Szervusz kedves Te, ki idelátogattál!

Először is köszöntünk téged a honlapon! "De hova is kerültem? Mi ez az oldal?" A kérdés jogos, engedd meg, hogy felhomályosítsalak! Az oldal annak idején egyfajta gyűjtőhelynek indult, ahonnan a dalaimat le lehetett tölteni. Ez később, a fősulis időkben módosult: mindenféle témákban kerültek ki cikkek, legyen az filmismertető, elmélkedős írás, irodalom, zeneajánló vagy humoros szösszenet. 8 éves fennállásunk alatt ez a forma bizonyult a legjobbnak eddig. Egységes témakört ne keress, itt bizony mindenről írunk, amiről azt gondoljuk érdemes... és amire van időnk. Nincs rendszeres megjelenés, de igyekszünk valamiféle ütemtervet tartani, több-kevesebb sikerrel.

Ha úgy gondolod, írásoddal színesítheted a honlapot, kérlek, ne fogd vissza magad, küldd el nekünk, örömmel elolvassuk, és ha olyan, kitesszük, hadd olvassa el más is! Az írásokat és észrevételeket erre az e-mail címre várjuk: pactolous[kukac]mail[pont]inter[pont]hu

Fenn vagyunk már Facebook-on is, csatlakozz hozzánk, és értesülj mindig egyből az új írásokról!
Kellemes kalandozást a honlapon!
Pactolous


Cikkek

< «« ...  1 2 3 4 5 6  ... »» >

Menekvés (Markus Schulz - Escape)

Írta Pactolous Dátum 2020-11-18 20:08 Hozzászólás 0 Olvasta 775 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Tudom, tudom, mindenki unja már ezt a koronás időszakot, de egyelőre nincs mit tenni, vigyázzunk egymásra és bírjuk ki, ameddig szükséges. És használjuk ki, hogy az előadók, producerek, zenekarok sem tétlenkednek ez idő alatt, hanem új anyagokkal lepnek meg minket. Ezúttal Markus Schulz beszédes című lemezét vettem elő, lássuk érdemes-e rá időt szánni?

Gyártósori Uplifting (Paul Van Dyk - Guiding Light / Indecent Noise - Everything is Connected)

Írta Pactolous Dátum 2020-11-06 16:05 Hozzászólás 0 Olvasta 962 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Nem szívesen veszem fel a rosszmájú kritikus szerepét (bár biztos az vagyok, amennyire bírom az alkoholt), de alkalomadtán muszáj mindkét oldalnak fájó, erős, de tanító jellegű szidalmakat megfogalmazni. Persze ezek sokszor pusztába kiáltott szavak, hiszen célpontjaim ritkán olvassák magyar nyelven megírt szösszeneteimet, úgyhogy jóformán csak terápiás célzattal ventilálom ki magamból a keserűséget. Ahogy most is.

Sunyi befutó (BT - The Lost Art of Longing)

Írta Pactolous Dátum 2020-10-27 20:33 Hozzászólás 0 Olvasta 768 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
BT már 7 éve nem jelentkezett albummal, pedig 2013 óta kiadott ötöt is. Ez a mondat így önmagában egy orbitális oximoron, úgyhogy el is oszlatnám a kérdőjeleket: az úriembernek bevett szokása, hogy a "normális" lemezei közé beiktat olyan kísérleti, elvont, nehezen emészthető darabokat is, amiket a slágereit szerető közönség nagy része biztos nem hallgat meg. Hogy ez most mennyire előnyös döntés, hagyjuk is és inkább örüljünk annak, hogy most ismét a "kommerszebb" BT jelentkezik.

Mobil Suit Gundam: Universal Century

Írta Papa Dátum 2020-10-22 20:32 Hozzászólás 0 Olvasta 1535 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »
Miután sikeresen megnéztem az első és legnagyobb Gundam univerzumot (három van belőle, nem számítva a teljesen különálló mellékhajtásokat), úgy gondoltam írok róla egy kis összefoglalót, mert tudom, hogy mindenkinek csak ez hiányzik az életéből. Tudom, tudom, nagyon rendes vagyok.

