Snooker. Eszik vagy isszák?

Írta Conquistador Dátum 2008-08-05 21:41 Hozzászólás 1 Olvasta 1460 | Rovat: Sport »

Egyik sem. A snooker a biliárdjátékok közé tartozik, méghozzá azok közül az egyik legösszetettebb. Nagy tradíciókkal bír, története a 19. század végéig visszanyúl. Eleinte csak Nagy-Britannia területén, valamint gyarmatain ismerték és űzték, de mára a globalizáció miatt a világ számos tájára eljutott. Ebbe beletartozik immáron Magyarország is, az Eurosport közvetítései segítettek abban, hogy itthon is egyre többen kövessék figyelemmel a legjobb játékosok összecsapásait.

Az első snooker világbajnokságot 1927-ben rendezték, amely a legnagyobb esemény a sportágban, és évente kerül megrendezésre. 1977 óta a sheffilldi Crucible színházban lebonyolított torna győztesének óriási anyagi és erkölcsi megbecsülés jut osztályrészül. Idén április-májusban Ronnie O’Sullivan ülhetett fel a trónra, pályafutása során harmadszor.

Magáról a játékról
Az asztal hozzávetőleg 3,5 (!) méter hosszú és 1,8 méter széles. 22 golyóval játszanak, a sima 8-as, 9-es pool biliárddal megegyezően a fehér golyót lökik (a golyók mérete nagyobb, mint a poolban). Ezen kívül az asztalon szerepel 15 piros, egy sárga, egy barna, egy zöld, egy kék, egy rózsaszín, illetve egy fekete golyó. A játék célja minél több pont elérése. Ezeket a pontokat úgy érik el, hogy a golyókat a lyukakban (kisebb a pool asztalénál) helyezik el. Ennek menete: el kell tenni először egy piros golyót, ez egy pont, ezzel veszi kezdetét egy ’break’ , ami egészen addig tart, míg a játékos hibátlanul elteszi a soron következő golyót. A piros golyó belökése után meg kell nevezni egy másik színűt, amit el kíván helyezni a játékos (ténylegesen csak akkor kell kimondani, ha az állás nem mutatja egyértelműen mit szeretne célba venni). Ha sikeres volt a lökés, a színes golyó értéke hozzáadódik a break-hez. (sárga=2, zöld=3, barna=4, kék=5, rózsa=6, fekete=7) Utána ezt a színest a játékvezető visszarakja a helyére. Majd újra piros golyót kell lökni.
Tehát gyakorlatban egy példa: egy piros belökés, majd egy fekete belökés 8 pontot eredményez. Amint a piros golyók elfogytak az asztalról, akkor a színeseket kell lökni pontérték szerint növekvő sorrendben, és ekkor már nem helyezik vissza őket.Ebben a játékban a golyók eltétele mellett fontos szerephez jut az úgy nevezett ’safety’ - azaz biztonsági játék. Ilyenkor a sznúkeristáknak a céljuk nem a golyó belökése, hanem, hogy olyan állást hagyjanak ellenfelüknek, amiből hibát ejtenek. Ha ezt ugyanis sikerül elérniük, akkor pontot kapnak, aminek mértéke a hiba fajtájától függ. Példák: ha a játékosnak egy piros golyót kell eltalálnia:
- de ez nem sikerül, vagy beesik a fehér, akkor az ellenfél 4 ponttal gazdagszik
- ha másik színes golyót talál el, akkor az ellenfél az eltalált színes golyó értékével megegyező pontszámot kap
Vannak különleges esetek, amelyek ritkábban fordulnak elő, mint például a ’freeball’, ezekre most nem térek ki.

A csúcs – 147
Mi ez a 147? Nos ez a snookerben az elérhető legmagasabb break, ami mondhatni, ritka, mint a fehér holló. A profi snooker kezdete óta (80-as évek eleje) összesen 63 darabot jegyeztek fel. Ennek oka rendkívül egyszerű: óriási gyakorlottság, koncentráció és hatalmas szerencse is szükséges ahhoz, hogy egy ember hiba nélkül lökjön, pozícionáljon mind a 15 piros, 15 fekete és a 6 színes golyó esetében. Aki ezt megteszi, az bekerül a sportág legnagyobbikai közé, neve nem veszik homályba. E nevek közül eleddig 6-nak sikerült a bravúr, hogy legalább kétszer lökje meg a mágikus sorozatot. Közülük is kiemelkedik Ronnie O’Sullivan a maga 9, és Stephen Hendry a maga 8 darabjával.

Röviden, tömören ennyit, remélem érthető és érdekes volt. Akinek valamilyen kérdése van örömest válaszolok. Szemléltetésképp íme egy Ronnie maximum break, amit világrekordot jelentő 5 perc 20 sec alatt lökött meg 1997-ben. Köszöntem.
Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2008-08-06 01:59
Nem értek ehhez a sporthoz (igaz máshoz sem) de ez a pasi zseni. Profin kivitelezett, hihetetlenül precíz lövések, gyönyörű. Gondolom az ellenfél örülhetett :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!