20 éves a Bonanza Banzai

Írta Pactolous & Conquistador & Darh Dátum 2008-05-28 21:56 Hozzászólás 0 Olvasta 3013 | Rovat: Elmélkedések »

Bezony! Eme jeles alkalomból 3 ember vall most a Bonanzához kapcsolódó érzéseiről. Röviden, tömören: kinek mit jelent a Bonanza Banzai?

Bonanza Banzai
. Már önmagában a név is valami grandiózust hordoz magában, anélkül, hogy tudnánk is egyáltalán mi az. Kis hazánkban azonban sokan tudják mi rejlik a név mögött, és mit is képvisel. Az éppen ma 20 éve megalakult együttes rengeteg embernek jelent valamit, érzéseket húz elő számukra. Én is ilyen ember vagyok, annak ellenére, hogy mikor megalakult még meg sem születtem, nem követtem nyomon aktív pályafutásukat. De lássanak csodát valamilyen okból kifolyólag mégis fontos számomra. Hogy miért? Egyszerű a válasz. Az érték időtálló, és úgy gondolom a Bonanza értéket képviselt a maga korában, de még ma is képvisel, és a jövőben is fog. Megeshet sokan most felhördülnek hogyan lehet értéknek nevezni egy 80-as évek végi, 90-es évek eleji Depeche Mode-ot utánzó, szintipopot játszó tini bandát. Ez az általánosítás, azonban mondanom sem kell, ennél jóval több dolgot tett le az asztalra a három fiatalember. A zenei világuk kicsit távol áll tőlem, de az énekes, Kovács Ákos saját maga által írott szövegei teljes mértékben kárpótolnak a keletkezett esetleges hiányosságokért. Többek közt olyan eszméket karolt fel, mint például George Orwell - 1984 című könyve. A munkájuk nélkül ez a fontos téma nem kapott volna ekkora publicitást.

Most 14 évvel az együttes feloszlása után, megjelent az első dvd kiadványuk, amit ugyanúgy várom, hogy kézbe vegyem, mint bármelyik Ákos lemezt. Két dologban azonban biztos vagyok: nem fog csalódást okozni az új-régi képhordozó, és a Bonanza iránti szeretetem még jó ideig élni fog…

Conquistador


2 éves korom óta hallgatok Ákost tulajdonképpen. Nővéremék szoktattak rá, állandóan ezt hallgatták a régi kazettás magnókon, így ivódott belém a rajongás, akkor még a Bonanza Banzai-jal. Kívülről tudtam a dalokat, emlékszem a Techno Forever-től, és a Félelem II.-től még szabályosan féltem is. Aztán volt egy kis szünet, majd pár év múlva (talán általános iskola 3. osztályában) újra felfedeztem őket, és onnantól kezdve nem volt megállás. A nyári szüneteim úgy teltek el, hogy kiraktam a magnót a hintaágy közelébe és onnan énekeltem (énekeltem? Pfff... kornyikálgattam) mindenki nagy bánatára. Másod-unokatestvéreimmel állandóan BB-t hallgattunk, a koncertekfelvételek nézése közben mi játszottuk el a zenekari tagokat: én mindig Hauber Zsolt akartam lenni, és általában a radiátoron imitáltam a szintetizátorozást. Mindezt úgy, hogy akkor már kb. 3 éve, hogy már nem volt BB. Azok voltak a szép idők! Nagyon sajnálom, hogy nem születtem korábban, azt az igazi Bonanzás-érzést sosem fogom megtapasztalni, de azokra is nagy nosztalgiával emlékszek vissza amiket én éltem át kiskoromban.

A Bonanza Banzai számomra (bár közhely) tényleg egy gyerekkoromat meghatározó csapat. Érdekes, hogy nővéremék Depeche Mode-ot is hallgattak anno, a DM-re mégis csak pár éve kattantam rá nagyon. Történhetett volna másképp is. De így alakult, és ennek örülök.

Pactolous

1994-ben kezdődött bennem a Bonanza Banzai iránti érdeklődés, mikor is az akkori legjobb barátom meglepett egy válogatás kazettával, amin megtalálhatóak voltak az első és a második album dalai. Kis 400 Ft-os fülhallgatós magnómmal éjjelenként a takaró alatt rongyosra hallgattam. Meglepő volt és nagyon varázslatos minden dallam, egyből megfogott, jobban mint az akkor számomra etalonnak tartott Rick Astley. Körülbelül 2-3 hónapra rá a barátom elcipelt a fodrászhoz, hogy megszabaduljak a Pumukli hajamtól és helyét elfoglalhassa az akkor divatos Ákos haj: Körbe 3-assal, felül hátra nyalva és várni a végtelennek tűnő időt mire ebből copf lesz. Kétszer is neki indultam akkoriban, de a leghosszabb copfom (vizesen) is csak úgy 30cm lehetett. Sokan az akkori baráti körömből a Bonanza hatásához kötötték, hogy verselni kezdtem, de ez nem volt igaz, mert az első verset 12 évesen írtam s akkor fogalmam nem volt a Bonanza zenekarról csak volt egy dal amit nagyon szerettem, de sosem tudtam ki az előadó. Ez volt a Valami véget ért.

Mivel '94-ben lettem rajongó, pont a végítélet évében, kimaradt szinte minden ami Bonanzássá tesz valakit. Koncertek, dedikálások, stb. Az viszont igaz, hogy a Búcsúkoncertre lett volna lehetőségem elmenni, mert a barátom hívott, de akkor épp hogy csak elkezdett átjárni ez a révület s anyagilag sem voltam sehol. Amire viszont nagyon vágytam, hogy egyszer talán lesz lehetőségem átérezni, megtapasztalni milyen is egy Bonanza Banzai koncert. Talán...

Darh


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!