Dolgozott a Scooter olló (Scooter - J'adore Hardcore maxi)

Írta Pactolous Dátum 2009-08-18 16:15 Hozzászólás 25 Olvasta 4490 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Októberben új album, ezért ildomos beharangozni már jó előre. Mi más felelhetne meg e célnak, mint egy ütős maxi? Ütős? Inkább pofán csapós!

A Scooter-rajongók egy ideje már hozzászokhattak, hogy kedvenc zenekaruk már nem a régi. Sem erőben, sem minőségben nem tudják hozni azt a színvonalat, amit régen. J'adore Hardcore. Furcsa cím. Under The Radar Over The Top. Ez is. Talán valami újra elindult? Aki a kislemez megjelenése előtt már belehallgatott a sample-kbe, az már rájött, hogy igen, csak lefelé.

Nincs túl sok baj ezzel a számmal, már ha a plagizálás fogalmát tágan értelmezzük. Azt már fel sem vesszük, hogy ez a 3 srác kb. 1996 óta egy önálló megmozdulásra nem képes (ha mégis, akkor elsikkad a rengeteg nyúlás mellett). Ahhoz is jobb hozzászokni, hogy a Scooter mindg lopott másoktól. Lehetne finomítani ezt a tényt, de minek. Amit viszont most műveltek már nekem arcpirító. Én 13 éves koromban kinőttem abból, hogy mások dallamát lekottáztam és elmentettem, mint saját számot a Melody Assistant programban, de úgy látszik másoknak még megvan ez a szenvedélyük.

De ne beszéljünk rébuszokban, jöjjenek a tények! A J'adore Hardcore 5 ismert számból "építkezik". Ez első hallásra mindjárt ki is derül, de mellékelek egy videót is könnyítésképp.


A fődallam a Planet Funk Chase the Sun című számából van (2001-ből), "töpölés" utáni masszív szintirész egy új dalból lett kivágva (The Pitcher - I Just Can't Stop), H.P. szövegének első 2 sorát a Tat & Zat - Proud to be Loud nótájából emelték át, a verzék alatti szintilihegés az Activator - Lullaby-ából származik, maga az ötlet, hogy a Chase the Sun dallama "töp-töpölősen" hangozzék, Mickie Krause - DÜP DÜP számából jött. Kínos? Az. És ezt ne magyarázza nekem senki azzal, hogy a Scooter remixcsapat, mert a feldolgozás és a lopás két különböző dolog.

Próbáljunk meg eltekinteni ezektől (nehezen fog menni), és tekintsünk az új dalra úgy, mintha nem hallottuk volna az eredetieket (bevallom őszintén, én is csak a Chase the Sun-t ismerem).

Radio edit - Lendületes, jól hangszerelt, ütős hardstyle bulinóta. A "tüp-tüp" már kezd a HPV (high pitched voice) szintjére lesüllyedni, azaz rendkívül unalmas és agyonhasznált, de még elmegy. Az auto-tune-olt vokáltémák is jól vannak elhelyezve, és a szekvenciák is kellemesek. Viszont az elmúlt évek terméséhez képest nincs sok újdonság. (Az extended mixet most nem részletezem, ugyanaz, mint a rádió verzió, csak hosszabb)

The 'Melbourne' Club Mix - A szokásos klub verzió, vokál nélkül, csak egy dallamra koncentrálva. Zúzós, akárcsak az eddigiek. A kiállásnál van egy érdekes monológ, szerintem ez is máshonnan került ide, de bizonyítékaim nincsenek, így haladjunk tovább.

Megastylez edit/Remix - Végre! Más csapat verziója is felkerült a korongra. Kár, hogy ilyen minőségben. Egyszerűen borzalmas. Igénytelen dance darab, ráadásul megváltoztatott dallammal, aminek köze sincs az eredetihez. Egy jó ötlet van benne, mégpedig az, ahogy H.P. és a közönség vokálját a gyerekes melódiához igazítják, de amúgy még a húgom is jobbat komponál ennél. Sajnos ide jutott a könnyed dance zene.

Dushbag - Elérkeztünk a B-oldalas számhoz. Hatalmas meglepetés! Hosszú idő óta az első. Igazi oldschool Scooter-nosztalgia. Sokan hiányolták a lábdobot, én viszont örültem, hogy chill-es maradt a dal. És Rick úgy tűnik megtalálta a zongoráját. Nagyon örülnék, ha ezen a vonalon maradnának. A korrektség viszont megkívánja, hogy megemlítsem: a dallam kicsit hasonlít egy régebbi Scooter dalra, a Well Done, Peter!-re, de nem vészes.

