És lobog a tábortűz... (Sunlounger - Sunsets & Bonfires)

Írta Pactolous Dátum 2021-09-12 20:18 Hozzászólás 0 Olvasta 533 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Roger Shahról nem állítható, hogy a trance stílus Garfieldja lenne, ugyanis a lusta punnyadás helyett az aktív, alkotói munkába vetette energiáit és ennek idén meg is lett az eredménye. Egyik álneve alatt kiadott egy albumot, összehozta a Magic Island mixsorozat tizedik részét és most egy másik, de méltán híres alias kapott elégtételt, hosszú hallgatás után egy album képében. Valahogy így kell ezt!

Amíg a Jukebox 80s projekt egy szerelmes levél a synthwave stílusnak, a nyolcvanas évek muzsikái által inspirálva, a Sunlounger az akusztikus gitárokat és a tengerparti hangulatot helyezi előtérbe. A trance rajongóknak persze nem ismeretlen ez a név, hiszen a 2006-os White Sand már egy feledhetetlen klasszikus, de Roger még temérdek örökzöldet villantott eme köntösbe bújtatva, elég csak a Lost és a Found párosára gondolni, vagy a Try to Be Love, a Come as You Are, a Crawling című számokra rákeresni. Szívemnek azért is kedves még a Sunlounger, mert ízlésesen ötvözi az akusztikus hangszereket az elektronikus világgal, a dalok remek hangulatokat festenek és ténylegesen odaképzeljük magunkat a homokos tengerpartokra, szinte már csak egy hűsítő koktél hiányzik a kezünkből. A Sunsets & Bonfires nem változtat a bevált recepten, de ez nem is baj jelen esetben, az előzetes kislemezek alapján pedig kifejezetten fellelkesültem!


A címadó Sunsets & Bonfires kellemes, andalító dallamaival megalapozza a hangulatot és a finom, deep hangszerelés jól áll ezeknek az új Sunlounger daloknak. A chillout változat (hiszen az album ismét két CD-ből áll, az egyiken a számok meghittebb verziói, a másikon pedig a táncterekre szánt variánsai) már a tempóval is játszadozik, ugyanis ténylegesen lassabb, mint a club mix, örülök, hogy már erre is figyelt Shah. A kezdést követően a nálam már kedvenc és slágerré avanzsált Sail Away érkezik, amit így is imádok és uplifting verzióban is. Nagyobb figyelemre is érdemes darab! A Halong Bay keletiesebb hangulattal csábít el (ha már a vietnámi Ha Long-öböl adta a címet); ázsiai furulyák, egzotikus gitárok, mindehhez pedig remekül társul a deep/progresszív hangszerelés. A chillout mix itt is lassabb, de a dobok erőteljesebben végzik dolgukat. Sokáig nem tudtam, hová fejlődik majd az All I'm Waiting For; az ének kellemes középen, a hangzás visszafogottabb, de valahogy alig-alig találkozunk bármiféle megjegyezhető vezérdallammal. Érdekes gitárfutamokat hoz be a Sayang, és úgy alapjában véve is kísérletezgetős a hangulat, sok figyelemreméltó hangszín érkezik meg. Az ínyenceknek igazi csemege lehet! Inger Hansen ismét visszatért erre a lemezre, Sunlounger album jóformán nem is létezhet nélküle. Elsőnek a The Day I Tried You című dalban énekel és már rögtön felszaladt a szemöldököm: az ének és a dalszöveg mintha egy teljesen más stílusú számról mászott volna le ide, legalábbis a verzéknél, de a refréneknél az összes kirakós darab a helyére kerül (a chillout változat emiatt jobban is teljesít). Az elektromos gitárok viszont isteni melódiákat játszanak, ráadásul még egy szóló (!) is belefért a dalba!


