Max Payne – Egyszemélyes (?) Háború (?)

Írta Papa Dátum 2008-11-28 09:55 Hozzászólás 1 Olvasta 4571 | Rovat: Kritika »
Cimkék: Max, Payne, film

És végre ezt a filmet is sikerült megtekintenem! Nem azért már annyira vártam mint egy messiást, csak mert érdekelt, hogy az egyik kedvenc játékomból mit tudott kihozni egy holivudi csapat. Hát, nem kellett csalódnom, ami sajnos most azt jelenti, hogy én is csatlakozom azokhoz, akik messze nem estek hasra a filmtől (diplomatikusan fogalmazva). Lássuk csak miért, rendben?

Mivel ez is egy játékadaptáció (holivúdban ugye a kreatív és újszerű alkotás már ritka mint a rózsaszín holló), lássuk hogy miből is kellett kiindulnia a derék forgatókönyvíróknak (akik elvileg részt vettek a film elkészítésében, de én kételkedem)! Egy akciójátékról van, amiben a főszereplő Max Payne, egy nyomozó a Nagy Almában (New York). A játék kiindulópontja, hogy Payne feleségét, és csecsemőkorú gyermeküket, brutális módon lemészárolja néhány bedrogozott suhanc. Amikor Max hazaér megtalálja a testeket, és minden a helyszínen lévő gyilkost gondolkodás nélkül kivégez. Ezután, érthetően, megváltozik a személyisége. Próbálja megtalálni azokat, akik azon drog terjesztéséért felelnek, amit a családjának kiirtói használtak. Útja során beépül az olasz maffiába, majd üzletem az orosz maffiával, közben megvádolják azzal hogy megölte a társát, s kiderül még egy vagonnyi összeesküvés. Igen, ez így elég ködös, de hát nem akarok spoilereket gyártani! A lényeg, hogy a történet meglehetősen gyakran vesz eléggé nagy fordulatokat, Max Payne pedig átalakul a halál és a bosszú megfékezhetetlen, kérlelhetetlen angyalává. A játék végére optimista becslések szerint is több mint 500 bűnözővel végez, néhány nap leforgása alatt! Ami elég szép teljesítmény, csak nem épp olyasmi amivel a rendőrök szoktak foglalatoskodni. (egyébként kis szójáték a készítők részéről: Max Payne = Maximum Pain = Maximális Fájdalom)


Tehát adott egy játék, ami tömve van teljesen jogos mészárlással, nomeg egy mindenre elszánt főhőssel! Mit tesznek a filmesek? A korhatárra való besorolás miatt az erőszakból olyan jelentősen lefaragnak, mintha a Fűrész filmeket akarták volna átdolgozni óvodások számára is nézhető szintre! Drága olvasóim, én megszámoltam. Max Payne a film végére 21 emberrel végez, egynek ellövi a térdét, és még kettő másikat leüt. Huh! Micsoda mészárlás, mi! Komolyan mondom, a legújabb Rambo ehhez képest séta parkban! Vagyis… NEM! Nem, nem, nem, nem és még vagy ezerszer nem! Ráadásul a 21 emberből kb 18-at a film utolsó tíz-tizenöt percében nyír ki, így az előtte lévő kb 70 percnél még az Elfújta a szél is durvább! Van egy jelenet, amiben Max egy emberkét próbál vallatással rábírni, hogy… valljon. Ez belekerül néhány komolyabb ütésébe, amiket a csávó orrára, de mindenképp az arcára mér. Az ipse meg egy csepp vért sem veszít! Nem mondom, sokat megadnék ha ilyen remek fogazattal és orrcsonttal rendelkeznék!

De annyit írtam már, hogy Max, meg Payne, hogy itt volna az ideje lerántani a leplet a főszereplőt alakító színészről is. Ő pedig nem más, mint a mostanában egyre felkapottabb Mark Wahlberg. Félreértés ne essék, nincs bajom vele, mert eddig nem láttam volna olyan alakítását ami kritikán aluli lett volna. Most sem teljesít rosszul, próbálja hozni a semmi nem számít csak a bosszú és úgyis halhatatlan vagyok, ti meg mindjárt megdöglötök figurát… csak nem igazán sikerül neki. Nem rossz, de nem elég ahhoz, hogy a játék átvezetőiben látható Max Paynél jobb legyen. És elárulom, a játékban az átvezetők képregényes módon voltak megoldva, szinkronszínészek segítségével. A gyengébbek kedvéért: egy két dimenziós, nem mozgó karakter, és egy szinkronhang lejátssza Mr. Wahlberget a színről! De még így is ő a legértékelhetőbb a filmben. Vagy mondjam inkább azt, hogy a teljesítménye nem múlja alul a film egészét.

[1] [2] [3] (3/1)


Hozzászólás
Tivadar Tivadar
2008-11-29 16:07
Elfogultság papa :), előfordul. Sosem szabad játékos fejjel gondolni egy filmre, mivel a készítőknek meg éppen azokra kell gondolniuk akik azt se tudják mi az a játék és ezek többen vannak. Mivel én kis ideig próbáltam az első részt, nekem a film bejött. "Marky Mark" meg szerintem egyre jobb csak ki ne égjen a sok szereptől. Nagyon okos húzás volt tőle, hogy anno műfajt váltott. A Prison Break szereplő meg igazi meglepetés volt a filmben.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!