Vágyódás egy sziget után (Solarstone - Island)

Írta Pactolous Dátum 2020-10-17 16:59 Hozzászólás 0 Olvasta 494 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Ez a megátalkodott Covid-19 egészen fenékbe erőszakolta a 2020-as évünket minden téren és hol van még a vége? Ha valami aprócska jó is kisülhet ebből a bizarr helyzetből az maximum a kreatív energiák újbóli fellendülése lehet. A karantén időszak alatt rengeteg művész vonult vissza a stúdiókba turnézás helyett és ennek legalább örülhetünk. Solarstone is így múlatta el az időt, ennek oka az, hogy ismét új albummal jelentkezhetett.

Az egyslágeren túl - 1. rész (Europe)

Írta Pactolous Dátum 2020-10-06 18:37 Hozzászólás 0 Olvasta 532 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Már egy ideje kigondoltam ezt az alrovatot, kérdezősködtem ismerősöknél, haveroknál, barátaimnál, hogy mit gondolnak róla, érdekesnek találják vagy csak az én agyamat birizgálta fel az ötlet? Akadt, aki látott fantáziát benne, persze valószínű, hogy a reakcióktól függetlenül is belevágtam volna, mert szeretem annyira a zenét, hogy belemásszak általam kevésbé ismert előadók életművébe gyöngyszemek után kutakodva. Most viszont itt a klaviatúra előtt ülve megtorpantam: mi legyen a rovat címe? Az erőltetett One Hit? I Wonder... gyors elvetése utána kitaláltam egyet, az első célpont pedig már adott volt: a svéd rockegyüttes, a Europe.

Közelebb (Gareth Emery - The Lasers)

Írta Pactolous Dátum 2020-09-06 19:42 Hozzászólás 0 Olvasta 672 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Nem állítom, hogy minden előadóművész életében eljön az a pillanat, amikor többet mutat meg magából a zenéjén keresztül, de szerintem abban kiegyezhetünk, hogy fel tudnánk sorolni pár ilyen példát. Gareth Emery most gondolta úgy, hogy a dalszerzést és a produceri feladatokat ezúttal a saját, sokkal szabadabb kezébe veszi, ennek a lenyomata lett ez az új lemez, ami viszont véletlenül sem trance. Vagy legalábbis nem teljesen. Erre jobb felkészülni!

Bohémia (Awolnation - Angel Miners and the Lightning Riders)

Írta Pactolous Dátum 2020-07-03 19:33 Hozzászólás 0 Olvasta 921 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Az Awolnation egy meglehetősen bohém együttes Amerikából, akikre jobb műfaji meghatározás híján csak a pop-rock aggatható. Én viszont pont ezt szeretem bennük, még a gyengébb lemezeiken is képesek meglepni engem, az pedig még nagyobb öröm számomra, ha végre dicsérő szavakkal tűzdelhetem tele írásomat.

Újra a mélyben (Jody Wisternoff - Nightwhisper / Matt Fax - Progressions)

Írta Pactolous Dátum 2020-06-26 16:39 Hozzászólás 0 Olvasta 788 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Egyre több alkalmam nyílik deep/progresszív house/trance lemezeket értékelni és ennek bizony kifejezetten örülök. Ez a fajta hangzás egyre közelebb és közelebb vájja magát az eredetire és igényességre ácsingózó szívemhez és szerencsére album szinten is érkeznek a jobbnál jobb muzsikák. Most ismét két alkotásról értekeznék egyszerre, úgy érzem ez egy kiváló alkalom, hogy összehasonlíthassam őket, az elkövetők pedig Jody Wisternoff és Matt Fax.

