Felirat vs. Szinkron

Írta Conquistador Dátum 2009-03-24 21:04 Hozzászólás 2 Olvasta 1915 | Rovat: Elmélkedések »

A szélessávú internet rendkívül gyors hazai terjedése rengeteg jogi kérdést vet fel. Ennek nagyon nagy hányadát a letöltések teszik ki. Ebbe tartozik bele a film, valamint a sorozat, amihez szorosan kapcsolódik rövid írásom témája a 'felirat-ügy'.

A probléma nem új keletű, de igencsak gyűrűzik. Tavaly június óta tudjuk, hogy immáron nem csak az aktuális film letöltése tilos (igazából csak a megosztása), de a film fordításának feliratként való elkészítése is törvényellenes! 2008. június 20-án az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) kiadott egy közleményt, miszerint a filmalkotás forgatókönyve, és az abban szereplő dialógusok szerzői jog védelme alatt állnak, és abból fordítás útján feliratot készíteni nem lehet a szerző kifejezett engedélye nélkül. Ezért az ilyen anyagokat tartalmazó oldalakat leállították. /Természetesen warez-gomba mód ugyanúgy jöttek az újabbak/

Ezzel kicsit lecsendesedtek a kedélyek, egészen idén márciusig, mikor ismét érdekes hír látott napvilágot. Miszerint tanúbizonyságot nyerhet a régóta vélt-tudott dolog: a hivatalos magyar szinkron egy nemhivatalos, warez feliratot használt alapanyagként költségcsökkentés végett. Konkrétan a South Park S09E11-ről (9. szezon, 11. része - Pactolous) és annak magyar fordítójáról van szó. A Ginger Kids nevű epizódot a feliratkészítő nem tükörfordította, így annak a Vörhenykórság címet adta (skarlátos helyett), ami ugyanúgy a magyar verzió címét is kapta. Valamint az egész rész tele van teljes mértékű megegyezésekkel a felirattal.

A fordító miután észrevette, hogy az ő munkájáért valaki más kapott busás fizetést, úgy döntött felhagy addigi tevékenységével, mivel jogi úton esélytelen bármilyen szankciót is alkalmazni.

Az illegális tevékenységből keletkező termék jogtalan felhasználása nyílván már nem is illegális..
Hozzászólás
AGA AGA
2009-05-14 11:52
Teljes mértékben egyet értek az előttem szólóval.
Kerestem, de nem találtam logikus magyarázatot a törvényben arra vonatkozólag, hogy miért is varezkategória egy felirat!
Chris Chris
2009-03-25 22:21
"...Drogcsempészet: kit érdekel? - Maffia tevékenységek: sz@rok rá - Korrupció: nem zavar - Film feliratozás: égbekiáltó bűn, elkövetése kötél általi halált von maga után - Brutális emberölés: elenyésző..."

részlet a Magyar Törvényhozás KönyvébőlÜdvözöllek a 21. században, ahol a nagyhalak féltve őrzik tulajdonukat a kisebbektől, emellett a joghézagokat kihasználva büntetlenül kifoszthatják ugyanazokat.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!