All Boom Döm Ping

Írta Pactolous Dátum 2008-08-16 02:20 Hozzászólás 8 Olvasta 15275 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »


Madonna - Hard Candy

Igaz ez nem olyan friss album, lehetett volna már korábban is írni róla, de egy bizonyos hölgyemény, akinek nevét nem írom le - Julinak hívják – nem készült el ígérete ellenére a kritikával, így ezt most átveszem tőle (bocsi, majd kommentben vitázhatsz velem :)). Ha azt mondanám, hogy ez az egyik legambivalensebb érzelmeket kiváltó album egész életem során, akkor sem járnék közel az igazsághoz. A poptörténelem egyik legkiválóbb alakja, az örök ifjú (egyesek legalábbis ezt mondják), „ikonina”, Madonna most R’n’B-ben próbálkozik, olyan neves emberekkel, mint Timbaland és Justin Timberlake. Hmm…

Ha a saját ízlésemnek megfelelően, korábbi albumait figyelembe véve bírálom el ezt a Keménycukrot, akkor bizony eléggé húzom a számat. Ha úgy nézem, hogy a divatot is hozzáveszem, az örökös megújulási szándékot és, hogy meg is kell felelni a mai fiataloknak, akkor egész korrekt. Nem tudom, hogy mit írjak, az lesz a legjobb, ha a saját véleményemmel kezdem, de hozzáteszem figyelmeztetésül: erősen szubjektív, ha valaki vitázna velem ezzel kapcsolatban, akkor állok elébe, kommentre fel!

Bárki bármit is mond, Madonna mindig is az adott korszak divatját követte: kezdődött a laza 80-as évekbeli diszkómuzsikával (Material Girl, Like a Virgin), aztán jött a 90-es évek elejére jellemző soft-disco (Vogue, Erotica), utána elektronikus prüttyögés (Music, American Life), most pedig dance és R’n’B. Nincs ezzel semmi baj, tág az én tűréshatárom, ha igényesen vannak kimunkálva a dalok, és a szövegek, akkor én bármit őszinte lelkesedéssel fogadok. De ami a Confessions on a Dancefloor óta történik (drasztikus egyszerűsödés és kommerszesedés) az nekem picit sok. A Confessions… dalait egyedül a turnénak sikerült feljavítania, most viszont tanácstalan vagyok. Menjünk végig a dalokon, és megindoklom miért érzek úgy, ahogy.

Candy Shop - Kattogó dobok, egyszerű megoldások (tipikus „árembí”). A refrén érdekesen szaggatott, de ez még kevés az üdvösséghez, szóval a kezdés nem valami erős.

4 Minutes - Az első sláger. Itt hadd jegyezzem meg, hogy ez a szájlemez-szkreccselés, ez a „piki-piki” hihetetlenül irritál engem. Mindegy, Justin és Madonna kitesznek magukért, Justin se vette túl nyávogósra a figurát, jók a trombiták, döngetnek a basszusok: korrekt. Csak ilyenkor jut eszembe a Frozen, a Secret vagy a Rain.

Give It 2 Me - Kövezzen meg ezer Madonna-rajongó, de ez a dal BOTRÁNYOS. Ritka az amikor első alkalommal felugrok együltő helyemből, égig érő hajjal, fogakat csikorgatva: no itt megtörtént. Mulatós-sramli jellegű dallamvezetés, igénytelen megoldások tömkelege, óvodás színvonalat alulról súroló dalszöveg, és a klip is elég gázos. Nem is pazarlok rá több karaktert: az album egyik mélypontja (sajnos van még egy).

Heartbeat - Sablonos, de a dalhoz illő kezdéssel (szívverés, nofene). Itt volt az első alkalom, hogy pozitív érzések halmoztak el: Madonna hangja lágyan simul a dallamokra, semmi fölösleges, oda nem illő effekt. Bár ez sem egy bonyolult nóta, de határozottan kellemes. Ami még ennél is jobb, a következő nóta.

Miles Away - Végre akusztikus gitárok, teljesen befogadható dobok, kiváló vokálok, énekek, dallamok. Ilyen egy igényesen kidolgozott R’n’B dal.