Foglalkozzunk a külsőségekkel is egy kicsit: a borító hasonlatos a remixekhez. Paintben különbet csinál az unokaöcsém. Egy kiszürkített fotó, egy rózsaszín font és már kész is a borító? Szégyen. A klip - bár nem ennyire szánalmas - ugyanígy alulmúlta várakozásaimat. Semmi sztori, csak véletlenszerű képek H.P.-ről, táncosokról és koncertfelvételekről (amiken épphogy feltűnik a másik két tag, Rick és Michael).

Említettem, hogy egy kicsit felejtsük el a plágiumot, de most az értékelésnél jusson eszünkbe gyorsan. Amúgy sem lenne nagy dobás ez a maxi, hiszen ugyanazok a bejáratott klisék szólnak most is, mint eddig, de a copy/paste megoldások még lejjebb húzzák, az amúgy is padlón lévő számot. Nagyon nagyot kell domborítania az együttesnek a nagylemezén, hogy ezeket elfelejtsük (mondjuk úgy 13 teljesen új, saját, kidolgozott, igényes dal meg is felelne). Ha ez nem jön össze (ami sajnos valószínű), akkor a mi részünkről az elfogadás marad az egyetlen választás. Ugyanis minden negatívum ellenére kár lenne megválni a Scootertől.
A "J'adore Hardcore" klipje


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2009-10-30 10:11
Már dolgozunk az ügyön, de köszi a témát! :) Én a magam részéről mindkét rádiót szeretem, főleg kocsiban hallgatni, ha nincs nálam CD. Mélységesen felháborít ami velük történt, függetlenül attól, hogy milyen minőségű és mennyi zenét játszanak. A döntés maga, igazságtalan.

Amúgy amióta a Roxy elkorcsosult, egy jó, igényes, elektronikus zenét játszó rádiót sem ismerek. Ajánlom, hogy kacsintgass a netes rádiók felé.
Jony.d Jony.d
2009-10-30 09:02

Na dobok fel témát, ha nem ad senki
Huh, valószínűleg beszüntetik a két ismert
rádiót, de nemis baj
Mit szóltok ehhez?
A Sláger, nem játszik kb. 20 számtól többet (mint ahogy a H.-s fórumon is elhangzott ilyesmi), pedig régen ő is sokkal jobb volt, egyébként imádom a régi zenét!
Viszont nem adják le azt se mindet, ami megvan nekik
?

A Danubiusról nem is beszélve, 1 éven belül 1 szer ha be van kicsit kapcsolva
Néha megy rajta dance, disco, viszont más is
Nyilván extraszupermegasztár-os lágy dalok, meg r&b retkek, nem tudom újabban mit adott

Ismertek jelenleg üzemelő techno rádiót?
Netán vmi bűvös hZ en, amire még nem vettem rá, bár nem esélyes ebben az országban :(
Pactolous Pactolous
2009-10-16 21:15
Mindenféleképpen, a Scooter-t lassan már 10 éve hallgatom, és mindig tudok róluk írni, és fogok is, ha lesz miről :)
PetiX PetiX
2009-10-16 20:57
tutira fog ^^
Jony.d Jony.d
2009-10-16 19:50


A 2008 szept. 1 -eire értem
Tuti ez az, amit a német Viván is adtak
Michael-ék áthangolták egy "kicsit" a bassline-t, ez lehet az, amit mondtatok, hogy már régóta használják, nem véletlenül : )
Ezt csak úgy hívom, hogy szuperbasszus :)
Még mindig jó, de lehetne új hangokkal is kísérletezni

Majd írsz még cikket róluk?
Pactolous Pactolous
2009-10-14 22:18
Szégyen, de így nem tudom melyik berlini koncertről beszélsz :) Mindenesetre persze, sokszor lehet hallani, ahogy Rick rájátszik az albumverziókra (Encore-n pl. egész sokszor), de azért néha ő is belelendül :)
Jony.d Jony.d
2009-10-14 20:55

Viszont pl. a Berlini partyn élőben ment, mivel
a hangszerelés is más volt és látszódott, ahogy
Ricky-ék billentyűznek
Jó koncert volt igaz? :)

(Mondjuk a képernyő másik végéről meg marhára)
Pactolous Pactolous
2009-10-13 18:32
Nem tudom, hogy egy élő koncerten mennyire nyúlnak a szintihez, még nem volt szerencsém egyiken sem ott lenni, de az biztos, hogy a kiadványokon ritkán lehet az albumverziótól elütő hangokat hallani (persze lehet, de ritkán). A 99-es fellépések a jók Axel-lel, no ő úgy csapkodta a billentyűket, hogy ha azt tényleg kihangosították volna, elég absztrakt hangzása lett volna a daloknak :)
Jony.d Jony.d
2009-10-13 17:44


