Pactolous Pactolous
2009-09-17 12:20
Ha nem nekem kell fizetni és én fogyaszthatom el (na jó Veled együtt) akkor bármikor :D
Conquistador Conquistador
2009-09-17 00:35
én is felajánlom a segítségem, reménykedve h nem kéred. :D max. sörtermékek szállítmányozásában és elfogyasztásában.
Pactolous Pactolous
2009-09-16 12:17
Igen, tudsz: még kéne 45 oldal :)
Adri Adri
2009-09-16 10:05
Szórakoztató:).Legalább van min derülni olyan kevésbé humoros dolgok írásán is mint egy szakdolgozat.Emlékszem, engem anno a komplex tételek ihlettek meg...lehet hogy írok is róla egy rövid szösszenetet.
Amúgy meg kitartást!Amíg ilyen derűvel tudod felfogni nincs gond, aztán jön a második fázis, az ideges, mindenkivel kiabálós.:)(Amúgy ha tudok segíteni nyugodtan szólj!)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!