Tanösvényi túra a megsebzett hegyre

Írta Timcsi Dátum 2008-07-31 21:42 Hozzászólás 3 Olvasta 1546 | Rovat: Elmélkedések »

Kedvező idő volt arra, hogy elmenjek egyet túrázni a Bükkbe, hogy felfedezzem az eddig, számomra felfedezetlen kincseket.

Célpontomul ezúttal a Bükkben található, a cementgyártás áldozatául esett Bél-kő hegyet választottam. Ami letaglózott az az, hogy az ember két kezével mekkora rombolást tudott kialakítani: mintegy 7 millió m3 hiányzik a hegyből, mintha kettészelték volna.


Amíg a cementgyár működött Bélapátfalván, addig folytak a munkálatok a hegyoldalban is, csillékkel hordták le a mészkövet s ezzel szépen elkezdték „bontani”a hegygerincet. Egyre nagyobb területeket vettek birtokba,amihez már robbantani kellett. Hihetetlen volt ott állni a megmaradt bánya mellett: a rengeteg szikla- és kőmaradvány az egyik oldalon,a másik oldalon pedig az ”érintetlen” erdő. A hegy pedig egyre jobban pusztult a falánk cementgyárnak köszönhetően. 1963-ig folyt a kitermelés a hegy oldalából, majd a hegygerinc tetején folytatták. S ez 2002-ig teljességében legyalulta a hegy tetejét. Ebben az évben végleg abbahagyták a munkálatokat, a bélapátfalvai cementgyár megszűnése miatt. A tanösvény a természetnek visszaadott területet kívánja bemutatni.


Felérve az épen maradt oromra, elém tárult a lepusztított hegygerinc,melynek helyén ott tátongott a hatalmas, elhagyott bányaudvar. A bányaudvar talajszintje 714 méter, a csúcsa 815 méter. A különbség nem több mint száz méter. És látható a tanösvény útvonala, mely fentről sokkal hosszabbnak tűnik, mint amennyit ténylegesen megtettem. Talán az a mélység, ami elém tárul, az okozza eme érzéki csalódást. Hisz 5km-es az út felfelé, kanyargós szerpentinen, néha egy-egy nagyobb szikladarabbal az út közepén, de annál sokkal-sokkal több védett növénnyel, és állattal. Igazi kincse Magyarországnak, ezernyi élet rejtőzik benne: különleges földrajzi helyzete miatt kiemelkedő botanikai és zoológiai értékek otthona.


Védetté idén februárban nyilvánították, igaz ez is nagy vita árán: hisz ha védett lesz, ha nem folytathatják a bélapátfalvi cementgyártást, akkor jelentős bevételtől és munkahelytől fosztja meg a település lakosságát. De kérdem én, egy hegynek kell ahhoz elpusztulnia,növények és állatok otthonát kell elvenni ahhoz, hogy az ember meg tudjon élni?

Hála égnek nem így történt, védett lett…Őrizzük meg amíg lehet!


Hozzászólás
Timcsy Timcsy
2008-08-05 09:56
A hely a Bél-kő hegy, a Bükki Nemzeti Park része,közvetlen Bélapátfalva mellett. HA szeretnétek egyet túrázni :-)
Anita Anita
2008-08-04 13:50
szép lehet... már amennyi megmaradt belőle... :S
énis akarok kirándulni :)
Timcsy Timcsy
2008-08-04 06:09
Szeretem ezt a helyet! :-)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!