All Boom Döm Ping

Írta Pactolous Dátum 2008-08-16 02:20 Hozzászólás 8 Olvasta 15274 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Rendhagyó módon most egyszerre 5 albumról is értekezni fogok, ebből 3 a trance világából, 2 pedig a pop mezejéről érkezett hozzám. Mivel nem akarom nagyon terjengősre fogni a dolgot, ezért csak címszavakban említeném meg az előadókat itt a bevezetőben: Sunlounger, Oceanlab, Madonna, Solarstone és Andy McKee.

Sunlounger - Sunny Tales

Olvasóink közül talán egyeseknek ismerősen csenghet ez a név, ők olvasták a DJ Shah albumáról szóló cikkemet (vagy alapból ismerik), ugyanis ott említettem meg, hogy ez a formáció tulajdonképpen megegyezik a német úriemberrel. Sok különbség nincsen a saját maga által és a Sunlounger által képviselt zenei világ között, de talán ez utóbbi sokkal nyáriasabb, tengerparti „beach” hangulatot áraszt. 2006-ban mutatkozott be ez a produkció a hipermegagiga sláger White Sand című dallal. Tavaly nyáron jelent meg az előadói album is Another Day on the Terrace címmel, ami szintén bővelkedett jobbnál jobb nótákkal (Crawling, Aguas Blancas, stb), és a „pálmafás”, igazi, hamisítatlan strand hangulatot csont nélkül hozta. Most, egy évvel később lássuk, hogyan sikerült a legelső album magas mércéjének megfelelni.
Hasonlóan a tavalyi, és a DJ Shah albumhoz, ez is 2 CD-n terpeszkedik, egyiken a lassú, nyugodt, chillout, a másikon pedig a lábdobos, dance változatokkal. A különbség csak annyi, hogy míg a tavalyi lemezen egybe voltak úsztatva a számok, megszakítások nélkül meg lehetett hallgatni őket, itt már mindegyik szépen, külön van választva. Véleményem szerint jobb lett volna, ha marad a bevált formula, de így sem rossz. Ami pedig abszolút változás, hogy a dance változatok hosszabbított verzióban kerültek fel, ezek a dalok átlag 7-8 percesek, DJ-knek keverésekhez tökéletesek, albumra viszont szerintem nem volt jó választás. Őszintén szólva eléggé bekókadtam néha hallgatás közben, annyira unalmas volt egyes dalok be- és levezetése. Pedig szoktam ilyen hosszúakat hallgatni, sőt, én magam is állandóan túlfeszítem a határokat a hosszt illetően, de szerintem albumra nyugodtan lehetett volna rövidítetteket rakni.

Akkor még egy vallomás, először - pont a fentebb említettek miatt - kis csalódás fogott el. Végig az volt az érzésem, hogy a tavalyi klasszisokkal jobb volt, és ez csak egy erőltetett, lagymatag folytatás. Erős kezdés volt, aztán langyos középrész, és az utolsó pár számra újból felébredtem (különösen az utolsóra, persze, hogy az volt a legrövidebb). Azzal is bajom volt, hogy volt egy-két dal ami kilógott, mint Sunlounger nem illett a képbe. Tudniillik számomra ennek a formációnak az ismertetőjegye a tengerparti hangulat, az egzotikus gitárok, és a finom dallamok. Itt egyből volt három is, ami ennek alig felelt meg (Shah albumra tökéletesen passzoltak volna) Aztán a chillout verziókat hallgattam meg, és sokat változott a véleményem. Rájöttem, hogy pont azon siránkoztam, hogy végre vannak újítások, nem csak a szokásos klisék mennek végig egyhuzamban. Ahol meg a fílinget hiányoltam, az a nyugisabb CD-n ott volt. Ettől persze még ugyanúgy unalmas a dalok eleje és vége, de a dallamokat már sokkal jobban elkaptam.

Mit lehet mondani végezetül? A dalok most is nagyon kidolgozottak, mesteriek, ebben a kategóriában mindenféleképpen a csúcsot képviselik. Az biztos, hogy nem lesz erről a lemezről egy újabb White Sand, nehezen képzelek el egy ahhoz hasonló klubhimnuszt, de talán nem is szükséges. Fülsimogató, lélekmelengető album, ha egyszer lesz egy faházikóm a tenger közelében, ott ahol fehér a homok, nincsenek cápák, a pálmafák adják a hűvöst, és ahol a naplemente narancssárgára festi az egyébként kék vizet, oda fogom vinni ezt és a tavalyi Sunlounger lemezt. Na, valaki nem akar meghívni egy ilyen helyre?