Igen?
Már ők se mindig szintiről nyomják?
Egyébként néhány alkalom még belefér
Pactolous Pactolous
2009-10-13 17:16
Én viszont remélem, hogy ez csak poén :) Régi koncerteknek én is örülnék, akkor még talán nem volt annyi playback (lásd. pl. a Rough and Tough and Dangerous-on a Rebel Yell élőben).
Jony.d Jony.d
2009-10-13 15:19
http://www.einslive.de/comedy/tony_ferienspecial/mp3/tony_mono_sommerhits_scooter_vs_lambada_150709.mp3

Bocsi, túl hosszú volt és pontot tett ki
Ez amúgy egy rádió-műsor them-je volt
Jony.d Jony.d
2009-10-13 15:15

http://www.einslive.de/comedy/tony_feriens...bada_150709.mp3
Remélem, nemcsak poén!
Jony.d Jony.d
2009-10-13 15:12Jó lenne, ha hivatalosan pl. bónuszként koncerteket is adnának ki :)
Régebbieket inkább, akkor nyomták csak a Klasszikusokat... Más volt
Igen, "Old Skool" fanba tartozok, akik a régebbit jobban kedvelték, de idefigyeljetek: csoda, hogy még zenélnek, ilyen "slágergyáros" világban és ahol sok előadó tűnik el (érdekes módon)


Azért néhány számot zúzósra csináltak
Nem tudom hallottatok e egy új sample-jükről
(máris ezen ügyködnek)

Latinos, de király!


Hajrá
Switch off the lights!
Pactolous Pactolous
2009-09-28 19:47
No igen, az eredetiek többségét én is kedvelem :) Valerie Dore, Billy Idol, Supertramp, KLF... Meg amik most kerülnek feldolgozásra, Krezip, Within Temptation... óó jee :) Na majd kiderül :)
Csabika Csabika
2009-09-28 19:41
Jó érzés, hogy van közös gondolatunk! :) Igen, mint aki kezdetektől Scooter rajongó, én is ezt tapasztalom. Szerintem a folytonos DJ (Jelen esetben Májkül) cserélgetések okozzák az albumok plusz sikerét illetve negatív lehúzását. Visszagondolva Ferris óta nekem Jay stílsa jött be, de azt is figyelembe kell venni, hogy mivel a DJ dolga adott, így a már létező, minket körülvevő nyersanyagból tudnak gazdálkodni, ami jelen esetben lehet, hogy a tömeg gyártott elektronikus zenét jelenti... Mind1, én mindig azt mondom, hogy egyre jobban érzek egy kicsi visszatérést, és háááátha majd visszakapjuk a régi Scootert! :)

Am a Scooternek köszönhetem, hogy pl a Rebel Yell óta sokat hallgatom Billy Idolt, és ez inkább pozitívum :) valamint még sorolhatnám, hogy mennyi régi vagy korosztálybeli előadó neveszenéjét ismertem a Scooter jóvoltából, persze biztos csak azért vagyok ilyen elfogult, mert még mindig Őket szeretem.
Pactolous Pactolous
2009-09-28 18:48
Igazad van Csabika! Én azok közé tartozom, akik már gyerekkoruk óta Scooter-t hallgatnak, legtöbb daluk olyan hangulatokat idéznek elő bennem, hogy hajjajj. És igen, nemrég jöttem rá, hogy igazából ritka volt azoknak a daloknak a száma, amiket ők készítettek 100%-ban, és ez valahol elszomorító számomra. Viszont igaz az is, hogy a Scooter mindig valami többletet adott ezekhez, nem hiába maradtak fenn 94 óta. A mostani album teaser-jei azonban nekem csalódást jelentenek, mert jó, egye-fene, dolgozzanak föl, nem bánom, megszokom: de hol az az igényesség ami régen jellemezte őket (nem hangzásra, hanem a dalok kidolgozására értem). Ezt hiányolom én elsősorban. No de majd bővebben a lemez megjelenésekor :)
Csabika Csabika
2009-09-28 18:35
Igen, ez nézőpont kérdése, hogy ki mit gondol a Scooterről. Ha valaki a kezdetek óta hallgatja és ismeri őket, nem tűnik fel Az, hogy ismerős dallamok csendülnek fel (remixeléssel kezdték). Nekem, sajnos azt kell, hogy mondjam természetesen a First Chapter jobban bejött, de minden egyes zenéjükben megvolt az a jó kis Scooteres érzés.