Tompább hegy (Craig Connelly - A Sharper Edge)

Írta Pactolous Dátum 2020-06-05 12:16 Hozzászólás 0 Olvasta 1070 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Csúfondáros helyzet az, amikor a magasra felsrófolt elvárások elveszik a zene önmagában való élvezetét. Így olyan előadók munkája kaphat a meleg mellé hideget is, amelyik lehet nagyon meg sem érdemelné. A közhiedelemmel ellentétben ez ilyenkor az epés pennájú kritikusnak is fáj. Lám, itt van Craig Connelly új lemeze és örömöm mégsem teljes: folyton csak az elégedetlenkedés, mi?

A pedáns és a főnix (Luttrell - Lucky Ones / Jorn Van Deynhoven - The Future is Now

Írta Pactolous Dátum 2020-05-06 22:12 Hozzászólás 0 Olvasta 992 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Tudom, áprilisban nem volt semmi. Tudom, egyre ritkábban van cikk. Keressek kifogásokat? Fogjam a koronavírusra, családi problémákra, lustaságra? Vagy túllépünk ezen? Megpróbálok gyakrabban jelentkezni, ötleteim is vannak (húha!). Addig is két trance lemez kritika, íme: Luttrell és Jorn Van Deynhoven.

Gyógyszer és fények (Gabriel & Dresden - Remedy / Lane 8 - Brightest Lights)

Írta Pactolous Dátum 2020-03-17 19:22 Hozzászólás 0 Olvasta 1054 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Most, hogy sokunk otthonmaradásra vagy éppen a társadalmi érintkezések minimalizálására kényszerült, végre juthat idő arra, hogy olvasgathassunk és/vagy zenét hallgassunk. Mi itt a honlapon összekötjük ezeket a foglalatosságokat, még pedig úgy, hogy két igen ízletes, progresszív trance/house albumot mutatunk be Néktek. Lássuk, mivel készült Gabriel & Dresden és Lane 8!

Adam und Eve (Lindemann - F&M: Frau und Mann)

Írta Pactolous Dátum 2020-03-06 20:35 Hozzászólás 0 Olvasta 804 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Tavaly a Rammstein végre megtörte a hallgatást és a végeláthatatlan turnék után stúdióba vonult, melynek eredménye - mily meglepő fordulat - egy lemez lett. Frontemberük Till túlórát is bevállalhatott, mert az év végén második szóló anyagát is megjelentette, arról nem is beszélve, hogy idén mindkét produkcióval turnézik. Ez már talán túl sok lenne a jóból? Nos, az első album fényében azért ez erősen két esélyes, de lássuk csak!

Volt egyszer egy best of... (Lordi - Killection)

Írta Pactolous Dátum 2020-02-20 19:32 Hozzászólás 0 Olvasta 900 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Én úgy gondolom, egy album akkor élvezetes, ha egy kerek egészet alkot. Keretet adhat neki a hangszerelés, a stílus vagy akár egy koncepció is, mondjuk egy történet elmesélése. Működhet-e viszont albumként egy olyan lemez, ami a terv részévé teszi azt, hogy minden dal más és más? Milyen lehet egy fiktív best of válogatás? A Lordi mutat egy alternatívát!

Finom hangulatok tavalyról (Ben Böhmer, Grum, Cold Blue és Hydra albumok)

Írta Pactolous Dátum 2020-02-11 18:57 Hozzászólás 0 Olvasta 973 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Tudom, tudom, előző kritikámat is azzal kezdtem, hogy mennyire le vagyok maradva zeneügyileg (és akkor még a novemberben megjelent Lindemann lemezt csak a héten hallgattam meg), de igyekszem, eskü! Most például rögtön négy albumról is értekezem kicsit rövidebben, főképp azért, mert semmiképp sem akartam szótlanul elmenni mellettük. Kapaszkodjon mindenki! Érkezik Ben Böhmer, Grum, Cold Blue és a The Thrillseekers pres. Hydra!
< «« ...  1 2 3 4 5 6  ... »» >