Amikor az emberiség alkot...

Írta Pactolous Dátum 2008-06-05 16:31 Hozzászólás 7 Olvasta 1747 | Rovat: Elmélkedések »

Kicsit túloztam a címben, hiszen most csak a magyarokról fogok írni, de a világ is van olyan hülye mint mi. Rendhagyó módon két esetet boncolgatnék: nem tudtam választani közülük, de két cikként sem akartam kirakni őket. Így hát máris itt a honlap első sziámi cikke!

Az első sokk: Csisztu Zsuzsa egy valóságshow-val akar visszatérni. Nem kérdezem, hogy minek, úgyis egy olyan médiumra fog kerülni, amit én – kábeltévé híján – nem tudok fogni, szóval minek kapálózzak. Az ötlet viszont kiborító, ki találja ki, hogy mi lesz a show témája? Ejnye, senki nem jelentkezik? Nos akkor megmondom: ez egy hajléktalan-show lesz (szinte érzem a kigúvadó szemeket). Az ősztől induló műsor „reménytelen szegénységben tengődő szereplői esélyt kapnak az újrakezdésre.” Micsoda? Hogyan? „A szerencsés kiválasztottakat beköltöztetik egy lakásba, munkát kapnak és lehetőséget arra, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba.” Ez nagyszerűen hangzik, de hogy fog felépülni a műsor szerkezete? Hetente jön majd egy szereplő beszavazás? „Döntsék el Önök, ki maradjon csöves és ki kezdhesse újra elcseszett életét! Béla, az 56 éves alkoholista? Gáspár, a 34 éves ex-aszfaltburkoló? Netán Sanyi, a 42 éves volt irodalomtanár?” Egy házba (nem templomba, hanem 1 darab házba) fognak beköltözni vagy külön-külön helyezik el őket? Ha az előbbi, akkor lesznek konfliktusok és előre megoldandó feladatok? „Nem ér, a Gazsi már megint elvitte az újságomat takarónak!” „Feladat: a mai nap folyamán 50 darab Fedél Nélkül-t kell elosztogatnotok a Blaha Lujza téren! Az indián zenészekbe lehetőleg ne kössetek bele!” És mi lesz azzal, akit kiszavaznak? „1 perced van, hogy elhagyd a házad és visszateperj a híd alá!” És akkor lesz egy győztes akinek lesz állása. Ha nem rúgják ki a műsor után. A nézők, hogy fognak viszonyulni a műsorhoz? „Hát nemtom, amikor a Bözse összejött a Lacival a szemeteskukáknál, én a Bandit nagyon megsajnáltam!” Persze a készítők célja az, hogy megváltoztassák az emberek hozzáállását a hajléktalanokhoz, és, hogy esélyt adjana… egy frászt, hiába kábeltévé, ők is a nézettségre hajtanak! És, hogy el is lehessen adni a műsort, még „sztárokat” is szerződtettek. Nem, nem fognak hómlesszt játszani (legalábbis remélem), mindenesetre a Bakáts Settenkedő Tibor és Csernus doktor neve elég garancia arra, hogy… mire is?

Lehet, hogy konzervatív vagyok és ez a helyes megoldása a csöves-kérdésnek ebben a mai, modern társadalomban, de én erősen kételkedek. Ha viszont minden résztvevő, kiesése után megtarthatja addig az állását és lakását, amíg bírja magától, akkor már semmi kifogásom. Hiszen biztos, hogy gondos válogatások fogják megelőzni a műsor indulását, és azok fognak esélyt kapni, akik valóban megérdemlik. Ígérd meg nekem Zsuzsa, rendben?

Mi a másik abszurdum? Hát, erős érzéseket váltott ki belőlem, az biztos. „Hét évvel a halála után ismét új albuma jelenik meg Zámbó Jimmynek. Ez igazi csemegének ígérkezik, ugyanis többek között Lola, Tóth Gabi és Szekeres Adrienn duettezik a Királlyal.” Jimmy-vel kapcsolatban a magam részéről csak annyit, hogy sosem voltam rajongója. Ez viszont már a pofátlanság teteje! Adjunk ki minden évben egy új lemezt, sajtoljunk ki még egy kis pénzt a „királyi kincstárból”, húzzunk le még pár bőrt arról a rókáról, akin már csak csont van. Mi lesz a következő lépés? Koncertezni fog a „Király”? Videóképernyőről lejátszák majd valamelyik koncertjét, amin csak ő meg a hangja van és a zenekar meg rájátszik élőben? Ha ez meg is valósul, most kérek az ötletért jogdíjat!