Egy kis ízelítő: Mediterranean Flower (Dance változat)

[1] [2] [3] [4] [5] (5/1)


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2008-09-29 17:20
Én is szeretem az építő jellegű kritikát, akkor miért nem azt írsz Te is? Mi nem tetszett? Mivel nem értesz egyet? Sosem mondtam h szakértője vagyok ennek-annak, csak a véleményemet írtam le, előfordulhat, h ez nem egyezik a tiéddel, sőt ezek után már szinte biztos :)
pölö pölö
2008-09-29 16:00
Mondjuk én csipem az épitö jellegü kritikát, de amit te Shah-rol irsz az valami trágya....Nem tom hogy ki vagy, de az tuti, hogy gözöd sincs a trance zenéröl.A többi mainstream vonalat lehet hogy érted, de szerintem a trance zenét ne eröltesd.
Pebble Pebble
2008-08-24 22:48
Én szeretem Madonnát, de ez az album tényleg kissé silány lett. Mondjuk... A Give it 2 me nekem tetszett :)
A Miles away-re nekem azonnal a Love profusion ugrott be, ugyanolyan a hangzása, és Pactolous majd tudományosan is leírja, hogy még miben hasonlítanak ;)
Az meg, hogy Madonna ment a mainstream után, vagy ő teremtette meg, azt majd eldöntik a még tudományosabbak :P
Projeckt Projeckt
2008-08-21 23:41
Solarstone: Anno a Seven Cities-zel és a Conjure One - Center Of The Sun remixükkel picit magasra tették a mércét. Természetesen nem azt várom, hogy ne lépjenek tovább, de picit ez az előadói album várttól visszafogottabb. Vannak chilles és club zenék is rajta, de vhogy az összhatás nem az igazi. A 4ever viszont nagyon jól kidolgozott dalocska lett. (Lehet h közrejátszik a már említett Seven Cities hatás...)

Sunlounger: Valószínűleg senki nem gondolta, h Dj Shah 2 hónap különbséggel jelentet meg előadói albumot, még ha nem is ugyanazon a néven.
Picit még sztm kellett volna várnia ezzel az albummal, még "csapkodnak a Songbook hullámai" is. Ettől függetlenül a tőle megszokott hangzás nem maradt el, újításokkal is sikerült előrukkolni (kiemelném a duettet)
Szép lassan majd befutonak a slágerecskék - lásd. Mediterranean Flower, Lost
Még nekem is picit zavaró a dance mixek hosszúság illetve h minden szám végén van 1percnyi levezetés. Sztm nem kellene ennyire hosszúra nyújtani a számokat egy előadói albumon v csinálta volna mixelt formában ...
Nem rossz album, majd beérik még ! :)

Oceanlab: Szándékosan hagytam a végére. Bátran kijelenthetem, h számomra a Sirens of the sea a nyár egyik legjobb albuma. Nem véletlenül a nyár legnagyobb slágerével: Miracle.
Zseniálisra sikerült a kiadvány, szinte kivétel nélkül első hallásra sláger az összes track.
Hatalmas előny a változatos tempó
Első ránézésre, hallgatás előtt, picit féltem, h nyomasztó lesz, h minden számban Justine Suissa énekel. De a vége nem lett csalódás, sikerült változatossá tenni mind a 13 számot.
Számomra, ahogy már említettem a nyár legjobb albuma (Mondanám, h az év legjobbja, de ott volt Armin Van Buuren - Imagine-je :P)

a másik két album, ahogy mondani szoktam: nem az én műfajom. Bár Andy McKee produkciója eléggé felkeltett a figyelmemet (Pactolous, esetleg felkérjük a következő remixünkhöz ??? :D)
Anita Anita
2008-08-17 14:23
ööö igen :) vaaaaaaaagy... meditálni mondjuk :)
Pactolous Pactolous
2008-08-17 13:27
Hímezni szeretnél alatta nem? Jajj már megint a kétértelműség :D
Anita Anita
2008-08-17 01:21
Art of Motion-t akarom, most. Nem mondom h mihez lenne tökéletes aláfestő zene, aki akar úgyis rájön ;)
PetiX PetiX
2008-08-16 11:52
a trance-k teccenek ^^
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!