A "Sail Away" című szűm dalszöveg videója

Duettet nem minden nap hall az ember a trance műfajából, így ha ilyennel találkozom, mindig kitüntetett figyelemmel viseltetek irányába. A Run ebből a szempontból nem csak meghálálja ezt az attitűdöt, még meg is lep azzal, hogy mennyire szép szám lett. Persze nem mondom, hogy nem aggódtam az elején, hiszen túlságosan ismerős és megszokott irányba kanyarodtak az akkordok, a refrén viszont letaglózott gyönyörűségével. Sajnos valószínű, hogy a nagyobb közönség meg sem ismeri majd a dalt, hacsak nem készül belőle uplifting remix, és ez hatalmas nagy kár! Eddig minden Sunlounger lemezről volt egy titkos, kvázi ismeretlen kedvencem, azt hiszem innen ez a dal lesz az. A Sunflower Fields bátrabban nyúl bele a deep, progresszív és melodic techno stílusok eszköztárába; egyszerű dallamait ügyesen variálja basszusaival, szintijeivel és a háttérben még a gitárok sem hallgatnak el. Kicsit azért kár, hogy Roger nem próbálkozott meg valamivel összetettebb melódia megírásával. A chillout verziót ezúttal megint jobbnak érzem. Tavaly már megszerettette magát velem a The Sun Will Rise Again (főleg a Paul Denton remix), és ez az érzés nem múlt el mostanra sem. Az ének rendkívül erősre sikerült, szinte már rögtön lehet dúdolgatni, ráadásul mindkét változatban megállja a helyét.


Ízelítő a "Run" című számból

Most jött ki nemrég Roger Shah és Yelow uplifting változatában az On the Other Side, amit szintén megkedveltem, pedig elsőre annyira nem kaptam fel rá a fejem. Az ének már majdnem olyan, mintha Zara Taylor énekelné (pedig sajnos ezúttal most nem halljuk a hangját, nem ért rá a lemez felvételekor), a hangszerelés ismét behozza a progresszívből ismerős hangszíneket. Utóbbiak viszont az uplifting remixben is szerepelnek, ott pedig meglepő a jelenlétük, így inkább azt a verziót preferálom mindhárom közül. A Memories érzésem szerint nem került valami jó helyre, mert itt már csak ernyedten legyintettem az analóg szintikre, és valahogy nem ragadott magával sem a dal, sem Inger éneke, pedig akadnak érdekes megoldások benne, mégsem érik el céljukat. Kedves és aranyos dal a Don't Stop Me from Falling, amire mindig a Celine Dion New Day Has Come számát énekeltem rá kocsiban, de ez aligha bír jelentős információval. Szokványosabb nóta, ami eredetinek nem túl eredeti, hangszerelésében pedig megint az előző számok frázisait puffogtatja. Önmagában szerethető, a lemez vége felé viszont elsikkad, sokkal jobban járunk, ha a vonósokkal megtámogatott chillout változatra fordítunk több figyelmet. A lemez zárásáért meglepő módon ismét egy Susie Ledge és Inger Hansen duett felel, az OK, ami dallamvezetésében akár egy régi Dash Berlin szám is lehetne. A magam részéről már kerülöm ezeket az akkordmeneteket, annyiszor hallottam már őket, hogy mindig valami más szám jut eszembe róluk, a refrént viszont annyira eltalálták, a fő gitártéma pedig annyira szép a maga egyszerűségében... egymásnak ütköző érzelmek párviadala. Zeneelmélet ide, eredetiség oda, a nap végén úgyis az számít, hogy dúdolgatod-e a dalt vagy sem. Én dúdolgattam.


A "The Sun will Rise Again" című szám videoklipje

A Sunsets & Bonfires nem egy gyengeségek nélkül lemez, viszont még így is bőven megfelel a Sunlounger névvel szemben felállított elvárásoknak. Roger Shah mestere ennek a baleár trance atmoszférának, semmi kétség, a dalok megállják a helyüket, mindkét változatban is és vannak itt slágerek, titkos befutók, ki tudja, talán idővel beérő darabok is. Egy biztos: egy mediterrán nyaralásnak kötelező tartozéka egy Sunlounger lemez és ez alól a Sunsets & Bonfires sem képez kivételt!

01. Sunsets & Bonfires
02. Sail Away (feat. Susie Ledge)
03. Halong Bay
04. All I'm Waiting For (feat. Susie Ledge)
05. Sayang (feat. Jentayu)
06. The Day I Tried You (feat. Inger Hansen)
07. Run (feat. Susie Ledge & Inger Hansen)
08. Sunflower Fields
09. The Sun Will Rise Again (feat. Susie Ledge)
10. On the Other Side (feat. Susie Ledge)
11. Memories (feat. Inger Hansen)
12. Don't Stop Me from Falling (feat. Susie Ledge)
13. OK (feat. Susie Ledge & Inger Hansen)


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!