Amíg a világ világ, lesznek tehetségkutatók, új „sztárok”, régiek, ergo utánpótlás mindig lesz egy ilyen lemezhez is. „Jajj, hát ezzel az énekessel még nem duettelt a Jimmy!” Persze, hogy nem, hiszen meghalt! Hagyjuk már pihenni őt, mert így csak jól feltúrja a földet a forgásával! (Már bocsánat!) Ennél még a „ki nem adott felvételek” kiadása is ízlésesebb! Ennyire válságban van a magyar lemezpiac, hogy az énekeseknek eleget kell tenniük ilyen felkéréseknek?

Komolyan nem értem mi folyik mostanában a világban. Persze, én is szeretem a pénzt, szükségem is van rá, vágyódom utána, na de nem az erkölcsöm sárba tiprásának árán! A hajléktalanokon tuti nem így segítenék, ahogy a Zsuzsáék gondolták (ja bocsánat, a Hajdú Péterék, mert ők az ötletgazdák), de egyefene, még akár valami jó is kisülhet a dologból. Még mindig többet tesznek a szegényekért, mint például Dubai (belegondoltunk már abba, hogy az ilyen mesterséges szigetek, sielőpályák meg paradicsomok helyett mennyi éhező afrikain tudtak volna segíteni?) Viszont ez a „Zámbózás” minden tekintetben ízléstelen húzás! Ha valamikor én is ilyenekre vetemednék, abban a pillanatban lehúzom az agyamat a WC-n, ahelyett, hogy megtartanám és ilyen képtelenségek jussanak az eszembe.

A két hír forrása:
http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=10346
http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=10325


Hozzászólás
Adri Adri
2008-06-06 10:20
Hát nem tudom, nem voltam ott.
De inkább nem képzelném tovább azt a szituációt, amikor már mindenkinek lesz otthon egy ketyeréje, amivel ki tudja vetíteni halott rokonait, ismerőseit.Remélem ez sose történik meg, bár manapság: pénzért mindenre képesek.:P
De legalább ne éljem meg!:)
Pactolous Pactolous
2008-06-05 22:34
Én csak részletet láttam belőle anno, egynek elment, de annak is nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Meggyőződésem, hogy semmi hologram nem volt ott, a mai "sztárok" egyedül voltak a színpadon és csak a TV-képernyőre montírozták rá a régi zenészeket, mert túlságosan kitűntek a környezetből. Ha nincs igazam és valaki meg is tudja indokolni, akkor azt örömmel venném, mert ez csak az én elméletem...
Adri Adri
2008-06-05 21:33
Nem láttátok azt a műsort, amikor hologrammal kivetített hajdani (már nem élõ;) sztárok énekeltek maiakkal?Én sem.:)Mindenesetre nem most találták ezt ki.
(Ráadásul ott volt rá példa, hogy fiatalkori önmagával állt egy színpadon egy énekes.)
Hát nem semmi.
Projeckt Projeckt
2008-06-05 19:21
Jaaa, azt csak most látom h StoryTV-n indulna a valóságshow...
Hát a Story TV a kábel tv azon szinvonalas csatornája amely arra hivatott, hogy egésznap szappanoperákat vetítsen. :)
Projeckt Projeckt
2008-06-05 19:16
Mit is várhatunk egy olyan országtól ahol a délutáni örömöket a "Maunika"-show jelenti, és ahol hétről-hétre az IQ-vitéz roma család (Győzike) eljövetelét várja a tvnézők igen nagyrésze.
Én azt mondom, amig ilyen magas szinvonalú, agyatromboló műsorokra van igény addig bármit el lehet és el is fognak adni.
A lemeziparról meg csak annyit, míg a Megasz*rból válogatjuk énekeseinket addig ne vérjunk építő jellegű megnyilványulásokat.
Pactolous Pactolous
2008-06-05 18:23
thx! Gondoltam már én is rá, de akkor hetente legalább egyet kéne írnom, mint neked... NEM IGAZ? :D
Papa Papa
2008-06-05 18:16
Hmm... mikor indul az Öt perc Pactoloussal rovat? :) Mintha csak én írtam volna, grat! :)

Komolyabbra véve: nincs min csodálkozni, épp ma néztem egy kicsit utána és mint kiderült, jól sejtettem, minimum 80 millió ember halt meg 1914-től 2000-ig, különböző háborúkban (amiket ideológiákért, vagy pénzért indítottak)! És azóta sem lett békésebb a világ! Szal sztem egész jó, ha mi megmaradunk ilyen ártalmatlan őrültségeknél!
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!