Te mi a szart csináltál eddig?

Írta Pebble Dátum 2008-07-07 21:59 Hozzászólás 3 Olvasta 2191 | Rovat: Kritika »

A kérdés jogos, amíg ezen gondolkozik a Kedves Olvasó, lássunk egy Wanted-filmkritikát, melyet – elítélendő módon – a cikk írójának teljes képregényismeret-hiánya jellemez, s emiatt a filmet önmagában, a szokásos ’hogyan viszonyul a képregény a filmhez’ környezetből kiszakítva vizsgáljuk.

Adott egy teljesen hétköznapi srác, aki - állítólag - éppen olyan szánalmas, mint én. (Vagy te.) Hosszú, unalmas percekig, már-már frusztrálóan sokáig élhetjük Wesley Gibson életét. Ahogy tűr. Tűri a nagyképű, nagyétkű főnöke tűzőgép-csattogtatását, tűri, hogy mindenki levegőnek nézi, tűri, hogy a legjobb barátja kúrja a nőjét egy jó áron vásárolt Ikea-asztalon.

Angelina Jolie (a mai kor Sigourney Weaver-ének) feladata, hogy kiszakítsa ebből a létből. Ugyanis erre az irodahuszárra egyszercsak rászakad a világ megmentése. De semmi pánik, megvan a képessége ehhez, csak elő kell hozni belőle. Például úgy, hogy napokig agyba-főbe verik. Végül érdemes lesz arra, hogy bekerüljön a Szövetségbe. Mely szövetség a gyilkosok szövetsége, akik azért ölnek, hogy fenntartsák az egyensúlyt a világban. És mely szövetségnek egy textildarab mondja meg, hogy ki veszélyes a világra. (Szerintem a film egyetlen sarkalatos pontja a szövőszék által kidobott "halállista". Bináris kódban. Valahogy abszurdnak érzem, hogy egy darab vászon mondja meg, hogy kinek kell meghalnia. És… hát olyan valószínűtlen, hogy évezredek óta csak sző az a gép, néha hiba van az anyagban, és hoppá! Hát nem egy nevet dob ki? Hát nem őt fogjuk megölni?)


Wesley a kanyarlövésen kívül megtanul a metró tetején futni, késsel hadonászni, vetélőt elkapni, golyót golyóba lőni és patkányt idomítani, közben pedig a "fuck"-okat elég idétlen módon "baszki"-ra fordított káromkodás hagyja el a száját.


Angelina Jolie-ról elég hihetetlen, hogy gyufakarjai elbírják azokat a nehéz mordályokat, plusz a szinkronhangját is igencsak ellőtték (Tóth Enikőt adták neki, aki leginkább Julia Roberts-et szokta magyarítani). Morgan Freeman annyira fapofa, hogy akár elmehetne Ronald McDonald-bábunak, és… igazából ennyi az említésre méltó szereplők sora. No meg a főszereplő, James McAvoy, aki annyira tutyi-mutyi, hogy nem hogy fát lehetne vágni a hátán, de ő hozná hozzá a baltát. Aztán meg annyira szuperhős, hogy hirtelen hiányolok valamiféle egyenruhát.


Gyönyörű, néha lehetetlen akciójelenetek, semmi elvarratlan szál, az egész film kerek egész. Nincs felesleges mellékjelenet, idétlen érzelgősség, szükségtelen kitérő.
Magánvéleményem: zseniális film, briliáns csavarral, a szükségesnél kicsit több ártatlan áldozattal és kiloccsanó agyvelővel. Ettől függetlenül (vagy éppen emiatt) kötelező mozi, akár dupla jegyáron is.Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2009-04-28 21:39
Most, hogy megnéztem, azt kell, hogy mondjam: teljesen 100%-ig egyetértek az íróval. Mindenben :)
Pactolous Pactolous
2008-07-16 19:56
semmi gond Anita, majd letö... izé, ha kijött DVD-n majd megnézed :)
Anita Anita
2008-07-16 19:53
én a "kocsiból-fejjel-lefelé-ugratós-szivaros-agykilocsantós" jelenetet láttam belőle, tetszett :) tipikus agykikapcsolós popcorn-mozinak tűnik, 100% fun, semmi több :) biztos megnézem, bár diákigazolvány híjján sztem mostanában nem fogok moziba menni :)
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!