Valamint válaszolva a sok ,talán csak rosszindulatból született ,,na megint másolnak lopnak..." véleményekre; Előadok tucatjai csinálják ezt, csak sokan felkapott témának tekintik Ezt a Scooter tükrében, én meglepődöm azon, hogy az emberek csak most veszik észre, hogy nem 100%ban saját zenét adnak ki, de amit csinálnak, az valahol mindig sikereket ér el, és mivel a rajongók nagy része elégedett, akkor hol itt a probléma?! Nem mindenkinek akarnak zenét gyártani. PErsze ez pedig az Én személyes véleményem! :D Wikceeed!
Pactolous Pactolous
2009-09-13 23:26
Tudod, ez egy szubjektív írás a részemről, ez az én véleményem, és az, hogy sokan vannak így ezzel, valamit jelent. Attól, hogy valami elektronikus, az nem azt jelenti, hogy akkor lustuljunk el és ne dolgozzunk a dalokon. Nézd csak meg a trance műfaj slágereit: egytől-egyik igényes, önálló munkák. Sajnos az is az én bajom, hogy vájtfülű vagyok (nem fehérfülű :)), és kihallom a hasonló dallamokat. Én kérek elnézést, hogy ez engem zavar. Számomra a remix pedig azt jelenti, hogy más dalát feldolgozom, nem átemelem, és saját név alatt kiadom. Azt viszont, hogy a DÜP DÜP nem hasonlít a J'adore-ra... hát ez bocsáss meg hülyeség, bárki kihallja belőle. Ja, és ez nem hisztéria, hanem jogos felháborodás, szerintem. De mint mondottam, ez az ÉN véleményem.
Gergõ Gergõ
2009-09-13 22:03
Akkora gizdaság ez a kiszemezgetése a létező valamennyi elektronikus zeneszámnak, hogy a J'adore miből lett összerakva. Tudjátok azért elektromos, mert rahedli előre gyártott, meg bevett fogás, és hangszer/hangzás van benne! Vannak akik teljesen beleőrültek, de ez a kis cikk sincs nagyon messze tőle: nem érzi senki röhejesnek "püff"-önként és 'tiptirip'-enként megnevezni a forrásokat? Én már csak azért is, mert valamennyi említett dal közül egyben véltem csupán fölfedezni hasonlóságot... A DÜP DÜP meg egy meleg fos, ÉS semmi köze a J'adore-hoz, csak így mellesleg...

És de, nyugodtan lehet mondani, hogy "de a Scooter remix banda", mert minden forrást feltüntetnek a lemezek füzetkéin, márpedig innentől ezt nem lehet le lopásozni.

Komolyan mondom, csúcsröhej a hisztéria ami az új szám körül kavarog!
Pactolous Pactolous
2009-08-30 19:53
Köszönöm az infót! Akkor jól gondoltam, hogy az sem saját. Pff...
djk djk
2009-08-30 17:22
Én már nem lepődöm meg semmin. Az irományhoz annyival kiegészíteném, hogy a The 'Melbourne' Club Mix-ben halható szöveg kisebb átalakítással halható a "Pradera - 10 Words" 2009es számában.
PetiX PetiX
2009-08-19 06:12
ja, azért csak a teljesség kedvéért ez a maxi is be fog kerülni a gyűjteménybe ^^
PetiX PetiX
2009-08-19 06:11
igen a régiek nagyon jók, ezért is szerettem nagyon. jó volt a dallam, a ritmus, meg h.p. kiabálásai, mondjuk az még mindig jó =)

"sima trance" ^^

J-trance: capsule, perfume, aira mitsuki, saori@destiny, meg és M.O.V.E (a jelenlegi kedvencem)
csak egy pár, bár van köztük J-electro pop is ^^
Pactolous Pactolous
2009-08-18 22:42
Nem vesztettél sokat :) Én meg amióta rászoktam a sima trance-re... nos én azóta is hallgatom őket, leszokni nem tudok róluk, csak már nagyon-nagyon vicsorgok az ilyen megoldásoktól. Coldwater Canyon? 96-ból, a Wicked-ről? Na AZ üt! :D
PetiX PetiX
2009-08-18 22:39
igazából nekem már az előző album is túl átlagos volt, de mióta J-trance fan lettem csak akkor hallok scooter számot ha a randomizer berakja a véletlen listába ^^
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!