Én valami teljesen másban hittem!

Írta Papa Dátum 2008-07-27 10:42 Hozzászólás 3 Olvasta 2661 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Cimkék: X, akták, film

X-akták film. Tegnap este. Mozi. Emberek. Én. Élmények. Olvassátok.

Kissé puritán bevezető után sem szeretnék rögtön a film ecsetelésére ugrani, ugyanis előtte egy fontos társadalmi célú hirdetést kell megosztanom a derék olvasókkal: „Ha moziba mész, akkor kapcsold ki a mobiltelefonod, mert úgysem veszed fel, akkor meg miért csörögjön? Ha a filmben éppen nincsenek észveszejtő robbantások, vagy dübörgő dallamok, akkor ne érezzétek úgy, hogy nektek kell szinkronizálni!” Igen. Hat telefon csörrent meg, volt amelyik egymás után kétszer is. Az emberek pedig kellemesnek nem feltétlenül nevezhető alaphangot szolgáltattak a filmhez. Szerencsére mindez nem lépett túl egy bizonyos határon, így nem késztetett arra, hogy elhagyjam a termet (a többi bennlévő vérétől mocskosan). De hagyjuk a körülményeket, hisz arra senki sem kíváncsi hogy velem mi történt! Lássuk akkor a filmet.

Nehéz helyzetben vagyok, amikor a sztorit kellene összefoglalni, hiszem a legapróbb célzás is akkora spoiler lenne, hogy sosem bocsátanám meg magamnak, ha leírnám! Maradjunk csak annyiban tehát, hogy sokkal többet vártam a történettől. A bemutató teljes mértékben felcsigázta érdeklődésem, de mint a Hancock esetében, most is csak egy remekül megszerkesztett beetetéssel volt dolgom. Olyan volt, mintha a remek leves után elém tettek volna egy ínycsiklandó főfogást, amiből rettenetesen hiányzott egyetlen csipetnyi só! Idegesítő probléma, de ettől még emészthető a termék. A félreértések elkerülése végett: ez egy X-aktákba illő történet, de a sorozatban valószínűleg csak egy filler (egy időkitöltő) rész lehetne! És itt meg is érkezünk az egyik legnagyobb gondomhoz, nevezetesen, hogy ezt talán nem kellett volna a mozikban leadni! Persze, a hóesés remekül mutat, sőt teljesen lenyűgöző a széles vásznon, de sem látványilag sem pedig hangtechnikailag nem használja ki a mozi adta lehetőségeket. Nem azt mondom, hogy tele kellett volna pakolni különleges hatásokkal, hiszen leadnak a mozik egy vagon drámát, romantikus filmet, amikben ugye nem igazán a látvány viszi a prímet, csakhogy ez egy X-akták mozi, amelynek igenis lehetett volna olyan remek történetet írni, ami még a vásznon is állejtő lett volna!
Így viszont kénytelen voltam megállapítani, hogy ezt a filmet akár egyenesen a televízióban is le lehetett volna adni, ott ugyanis biztosan pozitívabb élményt nyújtott volna. Természetesen a színészekkel most sincs semmi baj, még a rapper Xzibit is képes hihetően megformálni a karaktert, amit ráosztottak. David Duchovny és Gillian Anderson pedig még most sem esett ki Mulder és Scully ügynök szerepéből, így a filmet itt sem érheti panasz. Megemlítendő, hogy legalább négy olyan poént is sikerült belecsempészni az alkotásba, ami abszolút nem erőltetett, tökéletesen illik mind a karakterekhez, mind a szituációkhoz, és még vicces is! Manapság már minimum ezért megérdemelnek a készítők egy tapsot. Az alkotás végén elejtett mondatok azonban már nagyon szájbarágósak lettek, így az előző piros pontot érvénytelenítenem kell.

Összességében mit is lehetne akkor mondani? Ez egy X-akták film, ami teljesen korrektül van megalkotva, nem rúgja fel a sorozat által teremtett alapokat. A történet nekem teljes mértékben csalódást okozott, mert nagyon másra vártam/vágytam, de kétségtelenül illik a sorozatba. A rajongóknak azért nem fog csalódást okozni, legfeljebb csak egy nagyon kicsit. Azok pedig akik még sosem láttak X-aktákat, azok pedig kezdjék inkább a sorozat epizódjaival! Az előzeteseknek pedig soha többé ne bízzon senki, mert rövid idő alatt ez már a második ami csalódást okozott. És ha jól emlékszem Gillian Anderson szerint ez az egyik legsötétebb, legfélelmetesebb akta, de sajna… nem!

Mozifilmként kap egy majdnem nyolcas 7-est a 10-ből! Ha csak a televízióban adták volna le, akkor kaphatott volna akár egy majdnem 9-est is.


Hozzászólás
Conquistador Conquistador
2008-07-30 01:41
én kérek elnézést
Papa Papa
2008-07-28 19:50
Á! Direkt megfékezem indulataim és nem írom le, hogy sem ufók sem összesküvés nincs a filmben, erre megjelenik a sportrovatos kolléga és elárulja! CCC :)
Conquistador Conquistador
2008-07-27 21:41
én is ma néztem meg. abszolút egyetértek,x-akták rajongóként nézve a történet ratyi. ez egy sorozat epizódnak elment volna 40 percben. ha már mozifilm,akkor hol vannak az ufók és az összeesküvések? viszont még így is jó volt viszont látni Muldert és Scullyt :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!