'Halott virágok illatát nyögik a fák...' (The Happening)

Írta Pactolous Dátum 2008-07-17 12:46 Hozzászólás 4 Olvasta 3515 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Nem fogunk visszatérni a Bonanza-jubileumhoz, nem kell aggódni/örülni (vérmérséklet szerint), csak ismét egy új mozifilm kritikáját szeretném megosztani a nagyérdeművel. Igen, ismét, jó a termés mostanában, ki kell használni, lehet, hogy hamarosan megint sztrájk lesz (majd humorizálunk még). Boncolgatásom tárgya a sokat vitatott új M. Night Shyamalan film, a The Happening (magyarul: Az Esemény).

Az a helyzet, hogy nehéz feladat objektívnak maradni, ugyanis az illető úriember a kedvenc rendezőm. Az eddigi filmjei mind elnyerték tetszésemet (Hatodik érzék, Jelek, A falu, A sebezhetetlen, egyedül a Lány a tóban az amit még nem láttam), így nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a mű nézésébe. Az alapszitu érdekes, és még reflektál is a jelen problémáira, bár lehet, hogy nem túl tudományos (mondhatnák egyesek: ciki), de én már bármit el tudnék képzelni. Szóval a Föld megunta az emberi faj vírustevékenységét, és elkezdi irtani a népet. Ne úgy képzeljük el ezt, hogy a Föld istennője, Gaia kiemelkedik a humuszból egy véres bárddal, hogy „emberfejekkel labdázzon az égre”. Nem erről van szó, de nagyobb poént nem is akarok lelőni. Na jó, aki mégis kíváncsi rá itt van, csak jelölje ki a szöveget: növények által kibocsátott mérges gáz tizedeli a népséget, akik ennek hatására öngyilkosak lesznek. A film főhősei egy biológiatanár (Mark Vahlberg), annak felesége (az igen szép Zooey Deschanel) és egy munkatárs gyereke (csak a teljesség kedvéért: Ashlyn Sanchez). Ők hárman és még egy rakat ember próbál elmenekülni a végzetük elől (megsúgom, nem mindenkinek jön össze).


Rögtön a film megnézése után elolvastam egy pár kritikát róla, és meglepve tapasztaltam, hogy egyelőre kisebbségben vagyok azzal az állásponttal, hogy ez egy jó film. Az egyik legnagyobb filmadatbázis, az IMDb-n a 10-ből 5,4 pontot kapott a drága. Ennyire rossz lenne? Akkor miért tetszett nekem? Megpróbálom most a véleményemet leírni, és azt, hogy miért nem értek egyet a netes kritikákkal. Aki még nem látta a filmet, és ráadásul még spoiler-érzékeny is, az most itt a képnél ugorjon egy jó nagyot lefele az utolsó bekezdéshez, a többiek pedig tartsanak velem.


A Shyamalan-filmek mindig is az egyedi ötletekről, a csattanós sztorikról és a nyomasztó hangulatokról voltak felismerhetők. Ebből a szempontból Az Esemény tökéletesen illeszkedik a rendező többi alkotása közé. Én szerintem ez a „Föld utál minket” téma egész logikusan fel lett vezetve, teljesen el tudnék egy ilyen dolgot képzelni, ráadásul az a félelmetes az egészben, hogy ez ellen védekezni aligha lehetne. Ha csak egy picit is belegondol az ember, ha ez megtörténne… Sokan nevetségesnek tartották ezt az elképzelést (mondhatni gáznak, hehehe), szerintem van benne ráció (most őszintén azt jobban elhisszük, hogy Bruce Willis és Ben Affleck felrobbant egy meteoritot?). Olvastam olyat is, hogy az emberek öngyilkossága inkább vicces, mint elborzasztó. Hát aki alapból röhög egy haláleseten az lehet, hogy jókat mulat majd rajta. Én normális ember lévén erősen szorongtam ezen jelenetek során, jól ábrázolták, ahogyan az agymosott emberek csak úgy, egyszerűen (vagy nem épp egyszerűen) fogják magukat és amit éppen találnak azzal véget vetnek saját életüknek. Volt aki a párbeszédekkel sem volt megelégedve. Nekem ezzel sem volt semmi bajom: ha nem is teljesen valósághű a reakciók, még akkor is elfogadhatóak. Másrészt egy ilyen kritikus helyzetben nem lehet sokat variálni a mondatokon (ergo egyetemi székfoglalót megszégyenítő hosszúságú, barokkosan kerek körmondatokat nem fogunk hallani miközben próbálnak életben maradni). Lehet, hogy van egy-két giccsbe hajló jelenet (az elején a „jópofi tanár” kifejezetten irritálónak tud hatni), de azt nem is mondtam, hogy a film tökéletes. Ha van is benne több hiba (vagy inkább esetlenség, sutaság) akkor azt azért nem vettem észre, mert magával ragadott a film, és akit nem annyira nyűgöz le, az majd húzza a száját. A színészekkel és a karakterekkel sem volt semmi gondom, mindenki a kellő rutinnal játsza el a szerepét (persze egyik sem egy Marlon Brando, de ide ennyi elég). A befejezés pedig olyan, mint vártam: happy end is meg nem is, csak a csattanó maradt el, de ez így volt jó. Kellőképpen nyomasztó a zárás, és persze megint nem hitt senki azoknak akik tudták, hogy mi folyik itt.


