Outlander – Ez még nekem is idegen!

Írta Papa Dátum 2009-02-08 21:03 Hozzászólás 0 Olvasta 3980 | Rovat: Kritika »

Persze az előbbi kis 'vicces' mondatocska nem a film hazai címe, csupán csak elöljáróban jelezni akartam hogy körülbelül mi lesz ennek az értékelésnek a vége. Azonban ne szaladjunk ennyire előre az időben, mert még a végén lemaradunk a lottóhúzásról és akkor nem lesz mit visszahoznunk a múltba. Adott egy film, amiben egy idegen (teljes mértékben embernek tűnik) és egy másik idegen (hát... ő inkább amolyan izé, legyen most sárkány), érkezik a 709-es években leledző Norvégiába és elszabadul a mészárlás.

Nos, aki most itt van, az bizonyára tovább olvasott ezután a… mit is mondjak, eredeti, de meglehetősen elborult cselekményvázlat után. Sok filmet láttam már, de ilyen történettel kevés rendelkezett, ezért az előzetes megtekintése után a következőket vontam le magamban: ez talán végre egy eredeti ötlet a filmgyártás futószalagjáról. Oké, nem nagy ötlet, de legalább ritka az ilyen alkotás, mint a fehér Rózsaszín Párduc. A szereplők tekintetében nem kapunk túl nagy neveket, de ez sok esetben nem is gond, ahogy az Outlander-nél sem. Ezeket a szerepeket mások sem játszották volna el jobban, maximum csak több pénzt kértek volna érte. A „címszereplő” Jim Caviezel, akiről szerény személyemnek még halvány filmes emlékei sincsenek és nincs ez másként az egyik vezető mellékszereplő, Jack Huston esetében sem (aki egyébként szerintem tökre hasonlít a Gyűrűk urának Éomerjére, azaz Karl Urbanra, persze csak ha ebben a két hasonlóan öltöző és megegyező hajviselettel rendelkező embernek vannak sminkelve). A rendezői székben Howard McCain, aki szintén egy enigma számomra, de legalább az ő skótosan hangzó neve magyarázatot adhat arra, hogy az egyébként ónorvég nyelven beszélő vikingek egy jó része miért beszéli skót akcentussal az angolt. A filmben ugyanis angolul beszélnek, lévén ez nem egy Mel Gibson alkotás. A produceri teendők egy részét pedig az a Barrie M. Osborn vállalta magára, aki a Gyűrűk urának és még a Mátrix első részének is producere volt. És ez gond! Miért? Máris rátérek

A filmet ugyanis átlengi a Gyűrűk urának szelleme. Elég gyakran. Szinte nincs olyan negyedóra, amiben nem lehetne valami olyasmit felfedezni, amit Mr. Osborn a Gyűrűk urának forgatásáról importáltathatott ebbe a filmbe. Hadd soroljak fel néhányat, a teljesség igénye nélkül. Adott nekünk egy viking, akit Boromirnak hívnak, s ez a név véletlenül a LotR (Lord of the Rings – Gyűrűk ura) világában is egy meghatározó alak neve. Aztán van egy pap, aki a gonosz idegen lény elé megy, hogy a hit erejével legyőzze. Az idegen vörösen izzik, a pap csuhában, kezében egy nagy bot… hm… lásd LotR, amikor Gandalf szembeszáll a Balroggal. Királyi kardot kovácsolnak, mely az egyetlen mely legyőzheti a gonoszt. Lásd Aragorn kardja a LotR-ban. És ennyi legyen is elég, azt hiszem ennyi alapján is egyértelmű hogy bizony kicsit többször köszönnek be a Tolkien által írt remekművekből készített filmek, mint kellene.

Aztán a film egyik általam várt erős pozitívuma, az újdonság, körülbelül negyed óra alatt elveszik, amikor szembesülhetünk a már ezerszer lejátszott csaj kezeli a főszereplő sebeit, és egyetlen pillantás alatt örökre égő szerelem támad fel bennük egymás iránt. Hát igen, ez elég nagy faszság, úgy általában is, de itt most a sebek mikéntje az, ami röhejes. A főhősnek van ugyanis két felszínes vágás az arcocskáján és… ennyi. Az őt kínozni készülő vikingek biztos nem bírják a vékony vércsík látványát ezért gyorsan meg kell gyógyítani! Klisé numero uno! A tipikus „szomorú vagyok-megölték a családom-dugunk?-jah” jelenet legalább kimarad, s ez egy jó pont a forgatókönyvírónak. A film vége azonban az, amire még a legelnézőbb kritikus is azt mondaná hogy kliséhegy. Én azonban nem vagyok ilyen elnéző és kijelentem hogy a film teljes lezárása egy nagy rakás, bűzölgő, rothadó, ezerszer látott, átgondolatlan, bugyuta… KLIÉSHEGY! Azt hittétek hogy azt fogom írni, hogy szar mi? Hát tévedtetek. Jah, míg el nem felejtem, van egy Eric nevű vikingsrác, és persze egy Bjorn sem maradhat ki egy északi emberekről szóló filmből.

[1] [2] [3] (3/1)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!