She’s Not Me - „Jó” kis MIDI tapsokkal és brummogó basszusokkal indul; kis Boney M-érzés lengi be a dalt. Szóval kissé vén és semmitmondó megoldások jellemzik a számot, talán retrónak szánták, de ahhoz lesz jobb nóta is.

Incredible
– engem ez a dal is nagyon irritál: idegesítő, unalmas, monoton, hosszú. Csak azért nem akarom tovább szidni, mert végül is egyedi, hasonlót még nem hallottam, csak nekem nem jön be (nagyon nem).

Beat Goes On - A Kanye West-tel közösen előadott dal is régiesebb hangulatú, könnyen megjegyezhető refrénnel (hehe), nagyon egyszerű szövegekkel.

Dance 2night - Justin papa megint tiszteletét teszi, de ezt a nótát még ő sem tudja tönkretenni. Igaz szövegekről jobb nem is beszélni, de 2008-ban így feléleszteni a 80-as éveket már nagy művészet. Nekem csak emiatt tetszik, hangulatilag kiemelkedő.

Spanish Lesson - Itt az újabb vasmacska, ami lehúzza az egész albumot. Emlékeztek még a La Isla Bonita-ra? Agyonjátszott sláger, mégis egy poptörténelmi mérföldkő. Na ez a dal nem lesz, az biztos, sőt, a Bonita után ez csak egy kis szórakozásnak felel meg. Igénytelen darab, sajnálom, hogy a gitáros erre pazarolta a húrjait.

Devil Wouldn’t Recognize You - És most akkor újra fényezés: képzeljük el, hogy az eddigi dalok egy olyan ívet rajzoltak le, ami alulról indul, onnan egy pillanatra nagyon lemegy a mélybe, kicsit feljön, majd megint le a pokolba, most pedig felrepülünk a mennybe. Pedig ez is R’n’B, mégis, hihetetlenül kidolgozott, csodásan felépített dal. Miért is? Lássuk mik szerepelnek benne: zongora (sima és elektronikus is), gitár, kórus (!), csodás dallamok, isteni refrén és kitűnő szövegek. Tipikus olyan dal, amitől libabőrözik a hátam a gyönyörtől. Ó, ha így záródott volna a lemez, bár igaz, az utolsó szám nem sok vizet zavar.

Voices - Justin többszólamú vokáljával indít és utána már nem sok változatosságot mutat. Végig szól egy dob, ami betorzít, a magasokba berecseg a basszus, ezáltal rendkívül idegesítővé teszi az egész dalt. Pedig a dallam kellemes, vonósok is helyet kaptak, a szöveg is korrekt. Kár, hogy így elrontották, olyan demo felvétel jellege van az egésznek, zárásnak pedig elég gyenge.

Ez volt a szubjektív vélemény. Sajnos végig Madonna előző munkásságához hasonlítom magamban ezt a lemezt, ami nem tesz jót neki. Nekem a Ray of Light-Music-American Life albumtrió tetszik a legjobban, az a korszak ahol Madonna nem átallott egy szál gitárral leülni és énekelni. Ahol zenei újdonságok és szokatlanságok is voltak. Ahol még a klipeket is érdemes volt megnézni (Frozen!!!). Most az egyszerűsödés, a tömegnek való megfelelés korszakát éli a hölgy, és ez sikerült is neki, a fiatalabbaknak tetszeni is fog a darab. Én viszont húzom a számat, és reménykedem, hogy a turné itt is segít elfogadtatni a dalokat. És abban is bízok, hogy eljön Madonnának az örömzenélős korszaka, ahol már tényleg igényes művek fognak születni. Félreértés ne essék, bár az R’n’B stílus távol áll tőlem, Timbaland bebizonyította párszor, hogy ő ennek tud mestere lenni (Apologize, Say It Right). Ha mindegyik nóta legalább ilyen kaliberű lett volna, tojtam volna arra, hogy milyen stílusban íródtak meg. Nem így lett. Nem lett a legjobb albuma Madonnának, nem estem hanyatt tőle, néha pont ellenkezőleg, de hát ez van. Viszont a rajongóktól elnézést kérek, ha az érzelmeikbe gázoltam, értelmes vitákra hajlandó vagyok ez ügyben.