Összességében szerintem ez egyáltalán nem egy pocsék film, igaz Shyamalan-nak van jobb darabja is (a Hatodik érzéket nem múlta felül). Teljesen korrekt film, érdekes alapötlettel, jó színészekkel, király hangulattal. Ha ezekre vevő vagy, képes vagy befogadni fura elméleteket, spekulációkat, netán Te magad is belegondoltál már, hogy meddig folytatódhat ez az emberi élet így ahogy most van, akkor mindenképp nézd meg. Ha a véresebb, egyszerűbb, emészthetőbb történetű mozikhoz vagy szokva akkor hanyagold. És ne hallgassatok a kritikákra… ja nem, ez így nem jó, mert akkor az enyémre sem hallgattok. Ejj, nézzétek meg és döntsetek no, nekem tetszett és kész, ha már pontozni kellene: 8/10.Hozzászólás
Papa Papa
2008-07-18 21:00
A teljesség érzetének kedvéért, engedtessék meg, hogy ejtsek néhány szót a mester további munkáiról bennem kialakult véleményről is!
A falu egy zseniális film volt, egészen a végkifejletig, mely ugyan szintén zseniális ötleten alapult, de valahogy olyannyira elcseszettnek éreztem, hogy csak na! Nem akarok kérkedni, így nem azt írom, hogy én jobban tettem volna, de mindeképpen egy teljesen más véget ért volna a produkció (úgy hogy közben az alapötlet ne sérüljön).
A sebezhetetlen is remek munka, de valahogy sosem szerettem igazán. Talán csak nem ragadott magával.
A Hatodik érzék mag a tökéletessék, noha egészben, egyhuzamban még sosem láttam, mégis ki merem ezt jelenteni.
A lány a tóban az egyetlen Shyamalan film, amit elkezdtem nézni, de nem voltam képes kibírni a végéig! Egyszerűen csak untam magam rajta, nem fogott meg benne semmi, és ezért több mint valószínű, hogy sosem fogok alkalmat keríteni arra, hogy végignézzem!
A jelek az egyik kedvenvem. Semmi igazán különleges nincs benne, de mégis imádom! arról nem is beszélve, hogy a Horrorra akadva 3-ban milyen zseniálisan kiparodizálták (mint tudjuk, csak jó filmeket lehet igazán kifigurázni).
Shyamalan filmjeit mindig is nagy érdeklődéssel vártam, és ez így is lesz, míg meg nem halok, vagy amíg a mester el nem szúr sorozatban három filmet! :)
Papa Papa
2008-07-18 20:51
Ma sikerült nekem is megtekintenem, és nálam egy 8.7-et érdemel a 10-ből! Ugyanis a koncepció tökéletes, ezt a témát még talán sosem dolgozták fel így. Ez is mutatja talán, hogy Shyamalan egy rendkívüli rendező, akinek egyedi meglátásai felkavarják az álomgyári tavakat. Lehetne akár egy 10-es is, mert a célt, amit a filmmel kapcsolatban el akartak érni, azt tökéletesen megvalósította a stáb! (Csak sajna néhány ilyen ötlet nekem nem jött be annyira)
A színészek teljesítménye lehet néhol egy kissé fura, de hát még egyikünk sem hiszem, hogy ilyen szituációba került volna, így nem is tudhatjuk, hogy mi milyen képet vágnánk a dolgokhoz.
Az öngyilkosságok ábrázolása pedig tökéletes. Felkavaró, meghökkentő, pont ahogy kell! A baj csak az velük, hogy gyakorlatilag minden ilyen jelenetet láthattunk a film trailerjében.
Összességében pedig mindenkinek kötelező darab. Tény, vannak benne furcsa megoldások, de egyik sem zavarja meg a film lendületét, így teljesen élvezhető marad, egészen a végkifejletig, mely ugyan nem csattanós, de mindenképp elgondolkodtató!
Tivadar Tivadar
2008-07-17 19:09
Remek film, azok a droidok fakkolják csak akik a csattanós végkifejletet várták, de ha ez vagy a "lány a tóban" is ilyen lett volna, akkor meg ráaggatták volna hogy nem tud újat mutatni. Amúgy a "lány a tóban" inkább lányoknak, gyerekeknek, narniás stílust kedvelőnek való, de azért nézd meg.
Adri Adri
2008-07-17 13:02
Engem meggyőztél, megnézem.Egye fene!:-)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!