Nem elrettentésül szánom, de ez a legfrissebb klip: Give It 2 Me

[1] [2] [3] [4] [5] (5/3)


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2008-09-29 17:20
Én is szeretem az építő jellegű kritikát, akkor miért nem azt írsz Te is? Mi nem tetszett? Mivel nem értesz egyet? Sosem mondtam h szakértője vagyok ennek-annak, csak a véleményemet írtam le, előfordulhat, h ez nem egyezik a tiéddel, sőt ezek után már szinte biztos :)
pölö pölö
2008-09-29 16:00
Mondjuk én csipem az épitö jellegü kritikát, de amit te Shah-rol irsz az valami trágya....Nem tom hogy ki vagy, de az tuti, hogy gözöd sincs a trance zenéröl.A többi mainstream vonalat lehet hogy érted, de szerintem a trance zenét ne eröltesd.
Pebble Pebble
2008-08-24 22:48
Én szeretem Madonnát, de ez az album tényleg kissé silány lett. Mondjuk... A Give it 2 me nekem tetszett :)
A Miles away-re nekem azonnal a Love profusion ugrott be, ugyanolyan a hangzása, és Pactolous majd tudományosan is leírja, hogy még miben hasonlítanak ;)
Az meg, hogy Madonna ment a mainstream után, vagy ő teremtette meg, azt majd eldöntik a még tudományosabbak :P
Projeckt Projeckt
2008-08-21 23:41
Solarstone: Anno a Seven Cities-zel és a Conjure One - Center Of The Sun remixükkel picit magasra tették a mércét. Természetesen nem azt várom, hogy ne lépjenek tovább, de picit ez az előadói album várttól visszafogottabb. Vannak chilles és club zenék is rajta, de vhogy az összhatás nem az igazi. A 4ever viszont nagyon jól kidolgozott dalocska lett. (Lehet h közrejátszik a már említett Seven Cities hatás...)

Sunlounger: Valószínűleg senki nem gondolta, h Dj Shah 2 hónap különbséggel jelentet meg előadói albumot, még ha nem is ugyanazon a néven.
Picit még sztm kellett volna várnia ezzel az albummal, még "csapkodnak a Songbook hullámai" is. Ettől függetlenül a tőle megszokott hangzás nem maradt el, újításokkal is sikerült előrukkolni (kiemelném a duettet)
Szép lassan majd befutonak a slágerecskék - lásd. Mediterranean Flower, Lost
Még nekem is picit zavaró a dance mixek hosszúság illetve h minden szám végén van 1percnyi levezetés. Sztm nem kellene ennyire hosszúra nyújtani a számokat egy előadói albumon v csinálta volna mixelt formában ...
Nem rossz album, majd beérik még ! :)

Oceanlab: Szándékosan hagytam a végére. Bátran kijelenthetem, h számomra a Sirens of the sea a nyár egyik legjobb albuma. Nem véletlenül a nyár legnagyobb slágerével: Miracle.
Zseniálisra sikerült a kiadvány, szinte kivétel nélkül első hallásra sláger az összes track.
Hatalmas előny a változatos tempó
Első ránézésre, hallgatás előtt, picit féltem, h nyomasztó lesz, h minden számban Justine Suissa énekel. De a vége nem lett csalódás, sikerült változatossá tenni mind a 13 számot.
Számomra, ahogy már említettem a nyár legjobb albuma (Mondanám, h az év legjobbja, de ott volt Armin Van Buuren - Imagine-je :P)

a másik két album, ahogy mondani szoktam: nem az én műfajom. Bár Andy McKee produkciója eléggé felkeltett a figyelmemet (Pactolous, esetleg felkérjük a következő remixünkhöz ??? :D)
Anita Anita
2008-08-17 14:23
ööö igen :) vaaaaaaaagy... meditálni mondjuk :)
Pactolous Pactolous
2008-08-17 13:27
Hímezni szeretnél alatta nem? Jajj már megint a kétértelműség :D
Anita Anita
2008-08-17 01:21
Art of Motion-t akarom, most. Nem mondom h mihez lenne tökéletes aláfestő zene, aki akar úgyis rájön ;)
PetiX PetiX
2008-08-16 11:52
a trance-k teccenek ^^
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!